Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

- Kontantenes tid er forbi

Ole Martin N. Evensmo

Nordmenns pengebruk er i ferd med å bli helt digitalisert. Norges største bank mener det nå er på tide å kvitte seg med kontantene.

ANNONSE

– Det er så mange farer og ulemper knyttet til kontanter, at vi har kommet til at de bør fases ut. I dag er rundt 50 milliarder kroner i omløp. Norges Bank kan bare redegjøre for 40 prosent av bruken, sier Trond Bentestuen som er direktør for personmarkedet i DNB til VG.

Resterende 60 prosent er det ingen som vet hvor er. Mye  dreier seg trolig om svart økonomi og hvitvasking.

Når det er så lite som seks prosent av befolkningen som bruker kontanter daglig, mener Bentestuen at det er på tide å diskutere en avvikling av kontanter.

– Poenget er at nesten ingen bruker kontanter lenger og da synes vi at vi skal tilpasse oss til den virkeligheten. Norge trenger ikke kontanter lenger. I dag bruker Norge 3,5 milliarder kroner årlig på trykking og distribusjon, som er unødvendig.

Ifølge VG bruker nordmenn bankkortet i snitt 370 ganger i året, den nye betalingsløsningen Vipps har fått 1,3 millioner brukere siden lanseringen i fjor sommer og hos en kjede som Rema 1000 var det i fjor kun 8,4 prosent som betalte med kontanter. Likevel møter forslaget om å fjerne alle kontanter skepsis.

– Dette er en viktig problemstilling som jeg har forståelse for at DNB tar opp. Vi har likevel ikke planer om å endre loven på dette området nå. Det er mange, blant annet eldre, som fremdeles ønsker å bruke kontanter, og det må de få lov til. Det er dessuten ikke uproblematisk for personvernet å gjøre alle transaksjoner sporbare, sier statssekretær Tore Vamraak (H) i Finansdepartementet.

(Foto: DNB)

Del artikkel: