ANNONSE

Hackerangrep kostet Optimera-konsernet flere titalls millioner kroner

Hackerangrep kostet Optimera-konsernet flere titalls millioner kroner
Illustrasjon: Yayimages
Magnus Hjelle

Optimeras morselskap Saint Gobain ble i fjor rammet av hackerangrep. Også den norske delen av selskapet fikk store problemer.

ANNONSE

Franskeide Optimera er Norges største aktør innen salg og distribusjon av byggevarer, trelast og interiør med en markedsandel på rundt 22 prosent, ifølge Virke.

De eier blant annet kjedene Byggi, Flisekompaniet og Montér. I fjor økte de omsetningen med hyggelige 7 prosent.

Det som nok vil huskes i byggvarekonsernet fra fjoråret, er ikke veksten, men det massive hackerangrep som rammet moderselskapet Saint Gobain i Frankrike, noe som igjen også skapte problemer for konsernets norske selskaper.

I det norske datterselskapet til Saint Gobain, Optimera, er effekten av angrepet estimert til et tapt salg på om lag 50 millioner kroner, ifølge Finansavisen. 

Sentrale systemer skal ha ligget nede i én uke og epostsystemet i 14 dager. 

- Det er vanskelig å beregne, men i rent tap hadde angrepet en negativ effekt på resultatet på 20 til 25 millioner kroner. Vi klarte å begrense angrepet betraktelig ved å koble fra systemer og kun fem butikker lå helt nede, sier administrerende direktør i Optimera, Asbjørn Vennebo til Finansavisen. 

Hackerangrepet rammet ikke bare det franskeide selskapet, men også en rekke banker, bedrifter og infrastruktur i Europa og USA.

Mer netthandel kan gi færre butikker

Optimera har 110 egeneide byggevarehus og 90 franchisevarehus. De kjemper i et marked som de siste årene har vært preget av en etablering i stor takt, noe Vennebo mener vil endre seg de kommende årene blant annet som et følge av økende netthandel.

- Det kan bli færre byggevarehus i fremtiden dersom netthandelen slår til i vår bransje. Salg av trelast på nett ligger langt frem i dag, men det vil bli en økning i salg av småvarer som verktøy, elektro og interiør på nett. 

Byggevareaktøren følger markedet tett og har gjennomført mer enn 20 oppkjøp siden 2012 ifølge Finansavisen. Ifjor kjøpte de 12 egeneide og majoritetseide varehus fra selskapet Per Strand og 65 prosent av aksjene i Hansmark. 

- Vi følger med i markedet og ser om det er muligheter som kan passe inn hos oss. Vi har fått en veldig bra dekning i markedet, men vi har fortsatt hvite flekker i markedet og området hvor vi kan styrke oss, avslutter Vennebo. 

Optimera endte i fjor med en omsetning på 8,31 milliarder norske kroner, med et driftsresultat på 441 millioner kroner. 

Del artikkel: