Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Lectinect.no: Stolte på magefølelsen

Lectinect.no: Stolte på magefølelsen
NESTEN 40 MILLIONER KRONER I FJOR: - Målet vårt fremover er en stødig og sunn vekst. Vi har evnet å levere overskudd hvert år siden oppstarten. Det er viktig for oss at vi ikke bare vokser, men at veksten vår også er lønnsom, sier administrerende direktør Bjørn H. Andreassen.
Foto: Lectinect
Netthandel

Da veien frem til medisinsk preparat ble kronglete og kostbar, så gründerne etter andre måter forskningen kunne komme til nytte. I dag leverer Lectinect ni ulike kosttilskudd til det norske markedet.

ANNONSE

Helt siden oldtidens Hellas har hyllebær vært kjent som botemiddel for en rekke mageproblemer, men hvorfor og hvordan virker de? Og kan kunnskapen brukes til å hjelpe folk mer systematisk?

Dette var utgangspunktet for et forskningsmiljø i Bergen - og starten på kosttilskuddsprodusenten Lectinect.

- Lectinect jobber innenfor distansehandel av kosttilskudd. Det faglige utgangspunktet for vår virksomhet er biomedisinsk forskning og de helsemessige gevinster vi kan få av plantelektiner, forteller administerende direktør Bjørn H. Andreassen til eHandel.com.

Har du også en spennende gründerhistorie? Tips oss om din nettbutikk!

Hyllebærenes hemmelighet

Historien bak Lectinect startet i år 2000.

I forbindelse med professor Ian F. Prymes forskning rundt lektiners effekt på immunforsvaret, ble da Palm Research AS, som selskapet het frem til 2013, stiftet i Bergen.


Professor Ian F. Prymes.

Professor Ian F. Prymes.
Foto: Lectinect

Lektiner er proteiner som binder seg til karbohydrater. I naturen spiller de en viktig rolle for en rekke planter, hvor de brukes som forsvar mot angrep fra insekter.

Forskningen avdekket snart at lektiner også hjelper menneskets immunforsvar. Hyllebær inneholder nemlig rikelige mengder lektiner; nøkkelen i bærenes helende virking.

- Forskerne i Palm Research jobbet med prosjekter som potensielt kunne bli medisin, men prosessen ble lang og vanskelig. Det gjorde at de valgte å satse på helsekost i stedet og opprettet varemerket Lectinect i 2006, sier Andreassen, som kom inn som administrerende direktør i selskapet samme år.

Bedre magefølelse

Ifølge Lectinect kan uønskede organismer feste seg på tarmtottene våre og være årsaken til forskjellige typer mageproblemer.

Lektinene fra hyllebær kan bidra til å fjerne disse organismene slik at tarmens funksjon igjen bedres.

Hyllebær er sjeldne, sesongbetonte og sure i smaken, men hva om man kunne få lektinene i tablettform?


BRUKBAR BÆR: Hyllebær er nøkkelen til suksess for selskapet:

BRUKBAR BÆR: Hyllebær er nøkkelen til suksess for selskapet:
Foto: Lectinect

I 2007 lanserte bedriften produktet Lectinect Mage med nevnte forsvarsprotein fra hyllebær.

- Produktet ble veldig fort en suksess. Allerede året etter lanseringen var vi oppe i vel 18 millioner kroner i omsetning. Bakgrunnen for suksessen var nok at vi traff et behov i markedet, samtidig som folk opplevde at produktet fungerte godt. Vi fikk fort mange gode tilbakemeldinger fra kundene, forteller Andreassen.

Mål om stødig vekst

Lectinect har fem ansatte og estimerer en omsetning på 38-39 millioner kroner i 2016.

Etter suksessen med hovedproduktet Lectinect Mage har selskapet bygget ut porteføljen og lansert flere kosttilskudd; produkt som blant annet tar for seg hjertehelse, munnhelse og benbygning. Alle produktene er kosttilskudd tuftet på samme krav til vitenskapelig dokumentasjon og forskning.

- Målet vårt fremover er en stødig og sunn vekst. Vi har evnet å levere overskudd hvert år siden oppstarten. Det er viktig for oss at vi ikke bare vokser, men at veksten vår også er lønnsom, sier Andreassen.

Hyllebær som hyllevare

Å få tilskuddet inn i kosten til folk er en stor jobb.

Lectinect har derfor vokst mest innenfor markedsføring den siste tiden, på tross av at forskningsmiljøet er grunnsteinen i selskapet.

Forretningsmodellen deres baserer seg primært på en abonnementsløsning, men nå finner du også produkter fra Lectinect i alle norske helsekostkjeder.

Grunnen til dette er spesielt TV-reklame, ifølge Andreassen.

- Vi benytter en rekke kanaler, fra telemarketing og direkte markedsføring til epost, SMS og nettannonsering. Etter vi lanserte TV-reklame kom folk til helsekostforretningene og spurte etter produktene våre. Når først etterspørselen var der, ble veien inn i hyllene kort, forteller han.


TIMER MED ARBEID: Det ligger mye arbeid bak suksessen. I fjor solgte Lectinect kosttilskudd for nesten 40 millioner kroner.

TIMER MED ARBEID: Det ligger mye arbeid bak suksessen. I fjor solgte Lectinect kosttilskudd for nesten 40 millioner kroner.
Foto: Lectinect

Andreassen forklarer at kundegruppen deres er variert, men med en overvekt av kvinner.

Aldersmessig ligger nedslagsfeltet deres normalt på rundt 50 år og oppover.

- Målgruppa kommer som en konsekvens av det faktum at man generelt får mer plager jo eldre man blir. Vi lever godt med denne målgruppa. Det er et segment med god betalingsvilje og lite mislighold i forbindelse med fakturering, sier Andreassen.

Helsespråket

Den største utfordringen kosttilskuddsprodusenten har møtt på veien handler faktisk om språk, ifølge Andreassen.

Hva som er lov å si og ikke si er nemlig strengt regulert innenfor helsekost.

Såkalte medisinske påstander er kun forbeholdt legemidler.

Derfor må du ofte gå litt rundt grøten og bruke mer generelle vendinger for å beskrive virkninger og fordeler innenfor helsekost.

- Det språket som er godkjent for helsekost blir ofte litt diffust eller vanskelig å forstå for folk flest. Slik blir også spillerommet for kreativitet innenfor budskap og språk mindre for helseprodukter enn andre produkter. Reglene har vi lært oss gjennom å lese oss opp internt, samt jobbe med dette gjennom mange år, forteller han.

- Har du noen tips til gründere eller andre som vil lykkes med egen bedrift?

- Det er viktig å få testet produktet ditt mot målgruppa fortest mulig. Gjør du dette tidlig mot et fornuftig utvalg vil du få mye god informasjon. Dette hjelper å holde kostnadene nede inntil du får bekreftet at markedskonseptet ditt er godt. Er markedskonseptet ditt godt, kan resten bli bra.

Har du også en spennende gründerhistorie? Tips oss om din nettbutikk!

Del artikkel: