Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Grensehandelen fortsetter å holde seg høy - bekymringsverdig mener Virke

Grensehandelen fortsetter å holde seg høy - bekymringsverdig mener Virke
Direktør for Virke Handel, Harald J. Andersen.
therese.karlsrud.haugen

De siste 12 månedene skal nordmenn ha handlet for 15,3 milliarder kroner på dagsturer til utlandet.

ANNONSE

Nye tall fra SSB viser at nordmenn har handlet for 15,3 milliarder kroner på dagsturer til utlandet de siste 12 månedene. Den digitale grensehandelen er her ikke med i tallgrunnlaget. Både den fysiske og digitale grensehandelen er med på at Norge taper både inntekter og arbeidsplasser mener Virke. 

- Norge taper både arbeidsplasser og inntekter med den svært høye handelslekkasjen mot utlandet. I tillegg til SSBs tall for den tradisjonelle grensehandelen, kommer en eksplosiv vekst i netthandel fra utlandet, sier Harald J. Andersen, direktør for Virke handel i en pressemelding. 

Kroner brukt på grensehandel har økt

De siste 12 månedene har gjennomsnittsnordmannen ifølge SSB brukt nesten 1900 kroner hver gang han eller hun har kjørt over grensen, mot 1750 kroner i forrige 12 måneders-periode.

- Den høye grensehandelen er svært bekymringsverdig, og går ut over et bredt spekter av yrkesgrupper og næringer, alt fra den norske bonden til de butikkansatte. Det haster med å få på plass politiske tiltak som får ned grensehandelen, fortsetter Andersen.

"Når kunden alltid har nett"

Regjeringen la nylig frem stortingsmeldingen "Handelsnæringen - når kunden alltid har nett", hvor de foreslår 39 tiltak til omstilling og og bærekraftig vekst i handelen.

I følge regjeringen.no ønsker regjeringen med den nye stortingsmeldingen å legge til rette for økt konkurranse i detaljhandelen og distribusjon av dagligvarer, samtidig som de vil etablere et nytt utdanningsprogram for å tilpasse yrkesutdanningen mer mot den "nye" handelsnæringen. Regjeringen har også varslet at momsfritaket på nettkjøp under 350 kroner i utlandet avvikles i 2020.

- Vi er glade for at regjeringen forstår behovet for et langt bedre kunnskapsgrunnlag om grensehandelen. Det haster å få plass et verktøy som gir grunnlag for målrettede tiltak som får ned både den tradisjonelle og den digitale grensehandelen, slår Andersen fast.

Virke er glad for at 350-kronersgrensen fjernes, men synes ikke det skjer et sekund for tidlig. De jobber nå for å få fjernet grensen allerede i 2019. 

- Dessuten må 350-smutthullet tettes så raskt som mulig. Handlevanene har endret seg som følge av forskjellsbehandlingen mellom norske og utenlandske nettaktører, og kommer til å fortsette å endre seg jo lenger vi opprettholder den. Posten melder at nettshoppingen før jul når nye høyder og de venter et rekordhøyt antall pakker på post i butikk. Svært mange av disse pakkene er handlet i utlandet. Jo lenger vi venter, jo vanskeligere blir det å snu de nye handlevanene, påpeker Andersen.

Del artikkel: