Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Matbutikken blir helt ubemannet

Ole Martin N. Evensmo

Automatisering og selvbetjente kasser er på full fart inn i dagligvarebransjen, men få har gått så langt som de har gjort i Sør-Sverige.

ANNONSE

I rapporten «Computerization and the Future of Jobs in Norway» som vi omtalte i fjor høst, beskriver tre forskere hvordan digitalisering vil påvirke ulike yrker i Norge. Konklusjonen var ikke overraskende at automatisering av varehandelen er en utfordring for butikkansatte.

Dette ser vi nå et godt eksempel på i Viken i Skåne helt sør i Sverige. Snart åpner nemlig en ubemannet og døgnåpen dagligvareforretning. Näraffär vil være uten ansatte, der kundene tar seg av hele kjøpsprosessen. Ikke overraskende er mobiltelefonen en sentral del av konseptet:

Kundene bruker en app i kombinasjon med mobil bank-id for å låse opp døren til butikken. Kundene plukker deretter det de ønsker av varer som de så scanner med mobilen. Medlemmene av Näraffär belastes ikke for kjøpet umiddelbart, men får faktura tilsendt i etterkant.

Med så stor grad av automatisering, satser Näraffär på å spare store kostnader, noe som igjen kan gi lavere priser, men det som virkelig skal være deres konkurransefortrinn, er naturligvis tilgjengeligheten. Ifølge Handelstrender.se planlegger eierne etter hvert å åpne flere tilsvarende butikker i Skåne-området.

Slik fungerer løsningen (klikk for å forstørre):


Bildet viser hvordan man scanner varer og til slutt får opp en ordrebekreftelse.

Bildet viser hvordan man scanner varer og til slutt får opp en ordrebekreftelse.

Del artikkel: