ANNONSE

Hver tiende bedrift har forsvunnet på åtte år

Frykter flere konkurser i 2018 enn i kriseåret 2009
Konkursrekord vil føre til større nedgang i antall butikker.
Foto: eHandel.com
therese.karlsrud.haugen

Nedleggelser og lite satsning på fysiske butikker kan føre til butikkdød på norske småsteder.

ANNONSE

Fysiske butikker har hatt en nedgang de siste årene, og Virke mener det trolig skyldes at færre satser på fysiske butikker. Fra 2008 til 2016 har om lag hver tiende bedrift forsvunnet, og det siste året har det også vært konkursrekord i Norge, melder Virke til E24

- Vi vil ikke fremstå som dommedagsprofeter, men vi står foran store endringer som vi må forberede oss veldig godt på, sier Virke.

Byene gjør det ofte bedre enn småstedene, og i Aust-Agder har hele 18 prosent av de fysiske butikkene forsvunnet i løpet av åtte år. Akershus og Vest-Agder gjør det best, men også her kan man se en nedgang.

Virke hevder at tusenvis av butikkansatte vil kunne miste jobbene sine. Det vil neppe bli et stigende sysselsettingsbehov, da forbrukerne kommer til å benytte seg av færre, større og gjerne også utenlandske aktører fremover. 

- Vi estimerer ti prosent færre ansatte i næringen i løpet av ti år, det er nærmere 40 000 mennesker. Med andre ord like mange som det bor i Porsgrunn. Det er store tall, sier Virke. 

Kles- og møbelbransjen er de som vil få slite mest, mens Europris og Søstrene Grene med sine brede vareutvalg blir vinnerne.

Selv om utviklingen i varehandelen er bekymringsverdig ser Hovedorganisasjonen for seg at detaljhandelen har en lysere tid i vente. I sin handelsrapport som blir lagt frem på formiddagens Handelskonferanse i Oslo beskriver de situasjonen som "apokalyptisk", som betyr åpenbaring. 

- Apokalypse betyr også åpenbaring, at det kommer noe nytt.

Del artikkel: