Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Jollyroom om kritikk fra egne leverandører - Vi har blitt valgt bort

Jollyroom
Jollyroom får kritikk etter offensiv mail til visse leverandører.
Foto: Anton Hannedahl / Jollyroom
michell.gronlund

Jollyroom reager på kritikk - denne gangen fra egne leverandører.

ANNONSE

Det har nylig vært stormfullt rundt Jollyroom. Først var det den svenske familiebedriften Jabadabado som gikk ut med at de hadde dumpet netthandelen som forhandlere, da de mente at Jollyroom ikke holdt de prisene de hadde satt opp. Jollyroom hevdet imidlertid at det var de selv som hadde sagt opp avtalen "av andre grunner". 

Ikke lenge etter, kunne vår søsternettside Ehandel.se fortelle at Forbrukerombudet i Sverige, hadde valgt å ta Jollyroom til retten fordi de følte at barn- og babygiganten hadde falske og villedende salg på nettsiden. 

Og denne uken har en annen historie kommet i dagens lys. Denne gangen var det Breakit som kunne fortelle hvordan Jollyroom i en e-post til sine leverandører hadde gjort det klart for dem at selskapet hadde registrert at de også hadde andre nettbutikker som som de solgte hos.

Skulle merke seg en bestemt aktør

Også Ehandel.com fikk flere tips fra bedrifter som hadde fått nettopp denne mailen av Jollyroom. I meldingen ble det uttalt at Jollyroom "ikke har ambisjoner om å gi plass til noen andre på nettet" innenfor den nordiske delen av barne- og babyindustrien. Selskapet pekte også på en bestemt konkurrent, Barnashus.no, og skrev at de ville "merke seg denne aktøren". Av denne grunn skrev Jollyroom at leverandørene deres som også solgte hos Barnas Hus ville få mindre eksponering fra Jollyroom i fremtiden. 

Mailen synes å ha forårsaket mange opprørte følelser. 

- Vi som leverandører føler oss truet av Jollyroom, da vi har en stor del av vår omsetning hos dem. Skal jeg ikke få selge til en ny aktør på markedet - skal de virkelig få bestemme hvem vi leverandører skal få selge til, skriver eksempelvis en netthandel til Ehandel.com etter å selv ha fått mottatt mailen fra Jollyroom. 

Jollyrooms administrerende direktør Ole Sauar mener at selv om selskapet kunne ha uttrykt seg annerledes, står de for budskapet i mailen. 

- Det er selvfølgelig dialoger i alle bransjer om hvem som skal selge hva, og hvem som skal samarbeide med hvem osv. Leverandører må til slutt ta en beslutning om hvem man vil jobbe med, skriver Ole Sauar til redaksjonen. 

Han mener også at Jollyroom har gått glipp av å selge flere større merker innen for eksempel vognsegmentet. 

- Jollyroom har for eksempel ikke hatt tilgang til flere ledende merker innen barnevogner slik som Stokke, Bugaboo og Emmaljunga. De finnes der i mot hos Barnas Hus. Vi har aldri fått noen forklaring på hvorfor, men det er tydelig at vi har blitt valgt bort for vår konkurrent. 

Barnas hus er en del av et større konsern

Han påpeker at Barnas Hus ikke er en liten aktør, men en del av HTS-gruppen, som i følge han har en omsetning på rundt milliarden. Og for å komplisere spørsmålet videre, er HTS-gruppen også en leverandør av Jollyroom. 

- De er også en leverandør til Jollyroom fordi de eier merkene Besafe, Hamax og Voksi. Her snakker vi altså om en av de ledende aktørene i barne- og babyindustrien. Vi er stolte og glade forhandlere av deres merker. 

Det forandrer dog ikke forholdet til Barnas hus, mener Ole Sauar.

- Når det kommer til Barnas hus er vi konkurrenter, der vi vil sørge for at de får en god kamp selvsagt, skriver han.

I forbindelse med debatten har det også blitt stilt spørsmålstegn ved hvor langt en aktør har lov til å gå for å begrense sine leverandører til å selge sine produkter til konkurrentene. Ole Sauar legger vekt på at Jollyroom tar i mot konkurranse, men mener at det fra Jollyrooms side ikke har begått noe lovbrudd. 

- Vi gleder oss over alle former for konkurranse og blir stadig utfordret av små og store aktører. Formuleringen i meldingen kunne vært smidigere, men selve mailen er ikke ulovlig på noe vis. 

Ekslusivitet kan være problematisk

For å finne ut av dette kontaktet Ehandel.se det svenske Konkurranseverket, som jobber med å sikre fri konkurranse. Og fra verket side mener de at det kan være tilfeller der en handling som ligner Jollyrooms kunne vært problematisk.

- Som jeg oppfatter, ønsker Jollyroom noen form for ekslusivitet/eksklusive rettigheter, og det er ikke i seg selv ulovlig i en avtale mellom leverandør og forhandler. Eksklusivitetsavtaler kan imidlertid være problematisk dersom noen av de involverte partene har mer enn 30 prosent i markedsandel markedet, og avtalen fører til at konkurransen på markedet blir skadet. Denne vurderingen er noe som gjøres fra sak til sak, skriver Martin Bäckström, administrerende direktør for tips og klager i det svenske konkurranseverket.

Han understreker dog at konkurranseverket ikke har sett nærmere på tilfellet med Jollyrooms mail til sine leverandører, så han kan med dette ikke gjøre noen vurdering av akkurat dette tilfellet.

- Vi har jo ikke utredet dette tilfelle, så jeg kan ikke svare på om det er lovlig eller ikke. Ettersom vi ikke har utredet det, vil jeg heller ikke kommentere innholdet i Jollyrooms mail. 

Del artikkel: