Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Gunnar Henriksen: - Vi må slutte å snakke om pakker

Netthandel

For Postens e-handelsdirektør handler ikke arbeidsdagen om pakker, men om å forenkle hverdagen for nettbutikkene og deres kunder.

ANNONSE

Profil

Navn: Gunnar Henriksen

Fra: Ålesund

Stilling: Konserndirektør for divisjon E-Handel i Posten Norge

Mini-CV: Tidligere jobbet i 3M, Imation, Handelsbanken og Danske Bank.

Trivia: Har hytte på Sjusjøen og liker å gå i fjellet, både til fots og på ski.

Vi har møtt Gunnar Henriksen som er konserndirektør for divisjon E-Handel i Posten Norge. Henriksen har tidligere jobbet for internasjonale selskaper som 3M, Imation og Danske Bank, før han begynte i Posten Norge i 2006.

Da Henriksen kom til Posten var det for å jobbe med Postbanken. Siden den gang har mye skjedd med både Posten og markedets utvikling. Mens nordmenn sender stadig mindre brev, øker netthandelen rekordraskt.

For å stå best mulig rustet etablerte Posten i 2012 en egen e-handelsdivisjon. Mannen som fikk i oppgave å lede den nye divisjonen var altså Gunnar Henriksen.

- Posten har jobbet med distribusjon i 370 år, men mye har skjedd siden oppstarten. Da vi så veksten innen e-handel, så vi behov for å samle disse tjenestene i en egen divisjon, slik at vi lettere kunne diskutere løsninger med nettbutikkene og ikke bare fokusere på pakkene vi skulle frakte for dem. Det er viktig at vi forstår hele behovet til våre kunder, forteller Henriksen til Netthandel.no som for anledningen har tatt turen til Henriksens kontor i Posthusets 18. etasje midt i Oslo sentrum.

- Vi er sisteinntrykket for nettbutikkene. Det er viktig at vi innfrir kundenes forventninger og leverer varene på det tidspunkt og på dem måten som den enkelte kunden ønsker. Samtidig må man huske at e-handel ikke bare handler om å frakte varer fra nettbutikkene og ut til sluttbrukerne. Vi må slutte å snakke om pakker. Bring kan være relevante på mange flere områder enn dette for en nettbutikk.

- Vår oppgave er å hjelpe netthandlere å lykkes, samtidig som vi skal gjøre det enkelt for kundene å handle på nett.

- Kan du utdype dette?

Henriksen spretter opp av stolen og begynner å tegne på tavlen.

- Bring kan bistå når varer skal sendes fra Kina og til Norge, vi har løsninger for tredjepartslager, vi har CRM-løsninger og vi kan fordele adressert og uadressert reklame for å nevne noe.

- Er dere gode nok på å skape helhetlige løsninger og selge inn disse?

- Jeg opplever at vi er fremoverlente, men vi må være ærlige å si at vi ikke er flinke nok. Vi kan alltid bli bedre. Vi må ha det man på salgsspråket kaller «kald angst». Man må alltid strebe etter å bli bedre og ikke slappe av.

Ny satsning på automater

Å utvikle nye produkter og tjenester er naturligvis viktig for logistikkselskapet, men ikke alt har gått like bra. I 2006 lanserte Posten pakkeautomater på det norske markedet. Ambisjonene var store, mens interessen blant forbrukerne var ikke like overveldende.

- Vi var for tidlig ute. Markedet var rett og slett ikke modent nok. Samtidig så bommet vi på én ting i utviklingen av konseptet. Vår idé var å lage en ekspressløsning for travle mennesker, men det forbrukerne var opptatt av, var enkelhet og tilgjengelighet.

Bring lanserer i disse dager på nytt pakkeautomater. Henriksen tror Posten vil lykkes bedre denne gangen.

- I vår bransje er det viktig å snakke med kundene og finne ut hva de vil ha, og ikke bare anta. Det er vel og bra å snakke med nettbutikkene, men man må også snakke med kundene og få vite hva de ønsker seg. Våre undersøkelser viser at forbrukere mellom 20 og 35 år ønsker seg valgfrihet og vil gjerne ha pakkeautomater.

Tiden vil vise om postautomatene blir en større suksess denne gangen.

Artikkelen fortsetter under bildet.


Postens nye pakkeautomater.

Postens nye pakkeautomater.

 

- Apropos valgfrihet, dere kan nå levere varene rett hjem til kundene, installere varene og så ta med emballasje og eventuelt gammelt produkt tilbake. Finnes det noen grense for hvor mye dere skal gjøre for kundene? Er fremtidens medarbeider en supermann som ikke både leverer brev og tunge pakker, men også installerer tv’er og datamaskiner og monterer griller og hagemøbler?

- Folk er villig til å betale for tilleggstjenester, men hvor går grensen? Det er et godt spørsmål.

- Ikke bare diskutere pakker

Denne uken arrangeres netthandelskonferansen Load og en ny utgave av «E-Handelsrapporten» er publiseres. I tillegg arrangerer Bring jevnlig frokostseminarer og har nettsider med mye informasjon om netthandel. Vel verdt pengene, mener Henriksen.

- Det er viktig at vi fremstår med autoritet og faglig tyngde. Ved å ha dyktige mennesker med mye kunnskap skal vi være en god samtalepartner for våre kunder, der vi sammen kan diskutere oss frem til gode helhetlige løsninger og ikke bare fokusere på distribusjon av pakker. Der synes jeg gjengen min har vært veldige dyktige, sier en tydelig stolt Bring-direktør og peker bort på et bilde på veggen som viser hans 35 kolleger i Norge, Sverige og Danmark.

- Jeg fikk muligheten til å bygge opp mitt eget team og plukke flinke folk fra hele konsernet for å hjelpe meg. Uten dem hadde vi aldri vært der vi er i dag. Det har vært utrolig gøy.

- Hvordan er du forresten som leder?

- Jeg er opptatt av at alle skal føle seg sett. Samtidig er jeg ganske direkte. Mange vil nok også oppleve meg som målbevisst, ja nesten litt utålmodig. Godt humør er forresten også viktig.

Følger globaliseringen nøye

I årets utgave av «E-Handelsrapporten» trekkes globalisering frem som en viktig trend innen netthandelen. Henriksen følger utviklingen med stor interesse.

- Vi må følge med på hva som skjer i den store verden. Det har jo vært pratet mye om droner i det siste. Det tar nok fortsatt tid før det kommer, men det er mye som vil skje i tiden fremover. Det er viktig at vi følger med når de store aktørene nyser.

Sunnmøringen legger ikke skjul på at han er særlig imponert over kinesiske Alibaba.

- For ikke lenge siden var jeg på en konferanse der jeg fikk møte en av lederne i Alibaba. Det er et utrolig fascinerende selskap. De er like store som Amazon og eBay tilsammen og de har så vidt begynt å satse internasjonalt.

- Du er selv fra Ålesund. Kontrasten til Vestlandet er stor. Hvorfor tror du det er så få nettbutikker fra distrikts-Norge?

- Haugenbok.no i Volda gjør det veldig bra. Det er jo litt snålt at de kan lykkes, men det er jo også et bilde på at det er mulig å lykkes med netthandel uansett hvor man befinner seg. Markedet er jo ikke bare der man bor.

Internasjonaliseringen synes også å bli tatt på alvor i Henriksens eget selskap. Posten Norge satser nå hardt i Sverige og Danmark med sin Bring-merkevare, noe som har gitt resultater. Ifølge Postens egen merkevaretracker laget i samarbeid med Ipsos MMI har kjennskapen til Bring doblet seg fra 2008 til 2013 i både Sverige og Danmark.

- Posten Norge kan oppfattes som et konservativt selskap, men dere satser nå hardt på netthandel i hele Norden. Netthandelen vokser raskt, men fortsatt er det mange selskaper som ikke satser eller sliter med å få sving på sine nettsatsinger. Forstår ikke norske toppledere hva som skjer?

- Min erfaring er at norske toppledere er veldig informert og ser hva som rører seg, men mange tror bare det er å gå fra retail til etail. Det blir feil. Internett påvirker hele kjøpsprosessen og forretningsmodellen endres.

Et faktum som Posten i høyeste grad har fått merke. E-handel er nå Postens viktigste vekstområde. I løpet av 1. halvår økte omsetningen fra netthandelsprodukter med 9 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor.

Del artikkel: