Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Inkmann satser i Sverige

Netthandel

Med egen lagershop på Alnabru tar Inkmann steget over i fysisk handel. Snart står også det svenske markedet for tur.

ANNONSE

Solør-baserte Inkmann.no ble etablert i 2007, med utgangspunkt i salg av blekkpatroner og toner. I dag er man en fullsortimentsleverandør av kontorrekvisita, og har både privatpersoner, bedrifter og aktører fra det offentlige på kundelisten.

Ser mot proffmarkedet

Blant hovedkonkurrentene finner vi InkClub. Den svenske aktøren var også en av inspirasjonskildene da man etablerte Inkmann, skal man tro daglig leder Henning Nyberg

- Vi startet på mange måter opp som den norske varianten av InkClub. Etter hvert har vi imidlertid gått i ulike retninger, hvor vi henvender oss mer mot bedriftsmarkedet, og har vært bevisst på å beholde et sortiment rettet mot skole og kontor, forteller Nyberg.

Inkmann har hatt økonomisk vekst siden oppstarten, og omsatte i fjor for cirka 25 millioner kroner på nett.

Fysisk butikk

Etter suksessen med nettbutikken, ønsker Inkmann nå å ta steget over i fysisk handel. Målet er at den nylig etablerte lagershopen på Alnabru skal bidra til ytterligere vekst.

- Den fysiske butikken er egentlig et prøveprosjekt for oss, med tanke på at vi i stadig større grad ønsker å rette oss mot proffmarkedet. Det de andre butikkene ikke har på lager, skal vi prøve å ha i hylla. I tillegg skal vi tilby alt man i utgangspunktet måtte trenge til kontoret eller skolen, fra kaffe til toalettpapir. Vi har tro på samspillet mellom nett og butikk, og vi tror vi har noe å bidra med til bedriftsmarkedet, forteller Nyberg.

- Vi håper det kan gi en vinn-vinn-effekt, ikke minst fordi vi allerede har mye på plass når det gjelder markedsføring, ERP-systemer og andre ting som ligger til grunn for drift. Det er et prøveprosjekt som vi har tenkt på lenge, som vi nå har bestemt oss for å sette ut i livet. Vi har aldri hentet inn ekstern kapital, og da er vi avhengige av å skynde oss langsomt for å nå våre mål.

Trår varsomt

En satsing i Sverige er også nært forestående, men i følge Nyberg har man bestemt seg for å trå varsomt når man tar steget over landegrensen. Bakgrunnen er erfaringer man gjorde seg på det svenske markedet for noen år siden.

- Vi prøvde å satse i Sverige med den gamle plattformen vår, men opplevde veldig mange falske bestillinger og mye trøbbel. Vi sender åpen faktura til alle kunder, og hadde mange tilfeller av svindel, som vi ikke opplever i Norge. Derfor satte vi hele prosjektet på pause, i påvente av en ny plattform med andre sikkerhetsrutiner. Nå har vi alt klart, og skal i gang igjen på det svenske markedet, forteller Nyberg.

Utfordrer logistikkaktørene

Inkmann lagerfører alt av varer på eget lager, for å kunne gi raskest mulig levering til kundene. Logistikken har man satt bort til Posten og Bring. I følge Nyberg er det den eneste løsningen som fungerer for selskapet, og han etterlyser reelle utfordrere på det norske markedet.

- Vi hadde vel alle håpet at det skulle bli PostNord, men de har bommet fullstendig, og det er synd. Vi har prøvd dem, men det fungerte hverken inn eller ut fra oss, og vi mistet mange store kunder på grunn av logistikkproblemer. Da går det rett og slett ikke, uansett hvor mye billigere de er. Ved hovedlageret vårt i Solør, som ligger én og en halv time fra Gardermoen, leverer PostNord én gang i uken. Og det samme gjelder for store deler av landet. Det fungerer bare ikke, særlig når netthandel skal være et satsingsområde for dem. Per i dag er det derfor ikke noen reell utfordrer til Posten og Bring i mine øyne, sier Nyberg.

(Foto: Inkmann)

Del artikkel: