Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Kraftig verdifall og mindre moro er den nye hverdagen til mote-traktoren Moods of Norway

Kraftig verdifall og mindre moro er den nye hverdagen til mote-traktoren Moods of Norway
Det butter litt for Moods of Norway. Mens selskapet var verdsatt til 540 millioner kroner i 2013, er verdien nå på kun 40 millioner kroner, mener Varner som i fjor kjøpte 25 prosent av selskapet. Her fra Moods of Norways Super Duper Store på Karl Johan i Oslo.
Bilde: Einar Ryvarden
Bjørn Skomakerstuen

Det er nok atskillig mindre fest, glamour og moro nå enn i velmaktsdagene for det norske motemerket fra fagre Stryn. Det mener i alle fall de nye eierne som skriver ned verdien.

ANNONSE

I 2003 tok Simen Staalnacke, Peder Børresen, Jan Egil Flo og Stefan Dahlqvist Norge - og etter hvert verden - med storm med sine fargerike og lett outrerte klær med utgangspunkt i rurale Stryn.

Rosa traktorer, brunostsamarbeid med Tine og egne vaffeljern har gjort dem kjente for mer enn bare dresser, sko og klær generelt.

Festen har stilnet

Festene var mange, og spaltemetrene med tabloide oppslag ble mange og lange. Moods of Norway-gutta mestret virkelig kunsten med å bli sett. De var i mange år den store «snakkisen» ute blant byløver og folk med kjærlighet for Norge, norsk design og en norsk merkevare.

De siste årene har det derimot spaknet litt, og gutta har ikke vært like mye på radaren som før. 

I 2011 hadde de et resultat på drøyt 50 millioner kroner. I 2015, fire år senere, endte de opp med et underskudd på 31,1 millioner kroner før skatt, ifølge Dagens Næringsliv.

Det kan tyde på at klesfesten har dabbet litt av.


De skeive bildene kan gi en viss assosiasjon til hvordan ståa er for selskapet, som også er kjent for poseringsglade og festklare gründere. Slikt blir det gjerne presseomtale av. Bildene henger i Moods-butikken i Hegdehaugsveien i Oslo.

De skeive bildene kan gi en viss assosiasjon til hvordan ståa er for selskapet, som også er kjent for poseringsglade og festklare gründere. Slikt blir det gjerne presseomtale av. Bildene henger i Moods-butikken i Hegdehaugsveien i Oslo. Foto: Bjørn Skomakerstuen

Varner på banen skrev ned verdien

I fjor kjøpte de norske, og ennå ukronede mote-kongene i Varner, Petter, Marius og Joakim Varner, 25 prosent av Moods of Norway.

Da Varner kom på banen hadde Moods of Norway lagt bak seg en mislykket USA-satsing.

Planen var å åpne 20 butikker. Det ble tre. To av de tre er stengt, bekreftet Jan Egil Flo til DN i fjor.

Da Varner- brødrene toget inn var moteselskapet verdsatt til 80 millioner kroner. I det ferske årsregnskapet fra Varner kommer det frem at de har skrevet ned halvparten av verdien.

Det betyr at Varner mener Moods of Norway i dag er verdt 40 millioner kroner.

For bare få år siden, i 2013, var selskapet verdsatt til 540 millioner kroner. Det betyr 500 millioner i verditap på bare noen få år.

Likevel har Varner-sjef Marius Varner tro på at det skal bli fart på sakene igjen.

«Moods of Norway er inne i en spennende utvikling og snuoperasjon, og vi har fortsatt tro på selskapet og konseptet fremover. Ut fra et forsiktighetsprinsipp i våre regnskaper, så valgte vi allikevel å gjøre en nedskriving, basert på Moods økonomiske situasjon ved årsskiftet», skriver han i årsberetningen.


Slik ser det ut i Moods-butikken i Hegdehaugsveien.

Slik ser det ut i Moods-butikken i Hegdehaugsveien. Foto: Bjørn Skomakerstuen

Store på klær

Varner eier en hel rekke store kjeder, som blant annet Dressmann, Urban, Bik Bok, Vivikes og Carlings.

Med sine drøyt 12 000 ansatte og 1552 butikker hadde de i fjor driftsinntekter på drøyt 11,6 milliarder kroner.

Fjorårsresultatet før skatt var på nesten 618 millioner kroner.

Del artikkel: