Siden oppstarten i 2004 har Herkules Capital opprettet fire forskjellige fond, og investert i - og kjøpt opp - en rekke ulike selskaper for 25 milliarder kroner.
Som det fremadstormende svenske kaffekjede-konseptet Espresso House som de klarte å feie konkurrenten Wayne´s Coffee delvis av banen med etter å ha gjort noen strategiske og interiørmessige grep.
Mindre enn tre år etter oppkjøpet solgte de hele sulamitten til Jab Holding for 2,2 milliarder kroner.
Kaffefortjeneste
- Hvorfor solgte dere egentlig? For dette må da sies å være en blomstrende business?
- Vi fikk seksgangeren ved exit. Vanskeligere er det ikke, sier adminstrerende direktør Sverre B. Flåskjer da eHandel.com treffer ham for en prat i selskapets rikt kunstutsmykkede kontor i Oslo sentrum.
KUNSTFERDIG MILJØ: Slik kan det arte seg i lokalene hos Herkules Capital.
Foto: Bjørn Skomakerstuen
For Herkules Capital handler det om å investere på riktig tidspunkt i de riktige selskapene, deretter gjøre de riktige grepene, få selskapene opp og frem - for så på kortere eller lengere sikt å selge med fortjeneste.
Men det kan fort bli mye fokus på penger og verdier i den finansielle verdenen.
Flåskjer minner om at verdi ikke nødvendigvis kan måles i kroner og øre. Stolthet og glede i å se det man holder i hendene vokse betyr mye for ham og selskapet.
- Det vi holder på med handler ikke bare om penger. Vi er stolte av hvordan alle selskapene vi holder i - og jobber med - utvikles til enda bedre og mer solide selskaper gjennom industriell vekst med oss som eiere, sier Flåskjer.
Fokus på det norske
Det er aller helst norske selskaper Flåskjer er på utkikk etter. Men det er dessverre ikke alle, da særlig start ups og gründere i støpeskjeen, som kan håpe på finansiell støtte fra Flåskjer & Co.
- Vi ser i all hovedsak etter sterke konsepter som tjener penger, som har videre vekstpotensial og som kan replikeres med rask pay back-tid, forklarer Flåskjer.
Herkules Capital er i dag tungt inne i kjeder som Elektroimportøren, Til Bords og Carolinas Matkasse - som har norske Adams Matkasse og Godt Levert med på laget.
Ferske nettgründere som er på utkikk etter økonomisk ryggdekning bør se annetsteds enn Flåskjer.
- Men har du likevel noen gode råd til de som er på jakt etter en pengesterk hjelper?
- Tenk skala og ikke ha for mye fastkost. Se til markedet og ta en posisjon. Det å sikre seg en posisjon, og holde fast ved den, har stor verdi, sier Flåskjer.
Elektrisk eventyr
I 2014 gikk Herkules og Flåskjer inn på eiersiden i Elektromimportøren. En litt sliten butikk på Alnabru, en ikke spesielt velfungerende nettbutikk og en kundeservice omsatte den gang for til sammen rundt 160 millioner kroner.
- Vi hadde tidlig en tydelig plan for hvordan dette dette kunne rulles ut til å bli noe større og bedre. Vi har gradvis bygd på der vi har sett at potensialet ikke har vært makset. Nå har vi en drøss med butikker, har gjort noe med egne brands innen varesortimentet, har en bra og velfungerende nettbutikk - og sist men ikke minst. Vi har de rette personene på plass for å styre skuta i riktig retning, sier Flåskjer.
En av disse «rette personene» er Andreas Niss, tidligere kjededirektør og butikkbygger i Elkjøp, som overtok styringen av Elektroimportøren-skuta i august 2014.
- I år indikerer alt at vi ligger an til en omsetning på rundt 650 millioner kroner, sier Flåskjer.
LES OGSÅ: Andreas Niss: - Det er spennende å sitte i førersetet som en offensiv utfordrer
KJEDEBYGGER: Andreas Niss, tidligere kjededirektør i Elkjøp, har med seg mye kunnskap når han nå på relativt kort tid har fått sving på sakene som toppsjef i Elektroimportøren.
Foto: Bjørn Skomakerstuen
Ros til en kjempe og litt matkasse-snakk
Flåskjer tenker ikke lenge før han har svaret på spørsmålet om hvilke kjeder eller nettbutikker som har imponert ham - sett med en investors øyne.
- Komplett har vært flinke. De har bygget seg opp til å bli et nordisk «power house», svarer Flåskjer, før eHandel.com raskt drar han over på et annet tema: Matkasser.
For Herkules Capital har nemlig mer enn en finger med i matkasse-spillet i både Norge, Sverige og Danmark.
- Matkassebransjen har fått en bråstopp, og Herkules har nå bidratt til å slå sammen Linas Matkasse og Adams Matkasse med Godt Levert. Sett i etterkant; var investeringen i Linas Matkasse egentlig lurt?
- Vi er de eneste som tjener penger på nettmat, svarer han bestemt.
- Men vi må kontinuerlig jobbe for å ikke bli stående og stampe. Jeg er helt overbevist om at vi skal greie å fornye oss og skape økt lønnsomhet. Den store utfordringen ligger i å komme opp i en skala og størrelsesorden som gjør det hele mer kostnadseffektivt, og gjør det mulig for oss å konkurrere med de tre store innen norsk dagligvarehandel, sier Flåskjer, som minner om at matkasser i et globalt perspektiv er utrolig stort.
I september i fjor kjøpte de den danske matkasseleverandøren Rett Nemt.
- Bare siden den gang har vi opplevd en dobling i omsetningen, sier Herkules-sjefen.
LES OGSÅ: Matkasse-selskapene Adams Matkasse og Godtlevert.no slår seg sammen
LUFTIG OG LYST: Det er helt greie arbeidsforhold som preger lokalene til Herkules Capital i Oslo sentrum.
Foto: Bjørn Skomakerstuen
- Vi har takket nei til mange bokhandlere
Digitalisering er litt som internett. Det er kommet for å bli.
Men hva tenker så Flåskjer om hvor de skal sette pengene i fremtiden. Digitalt, eller i kjeder med forkjærlighet for fysiske butikker?
- Fysiske butikker og kjeder må fremstå som holdbare på lang sikt for at de skal være interesssante for oss. Vi har takket nei til flere bokhandlere, sier Flåskjer, og minner om hva Amazon gjorde med den bransjen.
- Vi heller nok mer og mer mot ulike digitale konsepter, men vi kommer likevel aldri til å gi slipp på det fysiske og håndfaste.
Igjen penser han inn på Espresso House.
- Man kan ikke drikke digital kaffe, sier han avslutningsvis.