I forrige uke ble ministre fra 75 land, inkludert USA og Kina, enige om å gå inn i forhandlinger med et mål om å skape et globalt regelverk for netthandel. De første forhandlingene starter 6.mars.
Henger ikke med i tiden
Bakgrunnen for forhandlingene skal komme av misnøye rundt at WTO (Verdens handelsorganisasjon) ikke har tatt netthandelen nok på alvor. I 2016 skal organisasjonen imidlertid ha estimert den totale netthandelen til hele 27,7 billioner dollar, opplyser vår søsternettside Ehandel.se.
Kritikken av WTOs nåværende regler går ut på at de ikke samsvarer med tiden vi lever i, og at organisasjonen ikke henger med i tiden. Per dags dato er Kina og USA i handelskrig, men Kina skal i siste liten ha gått med på forhandlingene, noe som også er et bevis på viktigheten av nye regler for netthandel.
- Jeg har over lengre tid sagt at det er uakseptabelt at WTO, i 2018, å ikke ha dypere og mer effektive samtaler om et fenomen som driver global økonomi i dag, sier WTOs generaldirektør, Roberto Azevedo.
Starter nye forhandlinger 6.mars
WTO forsøkte i desember å komme til enighet i flere nye forslag til regler, uten hell. Nå skal omtrent halvparten av organisasjonens medlemmer samles 6. mars for å ta forhandlingene videre.
- Det skulle selvsagt være bedre om vi hadde med oss alle WTO-medlemmer. Men det som er viktig er også at denne gruppen er åpen, slik at alle medlemmer som vil delta i samtalen kan etterkomme når som helst, sier Azevedo.
Tanken bak de nye forhandlingene er blant annet å minske handelsbarrierer for grenseoverskridende netthandel, ta frem modeller for kjøpskontrakter og e-signaturer, samt ta bort tollavgifter på elektroniske overføringer.