Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Lue-suksess i Tromsø: Syr og selger spreke hodeplagg for fire millioner

Lue-suksess i Tromsø: Syr og selger spreke hodeplagg for fire millioner
Netthandel

Da Gry-Anette Klausen ble lei kontorjobben, levde hun ut sine kreative sider og startet nettbutikken Luefabrikken. Nå smiler hun om kapp sammen med syersken Ilze Dravniece.

ANNONSE

- Det er så fleksibelt og fint å kunne jobbe hjemmefra, klukker tromsøkvinnen da Netthandel.no får henne i tale.

Noe skurrer. Og det er ikke telefonlinjen. Hun forteller at hun har kjørt på jobb i dag for første gang på seks år. «Kjører man til en nettbutikk?», tenker undertegnede stille for seg selv. Noe skurrer, helt klart.

- Jeg har utvidet med en fysisk butikk, skyter hun inn - og gjør meg mindre undrende til bilkjøringen.

Men mer om business-utvidelsen litt senere.

Fra kontor til kunst

Lue-kreatøren fra Tromsø har så definitivt hodet over vannet. Luefabrikken hun etablerte høsten 2010 omsatte i fjor for 4, 2 millioner kroner, og har så langt sikret to syersker fulltidsjobb - samt flere andre deltidsarbeid.

Les også: Gründer-spirer bekjemper svart arbeid med ny teknologi

Det hele startet med at hun var lei og følte seg ferdig med kontorjobben hun hadde i et større logistikkfirma i Tromsø.

- Jeg liker å sy og være kreativ. Etter kort tid begynte jeg å selge litt av det jeg lagde. Jeg tenkte hele tiden at dersom dette ikke ville bære seg, så var det bare å finne en annen jobb. Verre var det ikke, sier lue-gründeren, som regner med at det ble produsert rundt 30-35 000 fargerike, «kunstneriske» luer og pannebånd hjemme i boligen hennes på Slettaelva i fjor.

Sakte men sikkert ballet det på seg for Klausen. Hun etablerte raskt det hun selv omtaler som en «jalla» nettbutikk for å kunne selge det hun produserte. Året etter oppstart var etterspørselen atskillig større enn produksjonstakten hennes. Liten business var plutselig blitt et par nummer større. Utvidelse nummer én var et faktum.

Lite ble fort mye større

- Jeg søkte etter en syerske i 30 prosent-stilling. Hun har vært i fast stilling hos meg de siste fem årene. Ja, jeg har faktisk to sydamer i full stilling. Og flere andre i deltidsstillinger, sier Klausen, da hun gjør opp status på arbeidsstokken.

I tillegg til profilering på nettbutikken er hun og de andre ansatte mye ute på farten for å vise frem hodeplaggene - og på leting etter egnet luestoff - som her fra London tidligere i år.

https://www.instagram.com/p/BAe2aqVL8Un/?taken-by=luefabrikken.no

- Ja, det blir en del turer til større markeder. Vi har blant annet vært på Røros og i Seljord, sier tromsøkvinnen som per dags dato ikke har angret på at hun byttet beite for snart seks år siden.

- Det er vel og bra å være i bevegelse. Men nettbutikken da. Hvordan står den stilt i det store totalbildet?

- Jeg vil si det er en ganske lik fordeling mellom nettsalg og utesalg for vår del. I fjor sto nettbutikken for omtrent 50 prosent av omsetningen, forteller Klausen, før hun skyter inn: - Omsetningen har økt hvert eneste år siden oppstarten, konkluderer hun fornøyd.

Over til butikken

Utvidelse nummer to er snart et faktum for Klausen og Luefabrikken.

- Hvorfor ble det fysisk butikk på deg?

- Tanken var aldri å starte en fysisk butikk. Vi trengte rett og slett et sted å ha alle stoffrullene og utstyret vi bruker i produksjonen. Det begynte å bli lovlig trangt hjemme hos meg. Uansett hvor jeg snudde meg så jeg jobb, sier hun og ler.

De trengte rett og slett et større sted å være for å kunne drive fornuftig og forsvarlig.

Det 70 kvadratmeter store lokalet på kjøpsenteret Slettatorget var med andre ord aldri ment å være en butikk. Det var helt til folk banket på dører og vinduer og spurte om det ikke var mulig å komme innom for å gjøre en handel. Da ble det butikk. Litt butikk i alle fall.

- Så ideen om en fysisk butikk ble til underveis. Vi skal prøve å holde åpent tre dager i uken. Men det blir fortsatt nettbutikken som gjelder. Som jeg sa tidligere; det er så fleksibelt og fint å kunne jobbe hjemmefra.

Deler av butikklokalet vil utelukkende vies til produksjonsområder. Og det er sikkert ingen dum idé med tanke på at etterspørselen har økt fra år til år.

- Etterspørselen er økende. Med årene har vi fått flere og flere firmaer som bestiller luer hos oss. Blant annet sydde vi tusenvis av luer til NM på ski tidligere i år, forteller lue-gründer Klausen.

(Foto: Kim Hauglid/Luefabrikken)

https://www.instagram.com/p/BDk1-BFr8VU/?taken-by=luefabrikken.no

Del artikkel: