Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Har kommet langt med leveringsrobot

Ole Martin N. Evensmo

 Starship med Skype-gründer Janus Friis i spissen har kommet lengre enn tidligere kjent med sin leveringsrobot.

ANNONSE

Raskere levering ser ut til å ha blitt den viktigste konkurranse-faktoren i netthandelsbransjen og mange aktører, blant annet Amazon, tester levering med droner. Flyvende droner kommer fort frem, men vekt er en stor begrensning. Dette takler derimot Starships roboter bedre.

Starship fikk mye oppmerksomhet da de avduket sine planer for en sekshjulet robot som kan frakte pakker på opp til ni kilo. For bak selskapet står blant annet kjendisgründer Janus Friis som sammen med Niklas Zennström skapte kommuinikasjonstjenesten Skype. Lignende leveringsroboter brukes i dag innendørs blant annet på Rikshospitalet, men utendørs bruk setter større krav til både manøvrering og evner til å takle for eksempel fortauskanter.

Starship-roboten kan levere en pakke fem kilometer fra startpunktet, forteller selskapet. Robotene navigerer selv og styrer unna mennesker og andre hindre, men står de fast kan en operatør overta kontrollen. Roboten er tenkt brukt sammen med en app som varsler mottaker når roboten er fremme.

I et intervju med Di Digital avslører selskapet at de har kommet lengre enn først offentliggjort.  Selskapet offentliggjorde i begynnelsen av november at de skal starte tester i London i løpet av første kvartal til neste år. Men nå avslører daglig leder i selskapet, Allan Martinson, at Starship i et halvt år har testet robotene rundt omkring i Tallinn i Estland der selskapet holder til. Så langt har selskapet ikke opplevd noe hærverk eller forsøk på tyveri.

I Tallinn tillatter lovverket autonome kjøretøy på fortauet så lenge farten er lav. Starship-roboten har en toppfart på 6,5 kilometer i timen. Her i Norge og mange andre land kreves det kanskje lovendringer, den tohjulede Segway var lenge ikke lovlig her i Norge.

Starship hevder at de med sin roboter kan senke prisene på en hjemmelevering ned til en dollar (8,6 kroner). Neste skritt er at selskapet i løpet av 2016 skal teste ut robotene i fem byer i EU og USA. Kommersiell oppstart i er lovet i løpet av 2017. Om selskapet skal selge sine roboter til logistikkselskaper eller drive en leveringstjeneste selv er ikke kjent.

Del artikkel: