Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Fremtidens betalingsløsninger - kan de egentlig bli enklere og raskere?

Nets utvider virksomheten i Europa - kjøper to selskaper
Selv om Vipps øker i popularitet er det fortsatt bankkortet som er mest foretrukket betalingsmetode på nett blant nordmenn.
Foto: Istock
Linn Adine Andersen
linnadine@netthandel.no

Selv om mobile betalingsløsninger mest sannsynlig kommer til å ta over i nærmeste fremtid finnes det flere løsninger i sikte - som for eksempel betaling via ansiktsgjenkjenning. Det er allikevel fortsatt kortet som troner på listen som mest foretrukne betalingsmetode blant nordmenn.

ANNONSE

Nordmenn velger helst trygge betalingsløsninger og i DIBS' statistikkrapport, Norsk E-handel, er det fortsatt det gode gamle bankkortet som er nordmenns favoritt når det kommer til netthandel. Da Vipps rapporterte sine tall for 2018 tidligere i år kom det frem at selv om 75 prosent av befolkningen bruker tjenesten på privaten velger de færreste av oss Vipps når det kommer til netthandel. 

I DIBS' rapport kan vi se at hele 86 prosent av norske forbrukere i løpet av de tre siste månedene har betalt sine nettkjøp med kort. På andreplass finner vi PayPal - selv om denne betalingsmetoden har falt fra 42 prosent i 2018 til 37 prosent i 2019. Vipps er dog på vei opp og havner på en god nummer tre, og hele 45 prosent av forbrukerne mellom 15-24 år bruker nå Vipps som betalingsmetode.

Les også: Nordmenn handlet varer for 560 milliarder kroner i fjor

Nettbutikker bør tilby så enkle løsninger som mulig

Vi ønsker enkle betalingsløsninger hvor kortopplysningene våre er trygge. For eksempel svarer 37 prosent av de som foretrekker å betale med kort at god sikkerhet er avgjørende, og 44 prosent mener også at kort er den enkleste betalingsmetoden. 

En avgjørende faktor for nettbutikker som retter seg mot den yngre delen av befolkningen kan være å tilby sine forbrukere lagring av kortopplysninger. Det er nemlig hele 70 prosent av de mellom 25-34 år som ønsker å slippe nettopp det å skrive inn kortopplysninger hver gang de skal handle på nett, og 16 prosent opplyste at de ville handlet oftere dersom disse opplysningene allerede var lagret.

Les også: Fire år etter oppkjøpet: Farvel Dibs!

Å fokusere på det lille ekstra blir viktigere

I følge innovasjonssjefen i Nets, Jesper Kildegaard Poulsen, kommer vi snart til å tenke i helt nye baner når det kommer til betalingsmetoder. I rapporten skriver han om den ikke alt for fjerne fremtiden hvor betaling via ansiktsgjenkjennelse vil bli mulig. En metode hvor teknologien allerede er på plass, men hvor det også stilles spørsmål ved hvordan butikkene kommer til å implementere denne metoden og hvordan den vil påvirke dynamikken mellom fysiske butikker og nettbutikker. 

Poulsen stiller også spørsmålet om hvorvidt det er mulig å gjøre betalingsmetodene enklere enn det de allerede er, og om hvordan vi trenger en form for friksjon i kjøpsprosessen for å unngå at forbrukerne skal føle seg utrygge. 

- Betalingsmetoden som gir kundene dette lille ekstra, kommer til å vinne transaksjonene. Ellers er det bare å slippe fantasien løs. Tenk tilbake på ditt siste nettkjøp. Hva kunne ha forbedret kvaliteten på opplevelsen din som kunde? Både før, under og etter kjøpet. Dét er spørsmålet, skriver Poulsen i rapporten.

Del artikkel: