Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Kolonial.no rigger seg for omsetning på 700 millioner

Netthandel

Null markedsføring til tross; etter et halvt års drift har Kolonial.no økt omsetningen fra 200 000 til 1,25 millioner kroner i uken. Selskapet rigger seg nå for ytterligere vekst.

ANNONSE

Kolonial.no er i følge daglig leder Karl Alveng Munthe-Kaas den første helsortiments dagligvarebutikken på nett, som har priser på linje med vanlige, fysiske butikker.

Slipper impulskjøp

Konseptet innebærer at kundene kan handle på nett, og deretter plukke opp varene på ulike hentepunkter, uten ekstra kostnader. Alternativt kan man få handleposen på døren, for et påslag på 99 kroner. Kolonial.no regner med å omsette for mellom 150 og 200 millioner kroner i år, og opp mot en halv milliard i 2016. Munthe-Kaas tror det er flere aspekt av konseptet som gjør at man nå opplever en eksplosiv vekst.

- Å handle på nett gjør at man får valgt varer smartere enn når man handler på impuls i butikk, og man kan få et mer variert kosthold fordi man kan velge å benytte seg av middagsforslag som automatisk legger seg i handlekurven. I tillegg ligger det selvsagt store tidsbesparelser i det å slippe å gå på butikken, samt penger spart ved bedre planlegging, sier han.

Ingen markedsføring

Kolonial.no eies per i dag av 12 gründere samt ulike investorer, og har rundt 50 ansatte. I følge Munthe-Kaas begynte man å jobbe med konseptet i 2013, og et test-tilbud ble lansert i november samme år. I oktober 2014 startet oppskaleringen, i et marked som ser ut til å vokse inn i himmelen.

- Vi har jobbet utelukkende med å bygge opp produksjonskapasiteten, og har nesten ikke markedsført oss i det hele tatt. Matkasseaktørene har fått veldig mye presse på grunn av rask vekst, men realiteten er den at vi vokser mye fortere relativt sett, og like fort i absolutte volumer. Det er ganske oppsiktsvekkende med tanke på at vi begynte å skalere opp for bare seks måneder siden, og ikke minst fordi de store matkasseaktørene bruker titalls millioner på markedsføring. Vi bruker ingenting.

Helhetlig produkt

I følge Munthe-Kaas er markedet så langt heller ikke preget av store konkurrenter.

- På fullsortiment er det ingen aktører som har hatt samme fokus på privatmarkedet, og de har dessuten operert med helt andre priser. Matkassene kan ses som konkurrenter, men det er et mer snevert tilbud. Vi leverer også oppskrifter med handlelister, som i stor grad fungerer på samme måte, bortsett fra at man kan velge middager istedenfor ingredienser. Samtidig har vi full fleksibilitet i forhold til at man kan velge det man vil ha, og ikke bare det man får tilsendt. Man kan ta ut enkeltvarer og bytte med andre ting dersom man vil det, påpeker Munthe-Kaas.

Artikkelen fortsetter under bildet.


Kolonial.no har et mer helhetlig tilbud enn matkassene og gir dermed kundene mer verdi, mener Karl Munthe-Kaas.

Kolonial.no har et mer helhetlig tilbud enn matkassene og gir dermed kundene mer verdi, mener Karl Munthe-Kaas.

 

- Matkassene gjør at man slipper å handle middager, men man må fortsatt i butikken for å handle brød og melk. Vi har et mer helhetlig tilbud, og det er jo da det har kundeverdi. Når det på toppen av det hele er vanlige butikkpriser, mener vi at vi har et svært godt tilbud.

Plukker digitalt

Avgjørende for suksessen til Kolonial.no er også det Munthe-Kaas beskriver som et unikt logistikk og plukksystem.

- Jeg ønsker ikke å gå i detalj, men kan si at vi har laget det selv, og at det er et proprietært system som er mye mer effektivt enn det som har blitt brukt i markedet tidligere. Det innebærer både digitale og operasjonelle elementer, som i sum gjør at plukkerne våre plukker veldig raskt og riktig. Det går i all hovedsak på å ikke gjøre feil i ordrene, ha høy kvalitet og samtidig plukke fort. Dette er elementer man må ha på plass med den veksten vi ser nå, understreker Munthe-Kaas.

Selve transportdelen handler om optimalisering av kjøreruter, og et effektivt hentepunktsystem. Kolonial.no kjører ut varene selv, og har 11 sjåfører og egen bilflåte. I tillegg har man 22 ulike hentepunkt i Oslo, Asker og Bærum.

- Vi har en samarbeidsavtale med Shell, Statoil og 7-Eleven. Dette har gjort at vi har klart å bygge opp hentepunkssystemet vårt veldig raskt, og at utleveringen skjer kostnadseffektivt. Det er helt avgjørende i dagligvare, som er såpass marginsensitivt.

Kraftig geografisk økning

Foreløpig betjener Kolonial.no bare Oslo, Asker og Bærum, men selskapet ser nå på andre logistikkløsninger for å nå enda lenger ut i landet.

- Volumet øker nå såpass at vi etter hvert vil kunne utvide vareutvalget vårt. Vi vil se en kraftig geografisk ekspansjon, og ikke minst vil vi se en oppbygging av mye bedre kjennskap i markedet. Vi har ikke drevet markedsføring frem til nå, fordi det har vært avgjørende å bygge opp selve konseptet. Pågangen har uansett vært så stor at vi ikke hadde klart å håndtere flere kunder i denne fasen. Nå har vi imidlertid byttet lagerlokaler og er rigget for en kraftig vekst, forteller Munthe-Kaas, som innen få år sikter seg inn på en omsetning på nærmere 700 millioner kroner.

(Foto: Kolonial.no)

Del artikkel: