ANNONSE

Hvem vinner kampen om mobilbetaling?

Ole Martin N. Evensmo

Hvem vinner kampen om den mobile lommeboken? Apple Pay, Samsung Pay, mCASH, ValYou og MeaWallet er blant de som nå forsøker å sikre seg sin del av kaken. Baard Persson Vaage gir oss sitt syn på utviklingen.

ANNONSE

Mediene er fulle av artikler om mobilbetaling, nyheter fra aktørene og utvikling innen mobilbetalingsområdet. NETS er solgt fra bankene og de posisjonerer seg nå for fremtiden med å inngå allianser med aktørene innen mobilbetaling. Trendforskere diskuterer hvem som blir spillerne både i Norge, Norden og globalt - men hvem vinner kampen om min og din mobile lommebok?

Mobilmessen i Barcelona er akkurat over og nyhetene fra messen viser at flere av de globale spillerne begynner for alvor å posisjonere seg. Apple Pay og Samsung Pay fungerer bare foreløpig på utvalgte markeder og er ventet til Norge i løpet av året. Apple Pay får stadig flere nye brukere og over 4 millioner har tatt i bruk løsningen. Hver måned kobler 1 million betalingsbrukere seg til verdens mest verdifulle selskap.

Den mobile lommeboken har flere fordeler. Mobilen er med deg overalt og man slipper å ha med seg kreditt og bankkort. Enkle løsninger med scanning av kortet og enkelt oppsett gjør at det på sikt blir attraktive løsninger både for brukerstedene og konsumenter.

I dagens markedet kan man skille mellom tre ulike løsninger:

  • Globale mobile lommebøker
  • Lokale mobile lommebøker
  • Mikro mobile lommebøker

De globale løsningene som Apple Pay og Samsung Pay vil sørge for at man får en bred distribusjon av en løsninger som vil fungere mange steder og på tvers av landegrenser. Dette vil gjøre det enkelt for å deg og meg å ta med mobilen og betale når man enten skal kjøpe utenlandske tjenester eller reise til utlandet. Utfordringen for disse løsingene blir i hvor stor grad man klarer å tilpasse disse løsningene lokalt for butikker og brukersteder. Gebyrstrukturen både mot brukersteder og sluttbruker blir også interessant å følge med på. Dagens konsumenter er vant til å bruke sitt bankkort gratis.

De nasjonale løsningene i Norge har kommet og det er flere aktive på markedet idag. mCASH, ValYou fra Telenor/DNB, MeaWallet med flere har allerede lansert løsninger. De har også fått butikker med seg. Det siste nye er at BankAxept skal samarbeide med ValYou noe som gjør at man kan bruke BankAxept løsningen i ValYou sitt økosystem. En spennende allianse, men det gjenstår å se hvordan gebyrstrukturen mot brukersteder og sluttbrukere blir.

Starbucks er nå den 20. største banken i USA og mikro mobile lommebøker for merkevarer kommer for fullt. Mobil + Bank = Sant. Mobilen blir plattformen for betaling når profesjonelle merkevarer skal lage lojalitetsløsninger som skal gi økt salg. Den svenske kjeden Espresso House melder at de har fått over 150 000 brukere på sin App i Norden og flere knytter seg til hver dag. Enkel lading av penger, lagring av kredittkort, kuponger, lade en annens App og kjøp/send gave gjør at dette er en løsning som sikrer mersalg og lojalitet. Det bør det ikke være noe tvil om.

Felles for alle de tre løsningene for mobile lommebøker er at selskapene som utvikler disse må tenke på enkel registrering, bruk og bred distribusjon. I tillegg blir det viktig å tenke at løsningene skal fungere i alle kanaler så som butikk, internett, nettbrett og mobil. Da må bedriftene også mobiltilpasse sine løsninger i større grad. Enkelte aktører snakker om «friksjonsfri» betaling og for forbrukerne vil akkurat det bli viktig for å ta i bruk løsningene. De beste firmaene kommer også til å bruke profesjonelle rådgivere som har erfaring ikke bare fra IT-verden (Les: tradisjonell IT utvikling), men også fra betalingsverden.

Fremtiden kommer til å handle om at de Digitale Direktørene (Les: Chief Digital Officers) får den posisjonen de fortjener i bedrifter for å kunne digitalisere merkevarer også innenfor betaling. I tillegg kommer vi til å se mye mer av «clustring» av merkevarer og tjenester. Flere bransjer må samarbeide for å lage de beste løsningene også innen mobilbetaling for å lykkes.

Så hvem blir vinnerne innen mobilbetaling? Jeg tror det blir forbrukerne!

(Foto: ValYou)

Del artikkel: