Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Finansavisen: Krise for Varner - kan ha tapt 12 milliarder

Storslagen butikkplan på kontinentet har ennå ikke slått ut i full blomst
Dressmann-kjeden var lenge en gullkalv for Varner-konsernet, men med svak kronekurs og mye netthandel av klær, er kjeden ikke lenger like lønnsom.
Foto: eHandel.com
Magnus Hjelle

Varner-konsernet har vært et økonomisk eventyr  i mange år med årlige overskudd i milliard-klassen. Nå har utviklingen snudd, mye takket være netthandel og svak kronekurs.

ANNONSE

- Varner-brødrene er åpne om at det går veldig dårlig og at konsernet sliter, hevder en kilde til Finansavisen.

Lønnsomheten i Varner-imperiet stuper. Motgangen begynte i fjor da svak norsk og svensk krone sendte varekostnadene opp og fortjenesten ned. I tillegg pekes det på sterkere konkurranse fra netthandel, der Varner forsøker å møte denne konkurransen. 

- Også ansatte i konsernet er åpne om det. Det er så ille at de er usikre på om de går med overskudd eller underskudd, fortsetter kilden. Dramatisk utvikling for et selskap som så sent som i 2015 gikk med nærmere 1,6 milliarder kroner i pluss.

Selv om det innad virker å være konsensus om at det går dårlig, er man ikke like åpne utad. Det er bare regnskapstallene for 2015 og 2016 som er tilgjengelige på selskapets hjemmesider. 

Frykter ikke underskudd

En annen kilde sier at det totalt sett går trått.

- Varner gjør det svakt over hele linjen. De gjorde det mye dårligere i 2017 enn i 2016, sier en annen kilde som kjenner Varner-systemet godt, ifølge Finansavisen.

Han frykter ikke så svake tall at det blir underskudd, men legger til at en halvering også er dramatisk. 

I fjor klarte Varner-gruppen på ingen måte å holde omsetningen ifølge noe av salgsstatistikken fra Hovedorganisasjonen Virke, som er tilgjengelig. 

Store fall for Dressmann og Cubus

Tallenes tale viser at Dressmann falt 5,5 prosent, Cubus falt 5,7 prosent. Konkurrenter som H&M falt «bare» 1,7 prosent og Texcon 0,5 prosent, mens Match og Kappahl økte med 11,5 prosent og 4 prosent. Sparkjøp er en av de som er i nærheten av Varner-gruppens fall, med nedgang på 8,2 prosent. Heller ikke Bik Bok , Wow og Days Like This hadde noe stort år, med en tilbakegang på henholdsvis 3,3, prosent, 6,4 prosent og 2,3 prosent.

Carlings, Urban og Volt økte, men dette kompenserer ikke for det store raset i Cubus og Dressmann-butikkene. 

Har nektet salg

Det er med andre ord dramatiske tider for Varner-gruppen, hvor brødrene Petter og Marius Varner har nektet å børsnotere eller selge selskapet på andre måter. 

Inntjeningen har rast og konkurransen fra netthandel vil være der uansett. Ifølge Finansavisen er dilemmaet nå at bruttomarginene på nett er mye lavere enn det kjeder som Cubus og Dressmann tar ut i butikk. 

I fjor bemerket Kapital at Varner-brødrene hadde fallende lønnsomhet, men beholdt samme verdsetting som i 2015 og 2016 på totalt 21 milliarder, denne verdien vil følgelig også synke drastisk i tiden som kommer. Finansavisen trekker paralleller til Hennes & Mauritz som har falt 60 prosent på børsen siden 2015, og mener utifra det at Varner-konsernet kan ha falt så mye som 12 milliarder kroner i verdi.

Del artikkel: