Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Leserinnlegg: 3 tekniske nyttårsforsett for nettbutikken i 2017

Leserinnlegg: 3 tekniske nyttårsforsett for nettbutikken i 2017
Netthandel

Alexander Haneng jobber med flere av Norges største nettbutikker. Her er tre tekniske ting han mener du bør ta tak i, om du ønsker et trygt, slankt og synlig nytt år på nett.

ANNONSE

Det er på tide å ta fatt på et nytt spennede netthandelsår og forhåpentligvis sette noen nye rekorder. Etter en hektisk førjulssesong hvorfor ikke starte 2017 med å rydde litt i det tekniske i nettbutikken.

Sjekk at nettbutikken er kryptert riktig

Netthandel.no skrev i desember om at mange norske nettbutikker ikke har kryptert hele nettbutikken, men kun betalingen. Dette åpner for at en angriper kan sende brukeren til en annen betalingsløsning kontrollert av angriperen. Derfor bør du i 2017 sjekke at hele nettbutikken din er kryptert over HTTPS.

Her er tre gode grunner til å velge HTTPS:

Nettleseren Chrome vil i løpet av januar 2017 begynne å gi advarsler til sider som spør om passord eller kredittkort informasjon over HTTP, og dette vil over tid økes til at alle sider over HTTP utløser en advarsel.

Den nye HTTP standarden HTTP/2 krever SSL/TLS slik at lastetiden av sidene kan reduseres med 20-30% dersom både server og nettleser støtter HTTP/2.

Siden 2014 har Google gitt sider som er kryptert en høyere rangering i sine søkeresultater, så å slå på HTTPS for hele nettbutikken er også bra for SEO. Merk at Google og andre søkemotorer anser at https://nettbutikk.no er et helt annet domene enn http://nettbutikk.no, så vær sikker på å sette opp 301 redirects fra http til https.

Et SSL sertifikat har to funksjoner:

  • Gir kryptering mellom nettbutikken og nettleseren til kunden slik at kortdata m.m. ikke kan leses av på veien.
  • Identifiserer for kunden hvem som eier nettbutikken, slik at du vet hvem du gir fra deg kortinformasjonen til.

Det er et utall forskjellige SSL sertifikater å velge blandt, der prisen varierer fra gratis til nærmere 10 000 kroner i året. F.eks. tilbyr ProISP 27 forskjellige sertifikater fra fire leverandører. Disse kan deles opp i to forskjellige hovedgrupper: Standard Validation SSL (SV) og Extended Validation SSL (EV) som er dyrere og ofte tar lengre tid å utstede.  Forskjellen på disse er hvor grundig sjekken av hvem som bestiller sertifikatet er. Et SV sertifikat gir en grønn hengelås i adressefeltet, mens et EV sertifikat gir en grønn hengelås samt navnet på eieren av sertifikatet og gir en ekstra trygghet for kunden.


https

https

Sjekk hastigheten

Det er ikke bare vi mennesker som har tendens til å ese litt ut over tid dersom vi ikke er påpasselige. Omfattende forskning av bl.a. Amazon og Yahoo viser at det er en direkte sammenheng mellom en nettbutikks hastighet og konverteringsraten. En test viste at et sekunds lengre sidelastingstid ga 7% lavere konverteringsrate. Lastetiden er også et viktig signal til Google og andre søkemotorer som de bruker når de rangerer søkeresultater.

Samtidig eser nettbutikkene ut med flere høyoppløste bilder, store videoer og ikke minst en rekke verktøy  som vi legger inn for å følge trafikk og konverteringer, live chat, produktanbefalinger osv. Trafikken kommer også i økende grad fra smarttelefoner og nettbrett koblet til 3G eller 4G, noe som begrenser responstiden (latency) og båndbredden.

I 2017 bør du gjennomføre et faktisk kjøp i nettbutikken din på en mobiltelefon koblet til 3G eller 4G mens du tar tiden. Etterpå bør gå igjennom forsiden, kategorisiden, søkesiden og produktsiden og se hvor store de faktisk er. Et nyttig verktøy for dette er det innebyggede «Chrome Developer Tools» verktøyet i Google Chrome nettleseren som kan åpnes med Ctrl + Shift + I på PC og Cmd + Opt + I på Mac.

Det er tre ting du bør se etter når du ser på sidehastighet i Chrome Developer Tools:

Load: Den faktiske tiden det tok fra brukeren klikket til siden er ferdig vist i nettleseren. Bør være under 3 sekunder.

Requests: Nettleseren kan kun hente et gitt antall filer av gangen, så selv om hver fil er liten kan siden være treg å laste om den må hente veldig mange filer. Bør være under 100, og helst under 50 om mulig.

x.x MB transferred: Dette er den totale størrelsen på alle filene som må hentes for å kunne vise siden. Bør være under 3MB.


hastighet

hastighet

SEO er ikke dødt i 2017 heller

SEO eller «hvordan rangere høyt på Google» er viktigere (og vanskeligere) enn noen sinne.

Google justerer til stadighet på sine algoritmer for rangering, og den største endringen nå er at søkegiganten jobber mot en «mobile first» indeksering. Tidligere har innholdet på desktop versjonen av nettbutikken vært avgjørende for hvor siden høyt siden rangerer i Google, mens nå tester Google ut å rangere alle søkeresultater basert på mobilversjonen.

SEO er ikke tryllestøv man drysser på toppen av en eksisterende nettbutikk, men krever langsiktig arbeid og kontinuerlig oppfølging. Derfor er det viktig å få det grunnleggende på plass så raskt som mulig:

Når dette er på plass så er det på tide å få inn en seriøs SEO-spesialist. Her er det dessverre mange cowboyer og forstå-seg-påere så forhør deg med folk du stoler på for å finne den riktige for deg.

Del artikkel: