Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Hell i uhell skapte elektronikksuksess

Netthandel
info@netthandel.no

Etter endt ungdomsbedrift på videregående, ville Christian Gangstad (19) forsøke å selge mobildekslene han satt igjen med. Det skulle vise seg å bli et lykketreff for den unge trønderen.

ANNONSE

- Navnet Posytron er egentlig helt tilfeldig.

Tenåringen Christian Gangstad ser tilbake på en både kort og vellykket karriere som eier av nettbutikken Posytron. Fra kjelleren hjemme hos pappa har den unge gründeren styrt livsverket sitt siden mai 2013.

Eksponentiell vekst

- Det var en i klassen som kom bort og foreslo navnet. Posytron var egentlig bare et ord han hadde kommet på. Jeg likte det, og så i tillegg at domenet var ledig. Da ble det bare det. Så vidt jeg vet betyr det ingenting, men det er jo et kult navn da, forteller  Christian.

Nesten like tilfeldig som navnet er det at nettbutikken i det hele tatt ble opprettet.

- Det startet med at en klassekamerat og jeg etablerte en ungdomsbedrift på videregående. Der fikk vi tips av en lærer om å prøve oss på salg. Med hans hjelp kom vi i kontakt med fabrikker i Kina som produserte batterideksler til mobiltelefoner. Dette virket som et interessant produkt, tenkte Christian.

Han og kameraten vurderte alternativt å importere robotstøvsugere for å selge de via Groupon, men de fant fort ut at de måtte kjøpe inn store kvantum på disse for å få en god fortjeneste.

- Vi fikk til slutt forhandlet frem en god pris på et parti batterideksler. Da slo vi til på det, forteller den unge entreprenøren.

Da produktene var ankommet og alt var klart, sendte Christian forespørsler til blant annet Groupon, Let´s Deal og andre butikker for å prøve å få solgt varene gjennom disse. Imidlertid skulle salget gå tregt.

- Det endte med at vi solgte noe over nettbutikker som Finn.no. I tillegg sto vi på forskjellige loppemarkeder, messer og diverse utsalgssteder. Da vi avviklet ungdomsbedriften etter skoleåret, satt vi fremdeles igjen med rundt 70 av totalt 100 deksler. Da måtte jeg jo finne en ny måte å selge de på, forteller gründeren.

Christian ønsket derfor å nå kunder gjennom en nettbutikk. Den løsnings- og forretningsorienterte tenåringen valgte å prøve ut forskjellige plattformer i utvelgelsesprosessen.

- Jeg begynte med demobutikker av 24Nettbutikk samt én annen tilbyder, og lekte litt med begge. Det kom til at jeg tok 24Nettbutikk, og slik ble Posytron skapt. Grunnen til at valget falt på 24Nettbutikk var mye på grunn av designet. Samtidig er den en veldig fin løsning som jeg er godt fornøyd med. Jeg får veldig god kundeservice, i tillegg til at løsningen er billig, sier gründeren om begynnelsen.

Fra å starte med kun én varelinje, tilbyr nettbutikken nå over 400 forskjellige produkter i et sortiment som stadig vokser.

- Det var jo faktisk heldig at jeg ikke ble kvitt alle produktene som skoleelev, kommer det med latterfull tone fra Christian.

Gleden av å skape

En medvirkende faktor til at nettbutikken ble etablert, var skapergleden som bodde i trønderen.

- Det viktigste var at jeg klarte å skape noe, og i tillegg se det vokse. Jeg har vel tatt ut kun kr 10 000 i lønn fra selskapet i hele år, så nesten alt brukes på markedsføring og innkjøp av nye varer. Penger motiverer meg ikke på noen annen måte enn at det er viktig for driften. Alt overskuddet går derfor til videre utvikling, sier den målrettede og standhaftige eieren.

På tross av at Posytron ble opprettet på forsommeren i fjor, omsatte nettbutikken for kr 300 000 sist år.

Artikkelen fortsetter under bildet.


Christian Gangstad fra Posytron venter på at nye ordre skal tikke inn.

Christian Gangstad fra Posytron venter på at nye ordre skal tikke inn.

- Så det ble jo omtrent bare halve 2013 jeg var operativ, poengterer Christian.

Undertonen sier at omsetningen kunne ha vært mye høyere, hadde han bare startet bedriften tidligere.

- Overskuddet fra i fjor på kr 40 000 brukte jeg til videre investeringer i bedriften. Så det ligger an til å bli bedre i år med 12 måneders drift, samtidig som omsetningen har økt veldig bra. I år ligger jeg an til å selge for en million kanskje, dersom julehandelen går bra da, sier Christian med fingrene krysset.

Samtidig som debatten om økt grense for tollfri import raser, forstår Christian både utviklingen og konsekvensene et slikt vedtak vil kunne medføre.

- Det er jo globalisering, så flere og flere handler på nett fra utlandet. En økning av den tollfrie grensen fra kr 200 vil føre til at flere nettbutikker får dårligere omsetning, så det er jo dumt for oss som driver i Norge. Nettbutikken vil nok overleve, men konkurransen kan bli større. Likevel tror jeg de fleste vil fortsette å handle fra Norge, i og med at norske bedrifter har veldig rask leveringstid og norsk kundeservice. Jeg tror folk stort sett har tillit til en norsk aktør med en norsk nettside og varelager i Norge, sier tenåringen optimistisk.

Posytron har 700-900 besøkende per dag. Christian forteller at kundetrykket er størst på mandager og tirsdager, i tillegg til lønningsdager slik som den 12. og den 15. hver måned. Konverteringsraten på 4-5 % ønsker entreprenøren å få mye høyere opp.

- Jeg studerer nettsiden hele tiden, og prøver å gjøre den så bra som mulig i forhold til design. Nå som jeg har fått Trustpilot, har jeg sett at konverteringen har økt de siste ukene. Trustpilot er en programvare som kan implementeres i nettbutikken, der kunder kan gi omtale om slikt som produkter, service og leveringstid, forteller den ferske studenten. Christian er nylig tatt opp til studiet i økonomi og administrasjon ved BI Trondheim. Nå som han har begynt å studere, kan det være greit å få litt hjelp av god programvare.

- Det ble litt mindre jobbing under fadderukene da. Det tok jo litt tid, flirer gründeren, som forteller at det nå kun er fokus på studier og Posytron.

- På en vanlig dag går det vel med 3 timer til blant annet utsendelse av pakker. I helgene blir det kanskje 6-7 timer hver dag. Da jobber jeg en del med SEO (søkemotoroptimalisering, journ. anm.) og markedsføring. SEO handler om å prøve å komme seg høyere opp på Google slik at man får flere organiske treff. Nå for tiden går det også mye i analyse av markedsføringen via Google Analytics. Dette gjør jeg for hele tiden å sørge for at jeg tjener mest mulig penger per annonsekrone.

- Min egen sjef

Selv om Christian helt siden starten har hatt skole ved siden av, er han opptatt av å styre butikken uten særlig innblanding fra andre.

- Det er helt og holdent mitt eget, så jeg gjør alt selv. Pappa stiller heldigvis med kontor og lagringsplass her hjemme, men jeg tar meg av alt rundt driften. Det vil si at jeg ikke har noen fysisk hjelp fra noen. Jeg vurderer jo nå å ekspandere og leie mitt eget lager. Da kan det eventuelt tenkes at jeg ansetter en deltidsmedarbeider som kan sende ut pakker på dagtid, i og med at jeg har skole da. Imidlertid er dette min greie, og det fungerer fint uten påvirkning utenfra. Jeg liker jo å være min egen sjef, sier Christian autoritært.

I markedsføringssammenheng har han riktignok fått rådgivning fra Google til bruk av Adwords. Imidlertid har ikke markedsføring alltid foregått digitalt.

- I starten løp jeg rundt om natten og puttet flyers i postkasser. Nå satser jeg ikke noe særlig på det lenger, for det er så vanskelig å måle konverteringen. Derfor foregår markedsføringen nå gjennom målbare kanaler, som nevnte Google Adwords og litt på Facebook, sier analytikeren Christian.

Posytron har nå over 15 000 ”likes” på det populære nettstedet. Nettbutikken har også konto på Twitter og Pinterest, men Christian favoriserer Facebook som det viktigste sosiale mediet. Samtidig mener gründeren at også blogging gir fin markedsføring.

- Jeg bruker eksterne bloggere til blant annet produktomtale. Så det meste av markedsføringen foregår på nett, sier Christian om hvordan han reklamerer for det brede sortimentet Posytron etter hvert har fått.

- Jeg har jo mange hundre forskjellige produkter nå, og sortimentet øker i gjennomsnitt med ett nytt produkt per dag. I og med at jeg annonserer for alle produktene, så selger jeg ganske jevnt, forteller Christian om etterspørselen.

Via Google følger Christian med på produkter det er høy etterspørsel etter, og tar inn nettopp slike produkter til sortimentet sitt.

- De siste årene har jeg prøvd å få inn mer og mer ”ordentlige” merker. Derfor har jeg bevegd meg mer mot vareutvalg som ligner på de store nettbutikkene som Komplett.no, Mpx.no, og LUDOstore.no. De har jo noenlunde samme konsept som meg, med produkter innen lyd og bilde, dataartikler, og mobiltilbehør. Det er imidlertid vanskelig å anslå markedsandel siden jeg selger såpass mye forskjellig. Det er jo flere konkurrenter i hver kategori, sier Christian om konkurransesituasjonen.

Legges merke til

- Etter studietiden vet jeg ikke helt hva jeg skal gjøre. Hvis Posytron fortsetter å vokse sånn som nå, kan det tenkes at jeg fortsetter med nettbutikken etter studiene. Det er det som opprinnelig har vært tanken; å kunne drive Posytron på fulltid, tenker Christian som en mulig karrierevei.

Nettbutikken med den engasjerte tenåringen har imidlertid blitt lagt merke til, og i en nyhetsartikkel på nettstedet E24 får trønderen skryt fra Norges største nettbutikk, Komplett.no. Det Sandefjord-baserte nettimperiet sier til økonomiavisen at Christian er velkommen innom for å ta en prat om fremtiden.

- Jeg har faktisk tenkt å ta en tur ned til Komplett, for å høre litt, sier den tydelig interesserte netthandleren.

Kommersiell direktør i Komplett, Anton Hagberg, kjenner nemlig igjen historien om Posytron. Han sier til E24 at Eric Sandtrø, gründeren av Komplett.no, begynte på omtrent samme måte som Christian. Sistnevnte er videre klar på hva han selv mener har vært veien til hans suksess, og hva han råder andre som vil starte nettbutikk til å gjøre:

- Man bør i hvert fall ha en klar plan, og være forberedt på den konkurransen man vil møte. Finn ut hvorfor du er bedre enn konkurrentene dine, samt hvordan du kan skille deg ut. Som jeg gjør med Google, så er et viktig punkt å følge med på hva folk faktisk er ute etter. Så må man også være flink til å omstille seg. Det har i hvert fall jeg erfart. Én markedsføringsmetode kan være veldig bra den ene måneden, men være helt ubrukelig den neste måneden. Så det er viktig å være på tå hev, råder bedriftsutvikleren.

PS! Rett før intervjuet ble publisert, tikket det inn en e-post fra Christian:

- Salget har tatt seg opp helt enormt de siste par dagene! Takket være en mer målrettet segmentering av Facebook-annonser samtidig som annonsebudsjettet er doblet, har jeg likevel redusert de prosentvise markedsføringskostnadene fra 20 % til 11 %. I dag har jeg solgt for 9000,-(!). En slik omsetning tilsvarer rundt kr 250 000 i måneden, lyder det med stor fremtidstro i e-posten fra den ekstatiske gründeren.

Blir visjonen en realitet, tyder det på meget gode tider for den unge netthandleren. Det ser i hvert fall ut til at den nye markedsføringsmetoden var av det svært brukelige slaget.

(Foto: Posytron)

Del artikkel: