Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Konkurranse fra netthandel gjør investorer nervøse for kjøpesenterdød

- Frykter butikkdød og øde kjøpesentre
Investorer frykter kjøpesenterdød.
Foto: Kvadrat Kjøpsenter
therese.karlsrud.haugen

Omsetningen har falt i halvparten av de 60 største kjøpesentrene i Norge.

ANNONSE

Omsetningen svikter hos halvparten av de største kjøpesentrene de tre første kvartalene i år. Kredittanalytiker Haseeb Syed i Danske Bank tror ikke man skal slå fra seg at kjøpesenterdød kan forekomme i Norge, opplyser DN.

I følge tall fra Kvarud Analyse viser det seg at omsetningen har falt i halvparten av de 60 største kjøpesentrene i Norge de tre første kvartalene. Dette kan komme av at det har vært en varm sommer og ombygginger på flere sentre, men også av at flere handler i utlandet og på nett.

Norge er det ledende landet når det kommer til kjøpesenter tetthet i Europa. I år økte omsetningen på de 60 store kjøpesenterne med bare én prosent, noe som er lavere enn tidligere. Nå begynner investorer å bli bekymret for konkurransen fra netthandel.

- Det er naivt å tro at kjøpesenterdøden ikke kan komme til Norge, sier Haseeb Syed som leder kredittanalyse i Danske Bank til DN. 

Konkursrekord

Han hevder at eiendomsinvestorene begynner å få et dystert syn på handelssektoren. 

- Det vi har sett veldig klart etter sommeren, er at investorene skal ha mye mer betalt for å være eksponert overfor den sektoren. De tar risikoen fra netthandel på ytterste alvor. På den ene siden har du investormiljøet som er veldig skeptisk og pessimistisk til hvordan ting går. På den andre siden har du eiendomsselskapene selv som fremdeles er mye mer tilbakelente og avslappede, sier Syed.

Det vises ikke store utslag i tallene for kjøpesentrene hverken i omsetning eller arealledighet på grunn av økt konkurranse fra netthandel, men man kan begynne å se at ting blir verre for fysisk handel i form av et konkursras det siste året. Flere av kjedene og butikkene som har blitt rammet har hatt tilhold på kjøpesentre. 

- De er i den fasen der du vil begynne å se at ting kommer til å forverre seg. Når kjeder som Moods of Norway, Rafens, PM og Enklere Liv går konkurs, så er det flere aktører i den skalaen som etter hvert kan bli dratt med i dragsuget, sier Syed. 

Skjerm-generasjonen

Etterspørselen etter kjøpesentre er gjerne fra de som ikke er vandt til å handle på nett, men om ikke lenge vil generasjonen som er oppvokst i tastatur- og skjermverden få kjøpekraft, og da vil man kunne se store endringer tror Syed. 

- Da er jeg sikker på at du virkelig vil se den nye trenden ta av på alvor.

Del artikkel: