Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Har tjent milliarder på norske kjeder, kjøpt robotsuksess og nå er han klar igjen

Har tjent milliarder på norske kjeder, kjøpt robotsuksess og nå er han klar igjen
Robot-gründer Jakob Hatteland trykker hånden til Anders Misund i EQT etter at PE-fondet i 2016 kjøpte robotlagersystemet. Til venstre står Autostore-sjef Karl Johan Lier, mens oppfinneren Ingvar Hognaland befinner seg ytterst til høyre.
Foto: NTBinfo
Ole Martin N. Evensmo

I fjor kjøpte Anders Misund og det svenske oppkjøpsfondet EQT logistikksystemet Autostore for drøyt fire milliarder kroner. Tidligere har de tjent milliarder på XXL og Plantasjen. Nå er de klare for nye oppkjøp.

ANNONSE

EQT har akkurat hentet penger til sitt syvende fond. Totalt har de hentet 10,8 milliarder euro, noe som tilsvarer cirka 104 milliarder norske kroner. Overfor Dagens Næringsliv antyder EQTs Norgessjef Anders Misund at 5 til 10 prosent av pengene kan bli investert i Norge. 

Om selskapet legger seg på en gjeldsgrad på 50 prosent, noe som ikke er uvanlig for denne typen selskaper, betyr det at EQT kan ha opptil 20 milliarder kroner å investere i Norge.

I olje- og havnasjonen Norge er det nok mer enn varehandel som frister EQT, men uaktuelt er det neppe. De har tidligere kjøpt seg opp i kjeder som XXL og Plantasjen, samt logistikkselskapet Autostore som har slått seg stort opp med sine robotlager. Plantasjen ble ifølge DN kjøpt for 500 millioner kroner i 2001 og solgt igjen i 2006 med over 3 milliarder kroner i gevinst. Noe dårligere gikk det ikke med XXL. Der investerte de 1,6 milliarder kroner i 2010. Da de solgte seg ut 5 år senere satt de igjen med over 5 milliarder kroner. 

Sist handlet de norsk netthandelsuksess for drøyt 4 milliarder kroner

I sin nåværende portefølje finner vi blant annet varehandelsselskaper som kjæledyrkjeden Musti, leketøygiganten Top-Toy, kjeden Flying Tiger Copenhagen og klesmerket Eton. Norske Autostore som de kjøpte for drøyt fire milliarder kroner i 2016, er fortsatt i deres eie. Robotlageret omfavnes nå av nettaktører i hele Norden og brukes av blant annet Komplett, Boozt og Sportamore.

Anders Misund vil ikke røpe nøyaktige hvilke selskaper de nå har i kikkerten, men i dagens marked er mange selskapet høyt priset, noe som setter ekstra store krav til EQT sin investeror-stab. 

- EQT må være enda strengere på å kjøpe attraktive selskaper i ikke-sykliske bransjer hvor man har mulighet til å bidra og utvikle dem. Man kan ikke kjøpe til en multippel og tro at man får en høyere multippel når man selger igjen. Man vil sannsynligvis få en lavere multippel når man selger og må derfor skape verdier gjennom vekst, utvikling og bedre drift, påpeker Misund. Tiden vil vise om han finner noen slike selskaper innen norsk varehandel.

Del artikkel: