Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Julehandler for mer enn 50 milliarder kroner

Ole Martin N. Evensmo

Virke forventer at den norske detaljomsetningen i desember øker med 5 prosent fra i fjor. Totalt vil nordmenn bruke nesten 53 milliarder kroner før jul.

ANNONSE

I dag presenterte Hovedorganisasjonen Virke sine anslag for årets julehandel. Virke forklarer den forventede økningen på 5 prosent med befolkningsøkning og en ekstra handledag.

- I år kommer vi til å bruke omtrent 10 350 kroner per person på julehandel, sier Bror W. Stende, direktør for Virke mote og fritid.

For mange butikker betyr julehandelen mye og det knytter seg alltid stor oppmerksomhet til julesalgets prognoser.

- De som er mest avhengig av julehandelen er for eksempel leketøysbutikker, gullsmeder og bokhandlere. Noen av disse bransjene tredobler sin omsetning i desember, sammenliknet med en normalmåned, sier Stende.

Samtidig er ikke julesalget like viktig som tidligere. I 1992 handlet vi nordmenn 50 prosent mer i desember enn snitt for øvrige måneder. I år vil handle for 34 prosent mer i desember.

- Nordmenn har god råd og vi handler mer gjennom hele året. Derfor blir desember en mindre viktig handlemåned. Men jula er en tradisjonsrik tid, så vi investerer fremdeles mye i kos og hygge, sier Stende.

Av det totale norsk julesalget forventes det at kjøp av mat og drikke utgjør 42,5 prosent av omsetningen i desember, altså 22,4 milliarder kroner. Det er cirka 20 prosent mer på mat og drikke i desember enn i snitt for årets øvrige måneder.

Les også 1 av 3 kjøper julegaver på nett

(Foto: Yay Micro)

Del artikkel: