Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.

SPONSET INNHOLD

Her er Norges fremste logistikkselskaper

Her er Norges fremste logistikkselskaper
Enten du driver en liten nettbutikk med mange svært manuelle prosesser eller du jobber i en stor kjede, er logistikk en stor og viktig del av virksomheten.
Bilde: iStock

Logistikk er en vesentlig del av det å drive nettbutikk. Her er de viktigste logistikkaktørene i bransjen.

Skal man lykkes med netthandel, er logistikk avgjørende for suksess. La oss se nærmere på de viktigste områdene og hvilke aktører som er de mest sentrale.

Vi gjør oppmerksom på at alle selskaper med lenker i artikkelen, er våre partnere. Artikkelen er skrevet av vår markedsavdeling og ikke av vår redaksjon.

Transportselskaper / Speditører

Leveringsalternativet er avhengig av hva skal type varer du selger, men også forbrukernes betalingsvilje, verdsetting av tid, tilgjengelighet og fleksibilitet og kan være en avgjørende faktor for hvilke nettbutikker som kundene velger.

For en norsk nettbutikk som trenger en logistikkpartner vil vil det være naturlig å velge en eller flere av disse selskapene:

 • Bring er en del av Posten Norge. Markedsleder i Norge og satser nå også stadig mer i Sverige og Danmark.
 • PostNord har en svært sterk posisjon i Sverige og Danmark og satser nå også i Norge.
 • Helthjem distribuerer aviser, magasiner, bøker og småpakker over hele landet via Schibsteds avisnettverk. I enkelte områder i sentrale strøk distribueres pakker også på søndager.

I tillegg finnes det flere mer lokale transportører som satser på ekspressleveranser. Vi kan for eksempel nevne Porter Buddy, Zoopit og Best Transport.

Internasjonalt er det fire store fraktselskaper som dominerer. Disse aktørene jobber imidlertid kun med pakkeleveranser inn- og ut av Norge, og er først og fremst relevante om du selger utenfor Norges grenser.

 • Deutsche Post DHL er størst i verden og også markedsleder i Norge. I Norge satser deres datterselskap DHL Express stadig mer på utlvering av netthandelspakker via lokale kiosker.
 • UPS dominerer i USA, og er nest størst i Norge, etter DHL.
 • FedEx er en viktig aktør i USA, men i Norge er de mindre enn konkurrentene DHL, UPS og TNT.
 • TNT har en solid posisjon blant annet i Storbritannia. I Norge har de også noen markedsandeler, men er mindre enn DHL og UPS.
 • Asendia har kontorer i de fleste europeiske land, USA og fjerne Østen og er eid 50/50 av den franske posten og det sveitsiske postvesenet.

Lagerinnredning, robotlager og effektive lagerløsninger

Enkle og strømlinjeformede bestillingsrutiner i kombinasjon med et velfungerende logistikksystem og effektive returordninger er avgjørende for å lykkes med netthandel. Raskt voksende nettbutikker som ofte har store sesongvariasjoner og endringer i sortiment, er avhengig av lagringsløsninger som enkelt kan tilpasses endringer i volum og vareutvalg, samtidig som det kreves rask tilgang til varene for å raskt kunne ekspedere ordre. Hvor avanserte logistikkløsninger en nettbutikk trenger, vil naturligvis avhenge av omsetning, type varer etc, men for de fleste vil det være mest hensiktsmessig å handle fra en leverandør som kjenner godt til detaljhandel og særlig netthandel, slik som disse aktørene:

 • Lager & Industrisystemer (LIS) er en totalleverandør av løsninger for effektiv internlogistikk og har levert logistikkløsninger for noen av Norges største bedrifter, inkludert Kolonial.no, Blivakker.no, Netthandelen.no, Megaflis, Get Inspired, Princess og Coop Handel. LIS er en del av det nordiske nettverket til det tyske logistikkselskapet SSI Schäfer.
 • Swisslog er en del av KUKA Group som leverer avanserte lagerløsninger over store deler av verden, inkludert til det norske markedet dere de b.la. leverer AutoStore-robotlager fra norske Hatteland. Har bl.a. levert lageret til Varner-Gruppen og Lekmer.
 • Element Logic er leverandør av lager- og logistikkløsninger i det nordiske markedet. Tilbyr blant annet tradisjonell lagerinnredning, WMS og automasjonsløsninger som AutoStore fra Hatteland. Har blant annet XXL, Komplett Group, Fjellsport, SkittFiske, Boozt, Babyshop og Stormberg på kundelisten.
 • ITO Intern Transport leverer automatiske pakke- og sorteringsanlegg tilpasset netthandelsbedrifter. På kundelisten finnes blant annet Komplett.no, Otra, Ahlsell, XXL Sport & Villmark og Gresvig.
 • Kardex Remstar er en av verdens ledende produsenter av lagerautomater. Lover svært høy plukkeffektivitet og at man kan spare 70-90% av gulvarealet med Kardex lagerautomater.

Foruten lagerautomater, småvarereoler, pallereoler og andre logistikkløsninger, vil de fleste nettbutikker ha glede av et lagerstyringssystem. Se lengre ned i artikkelen for mer informasjon.

Emballasje til netthandel

Når vi snakker om emballasje, tenker nok mange på pappesker og polstrede konvolutter, men for mange nettbutikker vil krympefolie, tape med trykk, forseglere, bølgepappkonvolutter, bobleplast, plastklesposer, selvlåsende esker etc også være relevant.

Med rett emballasje kan kostnader, tidsbruk og miljø reduseres, samtidig som kundeopplevelsen blir bedre for eksempel gjennom enkle emballasjeløsninger og lekre innpakninger. Visste du for eksempel at om emballasjen er for stor, kan det gi økte portokostnader på hele 40 prosent? Vi anbefaler at man velger en leverandør av emballasje som jobber mye med netthandel, slik at man unngår slike klassiske feil.

Vi samarbeider med følgende emballasjeleverandører:

 • Rajapack er størst i Europa på emballasje. Har vel 2200 produkter på lager, inkludert pappesker, tape, postemballasje, bobleplast, konvolutter, hylser, strammebånd, etiketter, kontorrekvisita og noe lagerutstyr (plukkasser, jekketraller og mindre reoler)
 • Wittusen & Jensen har et bredt sortiment innenfor emballasje. De leverer blant annet alt av emballasjemateriell til Norges største nettbutikk, Komplett.

I tillegg har vi emballasjeleverandører som Glomma Papp, Peterson Packaging, Tingstad, Scanlux Packaging, Bong, Antalis, NorEngros, Witre, ProTeria, Staples, Boxon og SKG Emballasje.

Tredjepartslager / varehotell

Å ha varer på eget lager kan være hensiktsmessig for mange nettbutikker, mens andre kan ha mer glede av å outsource lageret slik at man kan konsentrere seg om kjernevirksomheten. Andre igjen klarer seg kanskje normalt bra selv, men har behov for lagring av sesongvarer eller ekstra lagerplass i visse perioder. Det finnes flere bedrifter som tilbyr lagertjenester for små og store volumer, uansett om det dreier seg om kortere eller lengre tidsperioder. Enkelte tilbyr ikke bare vanlige lagerløsninger, men har også lager for farlig gods, ufortollet gods (tollager) og fryselager/kjølelager.

Det finnes mange selskaper som leverer tredjepartslager, her er de som satser mest på netthandel som har valgt å samarbeide med eHandel.com:

 • Bring er kanskje mest kjent for transport av varer, men de tilbyr også tredjepartslager.
 • Colliflow satser utelukkende på tredjepartslogistikk og håndterer norske og internasjonale virksomheters varelager og logistikkfunksjon. Har flere mindre nettbutikker på kundelisten, inkludert Lightup.no. Lokalisert i Skien.
 • Artisti Logistikk tilbyr ikke bare fysisk lagring av dine produkter, men også fakturering, emballering, distribusjon, returhåndtering og økonomisk rapportering. I tillegg tilbyr de også sine kunder hvis ønskelig hjelp med kundeservice på vegne av ditt selskap. Har blant annet Øyo og Lectinect på kundelisten.
 • Granada tilbyr varehotell og har både små og mellomstore nettbutikker som Cellbes og Bubbleroom på kundelisten. Granada tilbyr også hjelp med pakking, kundeservice og drift av nettbutikk.
 • Distribusjonspartner er en av landets ledende aktører innen 3PL og bistår fra ordrebehandling, pakking, lagring, distribusjon til oppfølging. Har jobbet med lager- og pakketjenester siden 1989.

Lagerstyringssystemer (WMS)

For mindre nettbutikker er det nok ofte mer å hente på å ta i bruk et lagerstyringssoftware (WMS) enn å hente inn logistikkonsulenter. Mye av det man trenger i en oppstartfase er standardisert i disse systemene som f.eks. ABC-analyser, plukkrutiner og bufferlagring. Leverandører her er for eksempel:

I tillegg kommer selskaper som Apport Systems (Apport WMS), Jungheinrich WMS og Ongoing Warehouse.

EDI-systemer

EDI (Electronic data interchange) brukes for effektiv utsendelse av varer og er et standardisert dataformat som inneholder fraktdata og leveringsdata. Disse dataene blir hentet ut fra den enkelte ordren i nettbutikken og sendt eller hentet over i nettbutikkens valgte EDI-system som igjen skriver ut ferdige fraktlapper som klistres på pakkene. Gjennom EDI-systemet får den aktuelle transportøren automatisk informasjon om at nettbutikken har nye forsendelser som skal sendes og transportselskapet kommer og henter pakkene, og sørger for at resten av logistikken går knirkefritt.

Vi samarbeider med følgende EDI-leverandører:

 • Consignor er et norsk selskap som har spesialisert seg på å hjelpe store og små bedrifter med deres forsendelsesprosesser. Deres multi-transportørplattform genererer mer enn 100 millioner sendinger per år, som skal gjøre det mulig for deres kunder å velge den beste løsningen for sine forsendelser, uavhengig av transportører, ERP-system eller e-handelsløsninger. Markedsleder i Norge. Tidligere kjent som EDI-Soft, men byttet navn til Consignor i 2016.
 • Unifaun er en stor leverandør av EDI-løsninger. Sommeren 2014, gikk de ledende selskapene i markedet, Memnon nettverk og Unifaun, sammen og laget fellesselskapet Unifaun. Daglig går det 800 000 sendinger via deres systemer via deres 100 000 kunder fordelt på en rekke land. Har en sterk posisjon i Sverige og satser nå også i Norge.

I tillegg har vi andre aktører som Centiro, EdipostLogistra (Cargonizer) og ProTeria.

Logistikkledelse

Supply Chain Management (SCM) eller det vi på norsk ofte kaller logistikkledelse, handler om fysiske og administrative prosesser relatert til det å anskaffe, håndtere, lagre, planlegge produsere, transportere og levere varer på en måte som oppfyller kundenes servicekrav på en kostnadseffektiv måte. Ved å bruke et konsulentselskap som har spesialister innen logistikkledelse, kan du få hjelp med å bedømme hva som skal til for å gjøre et godt innkjøp, analysere transportkostnader, vite hva transport bør koste og utarbeide prognoser, lagermodeller og konkrete produksjonsplaner.

Generelt sett er det nok stort sett mellomstore og store norske nettbutikker og kjeder som velger å investere i ekstern logistikkhjelp, da de ofte har mest å tjene på det. Populære selskaper i Norge er det norske selskapet Norwegian Logistics, de danske selskapene Cowi og Langebæk i Danmark og svenske Alfakonsult.

Del artikkel: