Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Forslag om å beholde 350-kronersgrense skaper misnøye i norsk handel

Forslag om å beholde 350-kronersgrense skaper misnøye i norsk handel
Regjeringen går ikke inn for å fjerne 350-kronersgrensen.
Foto: Istock
therese.karlsrud.haugen

Regjeringens forslag om å beholde 350-kronersgrensen skaper reaksjoner hos samtlige aktører i norsk næringsliv.

ANNONSE

Under gårsdagens presentasjon av statsbudsjettet for 2019 gjorde regjeringen det klart at de ikke vil gjøre endringer i avgiftsfritaket for varesendinger fra utlandet med verdi under 350 kroner.

Regjeringen ønsker først å se utviklingen hos EU, da EU har vedtatt at de vil avvikle sitt avgiftsfritak i 2021 og implementere en elektronisk innrapporteringsløsning. 

Forslaget skapte reaksjoner hos handelsnæringen, som lenge har vist sin motstand mot denne 350-kronersregelen. Dette fordi de mener det medfører umulige konkurranseforhold for norske produsenter, og flytter arbeidsplasser, verdiskapning og avgiftsinntekter ut av landet. 

Handelen viser misnøye

Grensehandelalliansen som består av Virke, HK, NHO Service og Handel, NHO Mat og drikke og NNN har i ny rapport med Menon Economics bevist at staten både taper milliarder av kroner og arbeidsplasser. Samtlige av handelsorganisasjonene har bevist sin misnøye etter gårsdagen.

- Vi mener at regjeringen trenerer. Utredninger foreligger, regjeringen vet hva saken handler om og vi hadde ventet konkrete tiltak slik at 350-grensen kan fjernes i 2019. Dette står ikke på teknisk gjennomføringsevne, men på politisk vilje. I tillegg ordner våre naboland opp. Sverige har allerede innført mva-betaling fra første krone ved all utenlands netthandel og EU har innført dette for det indre marked, sier direktør i Virke, Harald Andersen i en pressemelding. 

- Vi er skuffet over at regjeringen beholder fritaket for moms på import av varer under 350 kroner og undergraver norske netthandelsarbeidsplasser, sier forbundsleder i HK i Norge, Trine Lise Sundnes i en pressemelding. 

- Det er de særnorske høye avgiftene som driver den økende grensehandelen. 350-kronersgrensen undergraver dessuten ethvert avgiftspolitisk virkemiddel regjeringen måtte innføre – uansett formål. Det trengs ingen utredning for å forstå det, sier også administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, Petter Haas Brubakk i en pressemelding. 

Ingen tid å miste

Regjeringen har meddelt at de vil komme tilbake til saken i en stortingsmelding om handelsnæringen ved årsskiftet, men dette vil si at endringene ikke vil bli behandlet før neste år. Norsk handel mener det haster mer enn som så, da tall fra Menon Economics viser at 40 arbeidsplasser og 20 millioner i statlige inntekter går tapt hver uke.Direktør i Virke Handel Harald Kristiansen. Foto: Pressebilde: Virke

- Regjeringen utsetter 350-saken til stortingsmelding om handelsnæringen. Problemet med det er at den vil ikke behandles før neste år. Regjeringen anerkjenner åpenbart utfordringene 350-grensen medfører, og de har hatt mer enn god nok tid til å få på plass en avvikling. Vi har ingen tid å miste, sier en utålmodig Harald Andersen.

Flertall på Stortinget

I følge NRK var det FrP som fikk i gjennom forslaget om å beholde 350-kronersgrensen i denne omgang. 

Det er i utgangspunktet flertall på Stortinget for å fjerne grensen. Både Senterpartiet og Arbeiderpartiet er enig med Norsk handel om at dette medfører en stor konkurranseulempe for norsk handelsnæring.

Også SV er i mot, mens KrF har på sin side foreslått og heller følge en finsk modell. Den finske modellen fungerer ved at forbruker betaler moms og toll selv gjennom en elektronisk tjeneste.  

– Dette er et helt latterlig system som straffer dem som etablerer netthandel og skaffer jobber her i landet. Med dagens moms- og tollfritak er vi med på en direkte subsidiering av netthandelsbedrifter i utlandet. Det taper bare Norge på, sa Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum før valget siterer NRK

 

Del artikkel: