Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

- Hvis Amazon kommer, vil noen få det ganske tøft

- Hvis Amazon kommer, vil noen få det ganske tøft
Foto: Eric Slomanson/Amazon/Pressebilde
Ole Martin N. Evensmo
olemartin@netthandel.no

Netthandelsprofilen Freddy Sobin er sikker på at mange vil få det tøft om Amazon satser her i Norden, men når det eventuelt skjer, er han svært usikker på.

ANNONSE

- Før eller senere kommer Amazon, men la oss ikke spekulere i når. Det tror jeg ingen vet, bortsett fra Amazon selv, sier Freddy Sobin til bransjenettstedet Market.

- Sverige er kanskje et lite land, Norden som helhet er også relativt lite. Ulike språk og ulike valutaer har vi også. Samtidig er netthandelsmodenheten høy, så det er klart at det frister dem. Men hvordan det ser ut i deres interne strategiske prioriteter, er ikke jeg rett mann til å svare på.

 Få kjenner det nordiske netthandelsmarkedet bedre enn Freddy Sobin. Foruten å være konsernsjef i det svenske nettselskapet Consortio Fashion Group, er han styreleder i bransjeforeningen Svensk Digital Handel og nettbutikken Outnorth. Han er også styreleder i Dansk Supermarked og Svensk Handel.Freddy Sobin (t.v) besøkte den norske netthandelskonferansen NXT i 2016. Nå advarer han om at Amazon før eller siden vil komme til Norden og da vil mange få det tøft. Foto: Bjørn Skomakerstuen / eHandel.com

- Lett blir det ikke

Om Amazon velger å satse i Norden, kan det forandre mye, tror Sobin.

- Hvis Amazon kommer, vil noen få det ganske tøft. Bransjer med mye generiske produkter og varemerker som Amazon også direkte selger selv, vil møte en priskonkurranse som kommer til å bli knalltøff. Er det noe vi vet om Amazon, så er det at de går inn ekstremt langsiktig og kan tape penger veldig lenge for å ta markedsandeler.

Samtidig påpeker han at det er plass til nordiske aktører, men evnen til å lokaltilpasse logistikk, betaling og kommunikasjon blir enda viktigere enn det er i dag om man skal overleve.  Men lett blir det ikke, advarer Freddy Sobin. 

- Man skal ikke undervurdere Amazon. De er en gigant med enorme muskler. De går inn så langsiktig og satser så hardt, at de kommer garantert til å ta en betydelig del av markedet over tid. Det er jeg overbevist om.

Del artikkel: