ANNONSE

I 2014 drev han Norges beste nettbutikk - nå bygger den tidligere Karpe Diem-bassisten sitt eget digitalbyrå

I 2014 drev han Norges beste nettbutikk - nå bygger den tidligere Karpe Diem-bassisten sitt eget digitalbyrå
Foto: Kimm Saatvedt
Bjørn Skomakerstuen

- Det er litt tilfeldig at det ble et byrå og ikke en nettbutikk, sier Kristian Sveholm.

ANNONSE

Kristian Sveholm er en av mange nordmenn som har tatt turen innom den prestisjetunge Paul McCartney-skolen Liverpool Institute for Performing Arts (LIPA) i håp om å få jobbe innen kultur-sektoren.

Sveholm skulle bli rockestjerne etter fullført løp i 2006.

- Men slik gikk det jo bare delvis, sier han til eHandel.com.

Musikkinstrumenter på nett

For sammen med bekjente av familien ble han engasjert i noe han aldri hadde drevet med før; nemlig etablering og drift av en nettbutikk som solgte musikkinstrumenter.

Her lærte han fort litt om alt som skal til for å få en nettbutikk på beina gjennom mantraet «learning by doing».

- Jeg jobbet med grafisk design under studietiden. Slik sett falt jeg fint inn i prosjektet hvor jeg blant annet fikset innhold, bilder og annonser. Ser man litt stort på det gjorde jeg egentlig litt av alt - noe som gjerne kjennetegner en nettbutikk i startfasen. Nyhetsbrev, annonser, kategorisering, markedsføring, innkjøp og pakking. Ja, full pakke, sier han mens han drar litt på smilebåndet.

Musikk ble til actionmote

Siden begynte han å jobbe for en grossist innen klær/mote/actionsport, hvor han som brand manager drev mye med digital markedsføring og fikk innpass hos mange digitale leverandører.

- Etter det var jeg med på etableringen av nettbutikken til actionsportkjeden Swag. Vi var tre stykker som designet butikken, fylte den med produkter (innhold og bilder) og satte opp logistikken fra eget lager. På det meste hadde kjeden rundt 20 fysiske butikker, sier Sveholm.

Det å gå den ekstra mila og strekke strikken litt ekstra har jeg sett verdien av

Kristian Sveholm

Synergieffekt fra artistlivet

Artistlivet gikk hånd i hånd med en karriere innen digital kompetanse.

Fra 2010 frem til høsten 2016 var han bassist for superduper-rapduoen Karpe Diem. Det ble noen hundre konserter på ham i løpet av de årene. Sveholm sier han tok med seg mye nyttig lærdom fra Karpe Diem-årene.

Rå på konseptuell samkjøring i mange kanaler

Karpe Diem har skapt et engasjement via egne kanaler som få andre kan måle seg med.

På egenhånd har de solgt ut tre konserter i Oslo Spektrum på rad, solgt ut de fleste kinosaler i landet og skapt flere hundre meter med kø utenfor en pop-up shop som ble satt opp i Oslo sentrum.

Dette vitner om en unik evne til å skape opplevelser gjennom konsept og multikanal tilstedeværelse.

- Det å gå den ekstra mila og strekke strikken litt ekstra har jeg sett verdien av. Det å jobbe litt mer og hardere for å bli enda bedre danner basisen for guttas ønske om at hver konsert skal være unik. Det var som å jobbe sammen med toppidrettsutøvere. Den lærdommen og innstillingen har jeg tatt med meg videre i livet.


Karpe Diem Kristian Sveholm epilot.no

Kristian Sveholm på scenen sammen med Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid på OverOslo-konserten de gjennomførte på Grefsenkollen sommeren 2016. Foto: Akam1k3

Enklere liv

Fra Swag gikk turen videre til Enklere Liv som i 2013 var nominert som årets beste nettbutikk i Norge.

Det var først året etter, i 2014, at denne gjeve prisen tilfalt Enklere Livs nettbutikk som Sveholm da hadde ansvaret for.

Her ble han gitt tid og rom til å vokse seg inn i rollen som nettbutikksjef i et selskap som vokste i rakettfart. Han sier at han tidlig begynte å sparre med systemleverandørene i Trollweb og blant annet Sindre Landevåg i en annen nettrakett; Get Inspired.

- Jeg sparrer fortsatt med dem den dag i dag, sier han i en bisetning.

Sveholm sier de drøyt to årene han var i Enklere Liv ga ham mye påfyll i kompetanseverktøykassa.

Engasjerende innhold

Juryen mente at innholdet og engasjementet det skapte var avgjørende for at nettopp Enklere Liv stakk av med prisen det året.

- Vi brukte mye tid på å skape engasjement og godt innhold. Hvert produkt ble gjerne krydret med 6-10 bilder og flere videoer. Det vi gjorde var kanskje litt unikt, og vi forsøkte å fornye historiefortellingen til enhver tid via digitale plattformer. De 20 mest solgte produktene i Enklere Liv var gjerne de mest solgte i tre-fire år, sier Sveholm.

Drahjelp fra fornøyde kunder som hadde hatt nytte av produktene var gull verdt i så henseende.

- Eierskap betyr mye for meg

Nå er han i full gang med å bygge opp digitalbyrået epilot.no. 

Hans egen personlige digital-baby.

- Det er litt tilfeldig at det ble et byrå og ikke en nettbutikk. Men jeg har alltid hatt lyst til å drive med noe eget. Eierskap betyr mye for meg. Jeg har veldig stor glede av å jobbe med de kundene vi har opparbeidet, og føler et enormt ansvar overfor dem, forteller han. 

Han sier at byrået driver som operative rådgivere ute hos kundene, hvor de ikke bare forteller kundene hva de bør gjøre, men også gjør det for dem.

De faste oppdragsgiverne er i dag Kirkens Bymisjon, PM Retail, Musti og Defa.

- Mange har kastet seg inn i en bransje som krever litt erfaring og kompetanse. Vi leier ut den erfaringen og kompetansen til de har klart å bygge seg opp et eget apparat. Vi kan sette føringer på hvordan de skal jobbe, samt at vi jobber med de, sier Sveholm avslutningsvis.

Del artikkel: