Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Her destrueres 1680 falske skopar

Netthandel

I forsendelsen med sko som den norske importøren hadde bestilt fra Kina lå det 3360 falske Walkmaxx-sko.

ANNONSE

Den uheldige importøren fikk noe helt annet enn de 6180 parene med sko han hadde bestilt av sitt eget merke.

I slutten av mars fattet tollere i Drammen interesse for skopartiet fra Kina, da de så et kjent merkenavn lyse mot dem fra en av pappeskene.

- Dette isolert sett er en indikasjon på at vi kan vurdere å ta en stikkprøve, sier tolloverinspektør i region sør, Per Otto Smithsen, til Netthandel.no.

Se flere bilder lenger ned i artikkelen!

Simple pappsåle-sko

Og når tollerne så gikk skopartiet nøyere etter i sømmene, viste det seg at 1680 par ikke var av det slaget den uheldige importøren hadde bestilt og betalt rundt 40 000 kroner for. Skoene, som etterhvert ble destruert, hadde i tillegg til importørens eget merke også merket til skoprodusenten Walkmaxx. De piratkopierte skoene var av typen særs billig - med pappsåler på innsiden.

Smithsen sier til Netthandel.no at dersom de forfalskede versjonene hadde blitt solgt i Norge til ordinær pris, så ville de alene ha utgjort en verdi på drøyt 800 000 kroner.

Han sier at den norske importøren er helt uskyldig.

- Hvordan reagerte han da dere ringte og fortalte ham den dårlige nyheten?

- Han hadde ikke sett dem selv, men ba oss om å ødelegge dem umiddelbart, sier Smithsen.

Velg ekte

Han er ikke fremmed for tanken om at et kinesisk firma har produsert de forfalskede skoene og sendt dem sammen med originalpartiet til den norske importøren.

– Det kinesiske firmaet hadde fått pengene sine på forhånd og var nok glade for å bli kvitt noen falske sko. Samtidig er det veldig vanskelig å få hevet kjøpet når selgeren befinner seg i Kina, sier Smithsen.

Han ber folk tenke seg om mer enn én gang før de velger å handle med fremmede man ikke kjenner godt nok til å kunne stole på.

Tolletaten, Patenstyret og Kulturdepartementet står bak nettsiden «Velg ekte» - en opplysningsside om piratkopiering og varemerkeforflaskning. Her finnes det mange gode tips og råd om hvordan du kan unngå å gå i «pirat-fella».

Det er forøvrig straffbart om man med viten og vilje innfører falske varer til Norge.

Flere kinesiske aktører vet hva de har å hanskes med. Den største aktøren av dem alle er allerede på ballen.

Alibaba tar grep på hjemmebane


Jack Ma

Jack Ma

Alibaba, verdens største nettmarkedsplass, driver en utrettelig kamp mot piratkopierte varer som tilbys på selskapets mange salgsplattformer. De samarbeider blant annet tett med International AntiCounterfeiting Coalition (IACC) - en ideell organisasjon som kjemper mot produktforfalskning og piratkopiering.

Høsten 2014 brukte Alibaba og toppsjefen Jack Ma 160 millioner dollar på å rydde opp og kvitte seg med 90 millioner piratkopier på sine nettsteder.

Rundt 5000 personer, en salig blanding av ansatte og frivillige nettovevåkere, er hele tiden på tå hev for å rydde opp i Alibabas nærmest utømmelige pirat-jungel.

Siden 2013 har Alibaba i samarbeid med IACC kastet ut drøyt 5000 netthandelsaktører fra Alibabas markedsplasser. I tillegg er mer enn 160 000 annonser med litt tvilsomt salgsinnhold blitt fjernet.

Her kan du se flere bilder av skoene før og etter destruering:


Slik så de piratkopierte skoene ut.

Slik så de piratkopierte skoene ut.
Foto: Tolletaten

 


I denne ubeskrivelige massen endte piratskoene ferden.

I denne ubeskrivelige massen endte piratskoene ferden.
Foto: Tolletaten

 


Drøssevis av esker med uekte sko endte i kverna.

Drøssevis av esker med uekte sko endte i kverna.
Foto: Tolletaten

(Foto: Tolletaten)

Del artikkel: