Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Her er Nordens største digitale mataktører

Her er Nordens største digitale mataktører
Kristin Andersson

Det handles stadig mer mat på nettet i hele Norden, men hvem er de største aktørene?

ANNONSE

Vi har hørt mye om Godtlevert.no, Brødboksen, Adams Matkasse, Kolonial.no og Marked.no, men vi må ikke glemme aktører som Mathem.se, Mat.se, Linas Matkasse, Aarstiderne, Nemlig.com og RetNemt. 

Norge

Den norske dagligvarehandelen omsatte totalt for 170 milliarder norske kroner i fjor. De største aktørene på det norske markedet er Norgesgruppen med 42,3 prosent av markedsandelene, Reitan (24,4 prosent) og Coop Norge med nærmere 29,4 prosent av markedsandelene. Norgesgruppen selger mat på nett med kjedene Meny og Joker. Coop Norge og Reitan selger for tiden ikke mat online. 

Den digitale mathandelen i Norge sto for nesten 1,5 milliarder norske kroner, som utgjør en prosentandel på 0,9 prosent av den totale dagligvarehandelen.

Kolonial

Norges største nettmatbutikk ble grunnlagt i 2013. Dagligvarekjeden Rema 1000 kjøpte ti prosent av Kolonial.no i fjor. I 2016 kom Rasmussengruppen, Stenshagen Invest, Varner-familien og Pactum inn på eiersiden. Fra 2015 til 2016 økte Kolonial.no omsetningen med 465 prosent, fra 75 millioner kroner til 424 millioner kroner.


Kundene hos Kolonial.no kan få matposene levert i en stor postboks som er tilpasset formålet.

Kundene hos Kolonial.no kan få matposene levert i en stor postboks som er tilpasset formålet.

Adams Matkasse

Matkasse-selskap som eies av Carolinas Matkasse. Adams Matkasse omsatte i 2015 for 303 millioner kroner, og er dermed den nest største matkasseaktøren i Norge. I fjor økte omsetningen med ti prosent til 330 millioner kroner.

Godtlevert

Godtlevert.no, grunnlagt av Kjetil Graver i 2010, er per i dag landets største matkasseaktør. Første driftsåret omsatte selskapet for 7,6 millioner kroner. I fjor økte omsetningen til 400 millioner kroner. Våren 2017 ble det kjent at Godtlevert.no og Adams Matkasse ble slått sammen til et selskap. Begge selskapene beholdt sine respektive varemerker.

Marked.no

Marked.no ble lansert i 2016 og er en nettmatbutikk som har store eiere som blant annet Komplett. selskapet omsatte for mindre enn 50 millioner kroner i fjor - et resultat langt unna 200-300 millioner som var planen.

Brødboksen

Brødboksen omsatte brød og juice for 15 millioner kroner i fjor. I år ligger prognosen på 147 millioner kroner. Til neste år satswer selskapet på at omsetningen ender på 500 millioner kroner.

Sverige

Dagligvarehandelen i Sverige omsatte for totalt 325 millarder svenske kroner 2016. Ica er den største aktøren på det svenske markedet med halve markedet og en omsetning på nærmere 130 milliarder svenske kroner. Ica satser på den digitale mathandelen som er et uttalt fokusområde for konserner, men av totalt 1300 butikker er det idag bare 200 butikker som har e-handel. Nest største aktør er Coop som omsatte for nærmere 50 milliarder og hadde cirka 20 prosent av marknadsandelene. Coop åpnet i 2017 et eget lager for sin e-handel, og selger både matkasser og løsplukk på Coop.se. Axfood, som gjort flere investeringer innen nettmat, er den tredje største aktøren med en omsetning på cirka 42 milliarder i fjor. Foruten oppkjøpene (Mat.se og Middagsfrid), selger Axfood mat online med Willys og Hemköp.

Den digitale mathandelen i Sverige stod for cirka 1,7 prosent og 5,5 milliarder av den totale dagligvarehandelen i 2016. De største aktørene innen nettmat i Sverige er Mathem og Linas Matkasse.


I sommer leverte Mathem nettbestillinger med båt i skjærgården i og ved Stockholm.

I sommer leverte Mathem nettbestillinger med båt i skjærgården i og ved Stockholm. Foto: Mathem.se

Mathem

Mathem ble grunnlagt i 2006 og er i dag en av Sveriges største matbutikker på nett. De selger både matlkasser og løsplukk. Selskapet omsatte i 2015 for mer enn 720 millioner svenske kroner, og økte omsetningen til 976 millioner kroner i 2016. Veksten har vært eksplosiv. I 2011 omsatte Mathem for 33 millioner kroner. Selskapets ferske årsrapport for 2016 viser at selskapets omsetning har vokst til 976 millioner svenske kroner. Selskapet er ennå ikke lønnsomt, og i 2016 økte tapene til 119 millioner svenske kroner. Blant Mathems eiere finenr vi Verdane Capital Advisors, H&Ms administrerende direktør Karl Johan Persson, Anders Holch Povlsen og norske  Ferd.

Carolinas Matkasse

Linas Matkasse, Sveriges største matkasseselskap, ble grunnlagt i 2008 av Lina Gebäck og Niklas Aronsson. Selskapet var i 2015 verdsatt til rundt 900 millioner svenske kroner og lå da ute for salg. Men spekulanter som matkonsernet Axfood trakk seg på grunn av for høy pris. I dag finnes Linas Matkasse også i Norge med Adams Matkasse, i Finland med Sannan Ruokakassi og i Danmark med RetNemt. De er også til stede i Nederland. Totalt omsatte Linas Matkasse, inkludert alle markeder, for totalt én milliard svenske kroner. Linas Matkasse har hatt en fin vekst de siste årene og vokst med lønnsomhet. Eiere: Creandum, Acton Capital og Herkules.

Mat.se

Børsnoterte Mat.se, som ble grunnlagt 2012, ble i 2017 kjøpt opp av Axfood for 554 millioner svenske kroner. Mat.se er den største aktøren innen nettmat i Göteborg og selger både ferdige matkasser og løsplukkoch. Selskapet økte med 70 prosent og omsatte doe 212 millioner svenske kroner i 2015. Omsetningen i 2016 økte til 300 millioner.

Middagsfrid

Middagsfrid er et svensk matkasseselskap som i 2007 ble grunnlagt av Kristina Theander. Middagsfrid var først i verden med tjenesten som går ut på å levere skreddersydde matkasser med råvarer og oppskrifter hjem på døren til kundene. Middagsfrid har siden starten vært lønnsom, og omsatte for 75 millioner svenske kroner i 2016 - med et positivt resultat på nærmere 500 000 svenske kroner. I fjor 2017 ble Middagsfrid solgt til Axfood.

Matsmart

Matsmart så dagens lys i 2013 med et klart definert formål om å minske matsvinnet. Matsmart kjøper varer som er på vei i søppelbøtta på grunn av pakningsendringer, sesongvarer eller fordi best før-datoen nærmer seg. I løpet av det første året omsatte selskapet for tre millioner svenske kroner. i fjor omsattes elskapet for 70 millioner svenske kroner. Matsmart er priset til 117 millioner kroner.

Danmark

I Danmark omsatte dagligvarehandelen for nærmere 100 milliarder danske kroner i fjor. De største aktørene er Coop med 37 prosent av markedsandelene, og Dansk Supermarked som har 32 prosent av markedsandelene. Coop selger mat online i Coop.dk. Dansk Supermarked selger mat online med matkjeden Netto.

Nettmathandelen omsatte for nærmere 2,5 milliarder danske kroner, noe som utgjør 2,5 prosent av den totale dagligvarehandelen.

Nemlig.com

Nemlig.com, grunnlagt i 2010, er i dag Danmarks største nettmatbutikk. Hovedeier er den danske  finansmannen Anders Holch Povlsen. Selskapet omsetter i dag for rundt én milliard danske kroner.

 


Foto: Nemlig.com

Foto: Nemlig.com

Osuma

Selskapet som ble grunnlagt i 2007 leverer mat fra matbutikkene Kvickly og Superbrugsen. Osuma.dk offentliggjør ikke omsetningstall, men skal være blant de største innen digital mat i Danmark. I 2015 var selskapet lønnsomt, men Osuma.dk skal ha gått med tap igjen i fjor.

Aarstiderne

Danmarks største matkasseleverandør. Aarstiderne, som ble grunnlagt i 1999, leverer økologiske matkaser. I 2016 omsatte selskapet for 742 millioner svenske kroner. I 2015 omsatte de for 582 millioner danske kroner. I august 2004 etablerte Aarstiderne seg i Sverige under navnet Årstiderne.

Retnemt

RetNemt er Danmarks nest største matkasseaktør. Svenske Linas Matkasse kjøpte selskapet i fjor høst. Matkassene ble utviklet og lansert i 2006 av Bjarne Marell og Klaus Toft. Marell var en av pionererne innen dansk netthandel, mens Toft hadde jobbet i mer enn 20 år innen matbransjen med blant annet produktutvikling, marketing og ledelse.

Finland

Dagligvarehandelen i Finland omsatte for 16,7 milliarder euro (159 milliarder svenske kroner) i 2016. De største aktørene i Finland er S-Gruppen med 47,2 prosent av markedsandelene, og K-Gruppen med 36,2 prosent. 

Kauppahalli24

Kauppahalli24, som ble grunnlagt i 2009, eies av K-Gruppen. Kauppahalli24 selger matkasser og løsplukk. I 2015 omsatte selskapet mat på nett for 17 millioner svenske kroner. I fjor økte omsetningen til 20 millioner svenske kroner.


Susanne Lindros, gründer og administrerende direktør i matkasseselskapet Keittiökaveri, som senere byttet navn til Sannan Ruokakassi.

Susanne Lindros, gründer og administrerende direktør i matkasseselskapet Keittiökaveri, som senere byttet navn til Sannan Ruokakassi.

Sannan Ruokakassi

Linas Matkasse kjøpte i fjor det finske matkasseselskapet Keittiökaver, som byttet navn till Sannan Ruokakassi etter oppkjøpet. Sannan Ruokakassi ble etablert i 2011 og hadde i 2015 en omsetning på rundt 2,5 millioner svenske kroner. I 2016 vokste selskapet kraftig og økte omsetningen med 500 prosent til 14 millioner svenske kroner.

Del artikkel: