Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Virke vil stoppe «dobbel subsidiering» av Kina-pakker - samtidig går Kina-salget ned

Virke vil stoppe «dobbel subsidiering» av Kina-pakker - samtidig går Kina-salget ned
Det er ikke bare store pakker fra norske nettbutikker som nå fyller Postens logistikksystemer. Også småpakker fra Kina har blitt et vanlig syn.
Foto: Nils Midtbøen/Posten Norge
Ole Martin N. Evensmo

Godt hjulpet av tollfrigrensen og en omstridt fraktavtale har nordmenns handel fra Kina økt kraftig de siste årene. Så langt i år har importen gått tilbake, men Virke er likevel ikke fornøyde.

ANNONSE

Logistikkselskapet Posten håndterte 75 prosent flere pakkeforsendelser fra Kina i 2016 enn de gjorde året før. I 2017 økte antall bestillinger med ytterligere 50 prosent, opplyser Posten til E24.

Totalt var det i fjor cirka 15 millioner pakker som gikk via Posten, de aller fleste med en oppgitt verdi på under hundre kroner.

Så langt i år har antall pakker rundt ni prosent lavere, hvilket betyr at om trenden fortsetter vil dermed vel 13,5 millioner Kina-pakker leveres med Posten i år.

Virke trekker frem to årsaker til at så mange nordmenn handler fra Kina. Ikke overraskende er det 350 kroners grensen og c (UPU) som får skylden.

Sistnevnte er en gammel fraktordning fra 1874 som gjør det mulig for selskaper i fattige land å sende varer svært billig til Norge. Ordningen har med økt netthandel blitt mer og mer omstridt og ble så sent som i forrige uke diskutert på et møte i Addis Abeba i Etiopia med representanter fra EU-kommisjonen og EU-land til stede. På møtet ble det enighet om å utsette en endelig avgjørelse om fraktordningen til 2020.

Harald J. Andersen, direktør for Virke Handel, mener at Kina-varene får en dobbel subsidiering. 

– Både fraktsubsidiering fra Kina og en ekstra avgiftssubsidiering fra norske myndigheter. Det er vanskelig for norsk handel å konkurrere mot dette, sier han til E24.

Del artikkel: