Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

– Månemeteoritter, mammuttenner eller 50 millioner år gamle sildefossiler. Ikke noe problem.

– Månemeteoritter, mammuttenner eller 50 millioner år gamle sildefossiler. Ikke noe problem.
Netthandel

Det kryr av nisjepregede nettbutikker i Norge. Tiger-telleren Rune Frøyland driver en av dem.

ANNONSE

Nisjebutikker. De som tilbyr det du kanskje bare finner der - og muligens et fåtall andre steder. Om du er heldig.

Et herlig lite avbrekk fra utallige butikkjeder som ofte kan fremstå uten nevneverdig særpreg eller sjel.

Et av disse avbrekkene heter Naturens Mangfold. Månemeteoritter, mammuttenner, dyreskjeletter, 50 millioner år gamle sildefossiler, tropehjelmer og utstoppede dyr fra omtrent hele verden. Preparerte biller og sommerfugler i alle farger, størrelser og fasonger.

Dette er noe av det Rune Frøyland kan tilby i nettbutikken sin.


Naturens mangfold4

Naturens mangfold4

Månemann og tigerteller

Han driver også en fysisk butikk som ligger på Tøyen i Oslo - med Naturhistorisk Museum som nærmeste nabo. Og som nabo med omtrentlig samme interessefelt som kulturinstitusjonen har han én gang lånt bort en gjenstand som museet pent spurte om å få bruke i en av utstillingene sine.

De har også kjøpt en gjenstand av ham. Og han og en kompis som sammen kjøpte en månemeteoritt delte villig vekk en liten bit som en gave til museet.

- Det er vel bare tre personer som har gitt bort en bit av en månemeteoritt til Naturhistorisk Museum i Oslo. Det er den tidligere amerikanske presidenten Richard Nixon og kompisen min og meg. Uten sammenligning forøvrig, humrer mannen som har hovedfag i tropisk naturvern fra det som nå heter Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås kommune i Akershus.


For en drøy tusenlapp kan du sikre deg en liten bit av månen.

For en drøy tusenlapp kan du sikre deg en liten bit av månen.

Under det obligatoriske feltarbeidet i forbindelse med hovedfaget var han i Nepal for å telle tigre. Nå er han på Tøyen og teller pyrittkrystaller og månemeteoritter.

Han har tidligere jobbet som konsulent og i miljøbevegelsen før han i februar 2013 gikk inn som butikkmann på heltid.

- Dine ting og nettbutikk. Hvordan fungerer det?

- Jeg hadde ikke klart meg uten nettbutikken. Selv om ikke omsetningen er stor her, så trekker det folk til butikken, sier Frøyland til Netthandel.no.

Han benytter seg flittig av Facebook som salgskanal og som en informasjonskilde for dem som er nysgjerrige på hva han holder på med for tiden.

Det er en skjellsettende opplevelse å vandre rundt i den fysiske butikken hans. Frøyland er som et levende leksikon som kan fortelle mangt og mye om hver enkelt gjenstand han har til salgs.

Nylig havnet han i en oversikt som er en veiviser for turister til 23 lokale Oslo-perler.

- Det å pakkesende mye av det du selger må jo være en umulighet. Jeg tenker da spesifikt på sarte dyreskjelett. Du sender vel ikke det til kjøperen?

- Nei, det gjør jeg absolutt ikke. Vær du trygg. Da ringer jeg og ber kjøperen om å hente det, eller få noen til å hente det for dem. Nylig solgte jeg et skjelett til Bergen. Det ble hentet her i butikken av en kjenning av kjøperen.


- Absolutt alt er til salgs, sier Rune Frøyland.

- Absolutt alt er til salgs, sier Rune Frøyland.

Store sko, middelalderklær og keeperhansker

Fra en stor naturopplevelse går vi videre til store føtter.

Mange sliter med å finne store nok sko i ordinære skobutikker. Da kan nettbutikken Storesko.no være redningen.

Er du en dame på leting etter joggesko i størrelse 46, eller mann på leting etter sorte pensko i størrelse 53; vel, da kan dette være stedet å klikke deg inn på.

Nordmenn er relativt historiebevisste. Og ofte er det vikinger som trekkes frem. Den gang nordmenn regjerte og preget deler av verden.

Nettbutikken Klesarven.no viderefører noe av denne historiske arven gjennom klær. «Historien kler deg!», skriver de på sin nettside.

Her tilbys det historiske klær og kostymer fra vikingtiden og middelalderen.

For øyeblikket pågår EM i fotball i Frankrike. En viktig faktor for at et lag skal oppnå suksess er en god keeper. Og en god keeper må kunne holde ballen fast i klypa. Nettbutikken Keeperhansker.no kan fremstå som et bra nettsted for keepere som kløner med ballen - og som velger å tro at hanskene kan være problemet.

PS! Har du en egen favoritt blant nisjenettbutikkene? Da vil vi gjerne høre fra deg i kommentarfeltet under her.


Hos Naturens Mangfold kan du sikre deg disse skinnende, vakre pyrittkrystallene.

Hos Naturens Mangfold kan du sikre deg disse skinnende, vakre pyrittkrystallene.

(Alle foto: Bjørn Skomakerstuen)

Del artikkel: