Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Instagram-trend - returnerer brukte klær 

Instagram-trend - returnerer brukte klær 
I følge en undersøkelse fra Klarna er det ikke unormalt at forbrukere bestiller klær på nett for å bruke det til "dagens antrekk"-bilder på sosiale medier.
Foto: Klarna
therese.karlsrud.haugen

Én av syv nordmenn innrømmer å ha returnert klær de har brukt noen ganger.

ANNONSE

Hele en av syv nordmenn innrømmer at de har returnert klær kjøpt på nett etter å ha brukt dem noen få ganger. Det er en internasjonal trend at nye klær blir brukt, for eksempel til en selfie på Instagram, for så å bli returnert. Undersøkelsen er utført blant et representativt utvalgt av mer enn 1000 nordmenn.

- Fra flere internasjonale undersøkelser vet vi at det ikke er unormalt å bestille nye klær på nett til det ene «dagens antrekk»-bildet. De gjemmer prislappen, tar Instagram-bildet og returnerer plaggene etterpå, sier Klarnas markedsdirektør, Thomas Elvestad i en pressemelding. 



Klarnas markedsdirektør, Thomas Elvestad forteller at flere nordmenn bestiller klær på nett for å ta bilder til ett Instagram bilde for så å returnere. Foto: Klarna

Hashtaggen #OOTD, som står for Outfit Of The Day, hvor brukerne tar bilde av seg selv i dagens antrekk, har nå mer enn 223 millioner innlegg.  

Returene øker i takt med ny trend

Det er i aldersgruppen mellom 18 og 29 år denne type handlemønster er klart vanligst. Hele tre av ti, tilsvarende 31 prosent av de spurte har handlet nye produkter på nett, brukt dem noen ganger, for så å returnere dem til nettbutikken.

I følge Klarnas statistikk fra flere tusen norske nettbutikker, er det innenfor kategorien klær, sko og mote returandelen er klart høyest. Den har også økt markant de siste årene.

I 2016 lå returandelen på 10 prosent. Hittil i år skal den i følge Klarna ha vokst med 18 prosent. Den gjennomsnittlige returandelen for alle kategorier ligger på drøyt 6 prosent. Tallene viser også at hele tre av fire returer innenfor kategorien mote foretas av kvinner.

Den internasjonale trenden der kunden kan prøve produktene først, for så å betale senere er det stadig flere aktører som tar i bruk. Dette gjør returhåndteringen enklere både for nettbutikk og kunde. 

- Denne typen «try-before-you-buy»-handlemønster på nett, spesielt når det gjelder klær og sko, er en internasjonal trend som på mange måter endrer vårt syn på nettshopping. Stadig flere nettbutikker legger opp til at du skal få produktene hjem i stua for å kunne ta og føle på dem. Samtidig skal du enkelt og greit kunne returnere det du ikke ønsker gratis. Det er verdt å minne om at de fleste nettbutikker krever at klærne blir returnert i samme stand som om de er nye, sier Elvestad.

Introdusert i en rekke internasjonale storkjeder

Store internasjonale nettbutikker som Topshop og ASOS tilbyr flere av sine kunder å prøve klærne før de betaler for dem. Dermed kan man i fred og ro prøve klærne før man bestemmer seg for hvilke plagg man ønsker å beholde. 

Også Amazon har kastet seg på bølgen. Her tilbyr de kundene som abonnerer på deres Prime-tjeneste å fylle en eske med produkter og få det gratis hjemsendt for prøving i syv dager. Returen av varene kunden ikke vil ha er også gratis.

Del artikkel: