Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Kjøpesenteraksjene sliter på de nordiske børsene - logistikkeiendommer øker i verdi

Økt vekst for kjøpesenter-kongen Olav Thon på begge sider av kjølen
I kjøpesenterporteføljen til Olav Thon Eiendomsselskap inngår blant annet Norges største kjøpesenter; Sandvika Storsenter i Bærum.
Foto: Olav Thon Eiendomsselskap
Magnus Hjelle

Samtidig merker logistikkeiendommer en helt annen utvikling. Økt netthandel får mye av skylden.

ANNONSE

Nordiske eiendomsaksjer med fokus på detaljhandel har falt 3 prosent, skriver Pangea Property Partners i sin seneste rapport i følge Finansavisen. 

Kjøpesentrene har med andre ord hatt en svak utvikling når det gjelder eiendomsaksjer, og sliter nå på samtlige nordiske børser. 

Og man kan tenke seg at noe av grunnen skyldes økt netthandel og et mye større fokus på rask og effektiv levering.

Logistikkeiendommer har hatt en motsatt utvikling. De har steget 19 prosent det siste året, og er blitt det sterkeste eiendomssegmentet. 

- Det er svært sterk investoretterspørsel etter logistikk over hele Norden akkurat nå, noe som resulterer i rekordlav yield (Yielden er et øyeblikksbilde av leieinntektene dividert med markedsverdien av eiendommen, journ.anm). Vi jobber med flere transaksjoner, og det er både innenlandske og internasjonale kjøpere som konkurrerer om eiendommene, sier Bård Bjølgerud, konsernsjef og partner i Pangea Property Partners til Finansavisen. 

For kjøpesentrene har det altså vært en utvikling i feil retning. 

- Det har vært en begredelig kursutvikling, men det som er en mager trøst, er at det er noe vi har sett i samtlige kjøpesenterselskaper i Europa i 2017 og 2018, og vår aksjekurs har utviklet seg bedre enn snittet. Og en mager trøst er som kjent bedre enn ingen trøst. Det er en sektor som i dag har litt manglende tillit blant investorene, og vi får håpe og tro at vi klarer å vise at de tar feil, sier finansdirektør i Olav Thon Eiendomsselskap, Arne B. Sperre.

Men enda mener man at netthandelen ikke har utkonkurrert de andre, selv om investorene har manglende tillit til kjøpesentrene. 

- Netthandelen vokste med 13,5 prosent i Norge, tilsvarende 2,5 milliarder kroner. Handel i butikk økte med 2 prosent, det utgjorde 9 milliarder, så det er ikke sånn at netthandelen har utkonkurrert fysisk handel eller at konsumet ikke vokser, sier partner i Pangea Property Partners, Håvard A. Nustad til Finansavisen. 

Del artikkel: