ANNONSE

Konkurrenter enige: Nettmat lite lønnsomt - men er kommet for å bli

Konkurrenter enige: Nettmat lite lønnsomt - men er kommet for å bli
Mens Kolonial har sentralisert lager har Meny valgt å plukke i butikk. Her ser vi John Mårhammar (t.v.) og Robin Masoumi på Meny Vollebekk.
Foto: Bjørn Skomakerstuen
therese.karlsrud.haugen

Det tar tid for nettmaten på det norske markedet å bli lønnsom. Vi har tatt en prat med Kolonial og Meny om veien videre.

ANNONSE

Kolonial-direktør Tor Erik Aag kan ikke svare på når regnskapet til Norges største matbutikk på nett vil snu. 

- Dette er alltid en avveining av hvor fort vi kan vokse. Vi bygger en ny industri som koster mye penger, sier han.

Netthandelsjef Knut Nyløkken fra Meny forteller at de heller ikke har gått i overskudd med sin nettbutikk, men at den nærmer seg å gå i null.

- Ser du totalt på det vi driver med bidrar nettbutikken positivt, men nettomsetningen i seg selv er ikke positiv. Vi begynner smått å se at det går i null nå, sier han.

Joker og Spar er også kjeder i Norgesgruppen som har begynt med netthandel. Nyløkken tror at det etter hvert vil bli vanlig for de fleste store norske dagligvarekjeder å ha nettbutikk ved siden av den vanlige driften.

Tror ikke på matkasser i fremtiden

Andre aktører som driver med nettmat er blant annet Adams matkasse og Godtlevert.no som begge er blitt kjøpt opp av fondet Herkules. Oppkjøpsfondet uttalte tidligere til DN i høst at det kan bli vanskelig å se for seg matkasser som et separat marked i fremtiden. Dette sa Kolonial-sjef Karl Alveng Munthe Kaas seg enig i, da han tror mer på nettbutikk med fullsortiment.

- Matkasser gjør at folk fortsatt må gå i butikkene. Handler du hos oss kan du kjøpe middager med et trykk, men du kan også legge til melk, brød og egg til resten av uken, uttalte Munthe Kaas til DN. 

Levering må bli mer fleksibelt

Leveransene løses i dag ved utkjøring eller at kundene henter dagligvarene selv. Kolonial leverer varer på døra i hele Østlandsområdet, og tilbyr også kundene hentepunkter i Oslo. Meny gjør tilsvarende, og kundene kan her hente varer i utvalgte Meny-butikker. 



I dag leveres dagligvarer ut ved hjelp av utkjøring eller hentepunkt hos Kolonial. Foto: Kolonial.no

Mens Meny plukker varene i egne butikker, har Kolonial et stort lager på Lørenskog, som kan ha sine fordeler både når det gjelder kvalitet og bærekraft.

- Vi kan ta inn et mye større sortiment enn hva de vanlige matbutikkene kan med tanke på matsvinn. Med et stort felles lager får vi en høy gjennomløpshastighet på varene vi tar inn. Dette fører til bedre kvalitet, sier Aag.

Et problem ved leveransene i dag er at de må skje etter arbeidstid, noe som gjør at tidsrommet for hjemmelevering blir minimal. I den forbindelse har det vært snakket om installering av blant annet kjølebokser utenfor husveggene. På spørsmålet om hva Kolonial tenker rundt denne utviklingen forteller Aag at de har testet ut flere ting, men ikke bestemt seg for hva de vil ta i bruk ennå.

- Det viktigste er at hjemlevering må bli mer fleksibelt, slik at kundene slipper å være hjemme og vente på dagligvarene. Uansett om fremtiden er bokser, kasser, droner eller selvkjørende biler skal vi være de første til å tilby dette, sier han. 

Del artikkel: