Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Juletyver stjeler for millioner

Liten nettbutikk, global konkurranse
Foto: Einar Ryvarden
Netthandel

Desember er den måneden hvor butikkene taper mest til kriminalitet, ifølge sikkerhetsekspert i Hovedorganisasjonen Virke.

ANNONSE

I årets siste måned øker omsetningen til over det dobbelte for mange bransjer. Samtidig taper butikkene mer på kriminalitet enn resten av året.

Ifølge Virke vil hele 399 millioner kroner gå tapt under årets julehandel.

Med den økte aktiviteten i butikkene, og mange vikarer, kan det være vanskeligere å ha oversikt over alt som skjer, sier sikkerhetsrådgiver i Virke, Thor Martin Bjerke, i en pressemelding.

Desember er en hektisk tid for de ansatte, og risikoen for å bli frastjålet dyre varer øker, ifølge Bjerke.

Han oppfordrer butikkledelsen å sørge for ekstra opplæring av både faste ansatte og vikarer.

Følger omsetningen

I Norge antas butikktyverier å utgjøre 0,7 prosent av omsetningen i desember. Det vil i år si rundt 399 millioner kroner. Tyverier utført av ansatte blir anslått til å komme på rundt 211 millioner kroner.

Tallene er basert på historiske tall fra Centre for Retail Research i Storbritannina.

Bjerke forteller at det er de populære varene som stjeles mest.

- Noen stjeler for å selge varene videre, og de er avhengig av å få tak i varer som folk ønsker. «Vanlige folk» stjeler også det som er populært å ha, sier han.

Viktig med opplæring

Det er ikke bare kasseapparatet som må læres for å jobbe i butikk.

Bjerke legger vekt på viktigheten av at butikksjefene lærer opp sine ansatte og vikarer i sikkerhetsrutinene og deres ansvar for å følge med på hva som skjer i butikken. Varsellampene bør begynne å lyse om varer er borte uten at de er solgt, om det oppdages tom emballasje, eller om kunder oppfører seg unormalt.

Det er også et dårlig tegn om kundene er mer opptatt av kamera, vinduer og nødutganger enn varene.

- Tilstedeværende og observante selgere er den beste reklamen for butikken. Det øker salget og kundens lojalitet, samtidig som tyvene skremmes bort, sier Bjerke.

Desember er mørketid

Det er i den mørke årstiden det er mest ran, og trolig også mest innbrudd. Derfor er det viktig å sørge for at utelys virker, og at sikkerhetskamera og alarmanlegg testes jevnlig.

- Det er også mye som tyder på at ryddige områder som har et preg av orden og sikkerhet over seg, er mindre utsatt for innbrudd og hærverk. Motsatt er områder som ser rotete ut, mer utsatt for slikt.

Det er slik at ryddige områder med sikkerhetspreg normalt er mindre utsatt for innbrudd og hærverk, mens områder som ser uryddige og rotete ut og samtidig har skade lettere blir utsatt for hærverk, tagging og innbrudd.

Del artikkel: