Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Går glipp av 500 millioner kroner i momsinntekter på grunn av netthandel fra utlandet

Går glipp av 500 millioner kroner i momsinntekter på grunn av netthandel fra utlandet
FDIH er ikke fornøyd med situasjonen i Danmark, og ber sine landsmenn se til Sverige og løsningen PostNord og svenske myndigheter har kommet frem til med blant annet Wish.com.
Foto: Fotograf Lars Schmidt, PostNord Danmarks fotoarkiv.
Ole Martin N. Evensmo

Danskene handler stadig mer fra utlandet. Det koster den danske stat mange hundre millioner kroner, mener danske interesseorganisasjoner.

ANNONSE

Utenlandshandelen vokser, men dessverre betales det ikke alltid moms slik det skal. Ifølge interesseorganisasjonene Foreningen for Dansk Internet Handel (FDIH)
og Dansk Erhverv går den danske stat glipp av 500 millioner danske moms-kroner i året. 

Mer enn hver tredje netthandelskrone havner ifølge FDIHs E-handelsanalyse i nettbutikker utenfor Danmark.

Danmarks 20 mest populære nettbutikker

Zalando (3,2 prosent av de samlede kjøp)
H&M (2,0)
Wish.com (1,9)
Amazon.com/Amazon.co.uk (1,8)
Ebay (1,8)
Coop.dk (1,5)
Nemlig.com (1,2)
Saxo Boghandel (1,1)
Elgiganten (1,1)
DSB (1,0)
Cdon.com (1,0)
Bilka (0,9)
Boozt.com (0,9)
Just-Eat (0,9)
Danske Spil (0,8)
Matas webshop (0,8)
Aliexpress.com (0,8)
Zooplus (0,8)
Aarstiderne (0,7)
Ticketmaster (0,7)
Kilde: FDIH Halvårsanalyse, 1. halvår 2018

For å sikre korrekt momsbetaling fikk SKAT allerede i 2015 mulighet til å sjekke danske kredittkortbetalinger til utlandet for å se hvorvidt utenlandske nettbutikker avregner dansk moms slik de skal. Arbeidet har nå begynt å vise resultater. Momsinntekten for grensehandelen har eksempelvis steget mer enn grensehandelen har gjort den siste tiden.

- Det er gledelig at våre oppfordringer til SKAT og politikerne om økt kontroll så smått bærer frukter. Det er et skritt i riktig retning, men vi er langt fra i mål. Blant annet mangler vi stadig å se SKAT bruke deres kontrollredskaper i et større omfang. Det er stadig for enkelt å ikke betale korrekt moms, forklarer Niels Ralund, adm. direktør FDIH i en pressemelding.

"Bagatelgrænse" for fall

I 2017 vedtok EU et forslag om som skal sikre bedre kontroll på innbetalingene av moms ved utenlandshandel. Vedtaket antas å bli gjeldende fra 2021, noe FDIH mener er altfor langt frem i tid.

- Jeg hefter meg dessverre ved setningen ”ventes å tre i kraft i 2021”. Det er både en lang og usikker tidshorisont, og vi trenger det motsatte, for den urettferdige konkurransen kan altså merkes ute i virksomhetene allerede nå, sier Niels Ralund.

Med det nye EU-direktivet vil også den gjeldende danske "bagatelgrænse" på 80 kroner for momsfri import fra utlandet oppheves, slik at danske netthandlere må betale moms på alle utenlandskjøp, uansett beløp. Ikke ulikt det som trolig er i ferd med å skje her i Norge der 350 kroners grensen ser ut til å stå for fall.

Ønsker seg svenske tilstander

Ralund berømmer sine svenske naboer. Svenskene gikk glipp av 1 milliard svenske kroner i momsinntekter. Løsningen på problemet ble at Postnord innførte en kontrollavgift på 75 svenske kroner, i tillegg til momsbetaling på alle pakker som kom fra et ikke-EU land. Ifølge FDIH medførte denne avgiften at antall utenlandske pakker ble redusert til omtrent en tiendedel.

- Sverige og PostNord satte altså hardt mot hardt, og så kom Wish.com til forhandlingsbordet. Nå sørger wish.com for at det blir betalt korrekt svensk moms av hele kjøpet og en avgift til PostNord. Den løsningen vil vi meget gjerne kopiere i Danmark, men ifølge skatteministeren lar det seg ikke gjøre. Vi har foreløpig ikke fått noen forklaring på hvorfor det ikke går an, og det ergrer meg mye. Jeg synes at skatteministeren skylder dansk e-handel et svar, og vi presser på for å få det.

Del artikkel: