Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Jernia dropper leverandører som ikke tar plastproblemet på alvor

Jernia dropper leverandører som ikke tar plastproblemet på alvor
Espen Karlsen, administrerende direktør i Jernia.
Foto: Jernia
therese.karlsrud.haugen
therese@ehandel.com

- Økt netthandel gir økt bruk av emballasje. Da er det svært viktig at vi som netthandler jobber aktivt med å redusere miljøbelastningen på det vi sender ut.

ANNONSE

Klimakrisen er et reelt problem og mange er bekymret. Yngre generasjoner viser særlig stort engasjement rundt dette, og i forrige uke deltok blant annet tusenvis av norske ungdommer på skolestreiken for et bedre klima.  

Når de yngre menneskene nå blir eldre og får en økende grad av kjøpekraft, vil trolig kravene til bærekraftig detaljhandel også bli strengere.

- Kundene skal ha god samvittighet

Jernia-sjefen Espen Karlsen sier på sin side at han er direkte flau over sin egen generasjon. Nå ønsker han å slå et slag for miljøet i kampen mot plast, ved å kartlegge versting-leverandørene innen dette. Nå må vi våkne, mener han.

- Kundene skal ha god samvittighet når de handler hos oss. Jeg har også tenkt til å være på denne kloden en stund til, og akter ikke å trekke mitt siste åndedrag ved og måtte si til barn og barnebarn at vi visste om problemet, men gjorde ikke noe med det. Vi som bedriftsledere trenger ikke sitte å vente på politikerne, sier Karlsen til eHandel.com.

Plastfri netthandel

Netthandelen øker, og Jernias nettbutikk skal i fjor ha økt med 120 prosent. I år forventer selskapet at den vil vokse desto mer.

- Økt netthandel gir økt bruk av emballasje. Da er det svært viktig at vi som netthandler jobber aktivt med å redusere miljøbelastningen på det vi sender ut, sier Karlsen.

I fjor kuttet Jernia ut plast i nettbutikken, mot resirkulerbar papp. 1.januar dette året lanserte de også en innbytteordning på kjeler, panner og kniver. Nå er neste klimasatsning å gjennomgå all emballasje, for så å kvitte seg med unødvendig bruk av plast og isopor.

Ved å kutte ut for eksempel isopor slipper kundene å reise på gjenbruksstasjon for å resirkulere. 

- Får folk til å våkne

Karlsen håper nå at retailbransjen kan gå sammen om løsninger på det grønne skiftet, og ikke bare snakke om problemer.

- Det å være leder handler om å gå foran og få folk til å bli med, så nå har jeg sendt mail til alle våre leverandører og allerede avtalt et møte. Vi har fått positiv respons så langt, så vi får jo folk til å våkne, sier Karlsen.

De leverandørene som ikke tar problemet med plast og isopor på alvor vil miste Jernia som kunde, meddeler Jernia-sjefen.

- Vi vil slå et slag for grønt punkt, hvor vi har gjort et plastløfte. Dette er noe vi kan gå sammen om i detaljhandelen. Det er ganske få med nå, men dette er noe alle kan gjøre.

Del artikkel: