Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Grensehandel har økt etter sukkeravgiften - det samme har klagene

Grensehandel har økt etter sukkeravgiften - det samme har klagene
Grensehandelen med godteri tok av etter at sukkeravgiften ble innført i fjor, det samme gjorde klagene til Forbrukerrådet.
Foto: Istock
therese.karlsrud.haugen
therese@ehandel.com

31 av totalt 35 klager rettes kun mot Gottekungen.se.

ANNONSE

Forbruker Europa, som er Forbrukerrådets kontor for handel på tvers av landegrensene i EU og EØS har i år mottatt uvanlige mange klager på bedrifter som selger godteri på nett. Av 35 klager har 31 rettet seg mot et bestemt selskap, Gottekungen.se.

I forbindelse med at sukkeravgiften ble innført i fjor eskalerte grensehandelen av godteri, men Forbrukerrådet understreker nå at det har også antall klager gjort. De opplyser at de aldri har mottatt så mange klager på godteri før. 

Ut mot grensehandel

Grensehandelalliansen la tidligere i høst frem en rapport, der de påpeker at grensehandel truer norske arbeidsplasser. En av alliansens medlemmer fra NHO Mat og Drikke antar at økningen i klager til Forbrukerrådet kommer av at flere nordmenn kjøper sjokolade- og sukkervarer fra nabolandet. 

- Økning i antall klager skyldes sannsynligvis at norske forbrukere i økende grad kjøper sjokolade- og sukkervarer i Sverige, både i form av fysisk grensehandel og gjennom netthandel, sier Petter Haass Brubakk, direktør i NHO Mat og Drikke til Dagbladet.

- Den økende handelen i Sverige er en direkte konsekvens av stortingsflertallets avgiftspolitikk og av at netthandel under 350 kroner subsidieres ved at kjøperne slipper å betale norske særavgifter og norsk moms.

Fått 31 av 35 klager

Aktøren som Forbrukerrådet har fått spesielt mange klager på er Gottekungen.se. Nettbutikken spesialiserer seg på godteri, brus og diverse andre sukkervarer. 31 klager på en liten aktør er ikke normalt, mener Forbrukerrådet. 

Årsaken til klagene er i stor grad at kundene ikke får godteriet de har bestilt, og heller ikke penger refundert på avbestilte ordre. Det er heller ikke mulig å få kontakt med selskapet. Dagbladet viser til et automatisk svar de har mottatt fra Gottekungen, da de heller ikke har hatt hell i å få kontakt med selskapet personlig. Her skriver firmaet:

- Det er for tiden stor pågang inn til oss på mail og vi gjør vårt ytterste for å få svart ut alle henvendelser. Vi må bare beklage at vi ikke har fått ut alle ordre ennå. Det jobbes iherdig og på spreng for at vi skal få sendt deg dine varer.

Gottekungen hadde videre skrevet at dersom kunden ikke ønsker å vente skal det være mulig å få refundert pengene innen 3-5 dager ved å sende en sms til selskapets mobil. Dette har tydeligvis ikke blitt gjort. 

Selskapet har samtidig fått klager fra kunder på sine facebooksider, men har ikke svart på noen av de negative kommentarene. Gode tilbud har derimot blitt publisert. Forbrukerrådet opplyser til Dagbladet at flere av kundene skal ha ventet på godteriet sitt i månedsvis. 

Del artikkel: