Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

H&M-sjefen innrømmer at de har gjort en del galt

H&M-sjefen innrømmer at de har gjort en del galt
Karl-Johan Persson har hatt bedre dager som H&M-sjef. Omsetningssvikt og fallende aksjekurser er gjennomganstonen for øyeblikket.
Bilde: Mattis Bardå/H&M/Pressebilde
Bjørn Skomakerstuen

- Vi har blant annet slitt med å få riktig vare i rett tid og antall i rett kanal. Der har vi ikke vært spesielt gode, innrømmer H&M-sjefen Karl-Johan Persson overfor nyhetskanalen Direkt.

ANNONSE

Omsetningssvikt og fallende aksjekurser er det som preger H&M i nyhetsbildet om dagen.

Fredag i forrige uke ble det klart at omsetningen hadde sunket med to prosent i perioden september til november, og det er første gang på to tiår at et enkelt kvartal viser minustall for den svenske motegiganten, skriver Breakit.

Et helt kleshav unna målet

Det har selvsagt gjort sitt til at verdien på selskapet har fått seg et ordentlig skudd for baugen og børsuroen råder. Et verditap på 15 prosent gjør at man må helt tilbake til 2009 for å finne en tilsvarende situasjon for H&M.

For hele regnskapsåret 2016/2017 endte det med en omsetningsvekst på tre prosent - et helt kleshav unna målet om en vekst på 10-15 prosent.

- Vi var ikke fornøyde med 2016. Og 2017 var vi enda mindre fornøyd med, sier H&M-sjefen Karl-Johan Person i et intervju med det svenske nyhetsbyrået Direkt.

Innrømmer feil og mangler

Han innrømmer at de har gjort en del feil innen deler av H&M-varmerket når det gjelder fysiske butikker som igjen har hatt en negativ påvirkning på omsetningen.

- Det som er bra er at dette ikke gjelder for hele selskapet. Og vi vet hvor feilen ligger. Noe er fikset, mer kommer til å fikses, sier han videre.

Han nevner også at de har hatt en ubalanse i produktmiksen, som har fått konsekvenser for totalen.

- Det handler om å sikre rett vare i rett tid og mengde i riktig kanal. Og det har vi ikke gjort spesielt bra, medgir Persson, som fortsatt mener at de har en tydelig identitet med en klar målgruppe - og at de fortsatt fremstår som et av verdens sterkeste varemerker.

Nettutvikling og butikkoptimalisering

På spørsmål om hva som vil bli det viktigste for dem i det kommende året svarer Persson at fortsatt utvikling av nettbutikkene og optimalisering av butikkporteføljen står høyt i kurs.

- Det mest utfordrende er de fysiske butikkene som opplever mindre kundetrafikk enn tidligere. Her må vi virkelig gjøre endringer. Butikker vi ikke har tro på skal stenges, og nye butikker med nye konsepter skal åpnes.

H&M åpnet totalt sett 479 butikker i 2016/2017 og stengte ned 91. Varemerket H&M stod for 408 av de nye butikkene og for 82 av stengingene.

- Vi tror på fysiske butikker

- Vi tror på fysiske  butikker. Butikkene vi åpner er veldig lønnsomme, og det finnes dessuten mange muligheter i integrasjonen melllom  nett og fysiske butikker. Det er en utrolig styrke å ha begge deler, sier han.

Han legger ikke skjul på at de kjempeskuffet over selskapets utvikling de siste årene.

- Det er enormt kjedelig og frustrerende. Men vi jobber steinhardt for å snu trenden, og jeg kjenner  meg sikker på at vi klarer det. Vi kommer til å forbedre oss, sier han avslutningsvis.

 

Del artikkel: