Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Denne gjengen investerer milliarder i netthandel og butikkjeder

Denne gjengen investerer milliarder i netthandel og butikkjeder
Sverre Flåskjer (øverst til venstre) fra Herkules Capital, Michael Wintzell og Sïmon Saneback fra Wellstreet, Magnus Wiberg fra Eequity, samt Sara Wimmercranz og Susanne Najafi fra Backing Minds er blant de som nå investerer i nordiske butikkjeder, nettbutikker og retail-relaterte tech-selskaper.
Kristin Andersson

eHandel.com har satt sammen en liste over flere store, nordiske investeringsselskap som har satset penger i forskjellige netthandels-selskap og butikkjeder.

ANNONSE

Flere store, nordiske investeringsselskap skyter penger inn i netthandel og omnikanal.

I denne oversikten har vi gjort et forsøk på å presentere de viktigste aktørene.

Vi har valgt å ikke ta med familieeide investeringsselskaper som for eksempel Kinnevik (eierskap i Zalando og Qliro Group), Axel Johnson (eierskap i Axfood og Mat.se) og Stein Erik Hagens Canica som blant annet eier Komplett, Jernia og Princess.

Danske Anders Holch Povlsen, som gjennom flere ulike selskaper har investert tungt i blant annet Zalando, Asos, Bestseller og Nemlig, er heller ikke med i oversikten. Dette til tross for at han er en av de største og viktigste investorene i nordisk detaljhandel.

Vi navngir kun de viktigste selskapene innen detaljhandel for hvert omtalte fond, og ikke deres komplette portefølje som også inneholder ande sektorer innen detaljhandel.

FSN Capital

FSN Capital er et ledende norsk private equity-selskap som ble startet i 1999. FSN Capital ble grunnlagt av nordmannen Frode Strand-Nielsen, derav navnet FSN. Frode Strand-Nielsen eier nesten halvparten av FSN Capital, mens syv partnere eier resten. Fokuserer på mellomsegmentene i de nordiske markedene.

Eierandeler i: Kjell & Company, Vita/Grand Parfymeri, Lagkagehuset, PM Retail, Active Brands og Bygghemma Group

Egmont

Egmont er et av Nordens største og viktigste mediekonsern. Selskapet har utviklet seg mye siden Egmont Harald Pedersen grunnla trykkeriet sitt i 1878. Egmont investerer i dag i nordiske nisjeaktører, og har gått inn på eiersiden i en rekke netthandelsselskap i Norden. Tanken bak investeringene skal etter sigende være en strategi for å bygge synergier med de utallige tidsskriftene de eier. Selskapene de investerer i er, eller skal ha kapasitet til å bli, markedsledende i sitt segment.

Eierandeler i: Fjellsport/Tindberg, Jollyroom, Animail, Outnorth, Storytel, Bagaren och Kocken og Cappelen Damm

Herkules Capital 

Herkules Capital er et norsk private equity-selskap som i dag har fire investeringsfond med en forvaltningskapital på over 15 milliarder kroner. Selskapet ble etablert som Ferd Private Equity Fund i 2003, et datterselskap av Ferd AS som eies av investoren John H. Andresen jr. I 2008 byttet selskapet navn till Herkules Capital. Ferd AS er en av investorene i Herkules Capital. Selskapet har primærfokus på Norge, men også de andre nordiske markedene er interessante.

Eierandeler i: Didrikssons,  Elektroimportøren, Odlo og Linas Matkasse

Northzone

Northzone Ventures er et europeisk venture capital-firma. Siden starten i 1996 har selskapet investert i hundrevis av forskjellige selskaper i Europa og USA. Selskapets siste tilvekst på fond-siden, Northzone VIII, kom for dagen i september 2016 og er på 350 millioner euro fra ledende europeiske institusjonelle investorer som AP-fondene, Argentum og EIF. Northzone går gjerne tidlig inn i et selskap, og i selskap som trenger vekstfinansiering.

Eierandeler i: NA-KD, Fyndiq, Footway, Matsmart, Spotify, Trustpilot, Outfittery, Klarna, iZettle og Lesara

Net Departo

Lars-Göran Ahlberger, Peter Fräjdin og Carl-Axel Eriksson solgte seg ut av logistikskelskapet Logent i 2013. Mye av det de fikk ved exiten ble investert i netthandel via deres eget investeringsselskap Net Departo som de startet i 2013.

Eierandeler i: Babyshop, Mathem, Boozt, Sportamore, Outnorth og Sortiment.se

Wakaba E-commerce Invest

Wakaba investerer i nordiske netthandelsselskap, normalt med eierandeler på 2-20 prosent. Eiere er Erik og Isak Ahlberger, sønnene til Logent-gründeren Lars-Gøran Ahlberger som selv er storeier i Net Departo.

Eierandeler i: Babyshop, Confident Living, Kitchentime og Sportamore

Altor Equity Partners

Altor Equity Partner ble grunnlagt i 2003 av blant annet Harald Mix og Fredrik Strömholm. Holder til i Stockholm. 

Eierandeler i: Byggmax Group og Apoteket Hjärtat

Verdane Capital

Verdane Capital investerer i selskap som har et stort vekstpotensial. Verdane Capital er sterkt representert i netthandels-sammenheng. 

Eierandeler i: Babyshop, Animail, Bemz, Boozt, Caliroots, Designonline, Desenio, Eleven, Mathem, MM Sports, Outnorth og Stor&Liten.

EQT

EQT ble grunnlagt i Sverige i 1994, og eies i stor grad av EQT Partners. Wallenberg-familiens investeringsselskap Investor AB er storinvestor og sponsor av EQTs fond. EQT investerer i lønnsomme selskap over hele kloden for å hjelpe dem til å utvikle seg til å bli store, holdbare selskap. EQT har flere ulike investeringsstrategier, som blant annet «Equity» som investerer i kvalitativt markedsledende, mellomstore og store selskap i Norden, Sentral-Europa og USA.

Eierandeler i: Top Toy, Musti Ja Mirri, Eton, Flyingtigercopenhagen og Autostore

Wellstreet

Wellstreet så dagens lys i Stockholm i 2016. Wellstreet ble grunnlagt av Klarnas tidligere kommersielle sjef, Mikael Wintzell, og netthandelsprofilen Sïmon Saneback. Har gjort mer enn 30 investeringer i ulike tech-selskap. Brorparten av pengene er skutt inn i svenske selskap.

Eierandeler i: Returnado, SIR skrädderi og DanAds

NS Intressenter

H&M-sjefen Karl-Johan Persson, tidligere administrerende direktør i Avanza Nicklas Storåker og Ax:son Johnsons selskap Nordstjernan er eierne av NS Intressenter. NS Intressenters mål er oppkjøp og gjennom et langsiktig og aktivt eierskap lede et fremgangsrikt selskap innen tjeneste-segmentet. I 2016 kjøpte NS Intressenter prissammenlignings-tjenesten Pricerunner av det amerikanske mediekonsernet IAC for én milliard svenske kroner.

Eierandeler i: Pricerunner og Designonline

eEquity

eEquity investerer nesten bare innen nordisk netthandel. Ambisjonen er alltid å komme inn som første eksterne investor. Eierne av eEquity er blant annet familien Ax:son Johnson.  

Eierandeler i: NA-KD, RoyalDesign, Eleven, Caliroots, Mister Spex, Guldbrev, Outdoorexperten, KidsBrandStore, Footway og Royal Design.

Accent Equity Partners

Accent Equity Partners ble grunnlagt i 1994 og har siden den gang gjort rundt 60 investeringer. Ikke blant de største innen retail og netthandel, men investerer i mellomstore selskap i Norden. Accent Equity Partners har som mål å komme inn i nordiske selskap som potensielt kan bli veridskapende gjennom ytterligere vekst, operative forbedringer og strategisk utvikling. Fondene eies av nordiske og internasjonale institusjoner.

Eieraneler i: Cervera

Nordstjernan 

Nordstjernan er et familiekontrollert investeringsselskap. Nordstjernan er inne på eiersiden i rundt 20 forskjellige selskap. Felrls for dem alel er at de har hovedkontroe i Norden. Nordstjernans største eier er«Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse för allmännyttiga ändamål».

Eierandeler i: Ekornes, Pricerunner og DesignOnline

Segulah

Segulah er et private equity-selskap som går inn på eiersiden og utvikler mellomstore selskap som ikke er på børs.

Eierandeler i: Teknikmagasinet

Norvestor Equity

Norvestor er et norsk investeringsselskap som fokuserer på det nedre sjiktet i mellom-markedet med kontrollinvesteringer i Norden. 

Eierandeler i: Life og Apsis

Novax

Novax er et investeringsselskap fra Axel Johnson. Novax går inn i små og mellomstore selskap med en omsetning på minimum 100 millioner svenske kroner. Selskapene de fatter interesse for skal være veletablerte, lønnsomme og med en sterk markedsposisjon og tydlig vekstpotensial. 

Eierandeler i: Filippa K, Hyper Island og Lagerhaus

Eastcoast Capital

Eastcoast Capital er et svensk selskap som investerar i små og mellomstore selskap. Historisk sett har Eastcoast Capital investert i fremgangsrike netthandels-selskap. Eies blant annet av Bygghemma-gründeren Patrik Rees.

Eierandeler i: Bygghemma og Snusbolaget.se

Nordic Capital

Nordic Capital investerer i mellomstore selskap i Norden og i tysk-talende land i Europa. Nordic Capital ble grunnlagt av Robert Andreen og Morgan Olsson i 1989, og er i dag å finne på listen over verdens 50 største investeringsselskaper. Siden oppstarten har Nordic Capital investert i rundt 90 forskjellige selskap.

Eierandeler i: Ellos, Gina Tricot, Bambora, Sportmaster, Tokmanni og Resurs Group

Alliance Venture

Alliance Venture er et norsk selskap som ble grunnlagt i 2001. Investerer hovedsaklig i tech-startups på et tidlig stadium.

Eierandeler i: Kolonial.no og Eventum

Backing Minds

Bak Backing Minds finner vi netthandels-ekspertene Sara Wimmercranz og Susanne Najafi. Wimmercranz var med-gründer i Footway, mens Najafi var tidligere administrerende direktør i Eleven. Backing Minds støttes av flere tungvektere innen svensk næringsliv, som blant annet H&M-sjefen Karl-Johan Persson.

Eierandeler i: Horsmeup og Transfer Galaxy

Rite Ventures

Rite Ventures går først og fremst inn i svenske og finske selskap som sysler med IT, software og netthandel. Rite Ventures jobber først og fremst med å endre og posisjonere selskap fra å være små til å finne sin plass i mellom-sjiktet.

Eierandeler i: MatHem, Vitvaruexperten.com, Skincity, Verkkokauppa.com, Qliro Group og Lauritz.com

Creandum

Creandum er et svensk investeringsselskap som ble grunnlagt i 2003. Satser først og fremst på hurtigvoksende og innovative tech-selskap. 

Eierandeler i: Klarna, Linas Matkasse, iZettle og Tictail

Aggregate Media

Aggregate investerer med «media som ekspansjonskanal»/«media for equity» i Norge og Sverige. Aggregates investeringer gjøres fra fond som er deleid av 15 av Sveriges største mediakonsern.

Eierandeler i: Textilgallerian, Babyface og Apomera

Del artikkel: