Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Matkasseselskapene Adams Matkasse og Godtlevert.no slår seg sammen

Matkasseselskapene Adams Matkasse og Godtlevert.no slår seg sammen
Netthandel

Matkasser på nett har vokst raskt de siste årene, men lønnsomheten har uteblitt. I 2016 flatet også salget ut. Nå slår selskapene seg sammen.

ANNONSE

Salg av matkasser på nett har de siste årene vært meget populært blant nordmenn, men mye kan tyde på at den eventurlige utviklingen er i ferd med å stoppe helt opp.

Godtlevert.no som i 2015 omsatte for 420 millioner kroner, opplevde tilbakegang i fjor og endte på 390 millioner kroner i fjor. Konkurrenten Adams Matkasse omsatte i 2015 for 303 millioner kroner. I 2016 økte omsetningen med "kun" ti prosent, til 330 millioner kroner.

Hentet inspirasjon fra Sverige

Svenske Carolinas Matkasse ble startet i 2008 og ble raskt en suksess. Det fikk de fire unge norske gründerne Lasse Smedsvig, Adam Bjerck, Harald Aalvik og Mats Wickmann med seg og satset på samme konsept i Bergen i 2013,  under domenenavnet Toppmat.no. I 2013 investerte Carolinas Matkasse i den norske gründerbedriften som kort tid etter endret navn til Adams Matkasse. Gründerne solgte sine andeler i Adams Matkasse og reinvesterte dem i morselskapet Carolinas Matkasse. Carolinas Matkasse ble etter hvert kjøpt opp av det norske investeringsselskapet Herkules Capital (eier i dag godt og vel 90 prosent, resten eies av kjendiskokk Adam Bjerck).

Godtlevert.no startet på omtrent samme måte. Det hele startet med vennegjengen Kjetil Graver, Henning Sæter og Petter von Hedenberg ønsket seg et litt enklere småbarnsliv. De hadde hørt om middagskasser fra Sverige og så potensialet for en tilsvarende tjeneste i Norge. Etter hvert fikk de med seg Midelfart Invest på eiersiden. Salget gikk bare en vei, inntil salget altså flatet ut i fjor.

- Vi vil bli en stor spiller

Forutsatt Konkurransetilsynets velsignelse samles nå de to selskapene. Aksjonærene i Godtlevert.no får oppgjør i Linas Matkasse-aksjer. Leder for duoen blir Kjetil Graver som frem til nå har ledet Godtlevert.no.

– Til sammen har vi under en halv prosent av det norske dagligvaremarkedet. 700 millioner kroner i samlet omsetning er et stort beløp, men likevel er vi små. Vi vil bli en stor spiller, og derfor er vi nødt til å gjøre en slik fusjon, sier Kjetil Graver til DN.

Til Aftenposten bekrefter Kjetil Graver at begge selskapene vil leve videre, men at man regner med å spare mange millioner ved å samle innkjøp, effektivisere pakking og utkjøring. De to selskapene er ikke så like som folk skal ha det til, sier Graver.

– Vi i Godtlevert.no har tilpasset oss familiene i rekkehusene, mens Adams har satset litt høyere. Det er store forskjeller på oss.

Herkules Capital er et av landets største investeringsselskaper. Administrende direktør Sverre B. Flåskjer lover i en pressemelding at kampen mot den tradisjonelle matvarebransjen nå skal øke i styrke.

– For vår del er dette et ledd i en betydelig og langsiktig satsing på dagligvaremarkedet både i Norge og internasjonalt. Vi mener denne type aktørers struktur og forretningsmodell gjør at de med troverdighet kan utfordre de etablerte og samtidig tjene penger. Her kan vi bidra både med økonomiske muskler og betydelig bransjekunnskap.

Hvorvidt selskapene nå med mer finansielle muskler og et magert fjorår tilbakelagt, også vil åpne opp tradisjonelt dagligvaresalg på nett og dermed utfordre aktører som Kolonial.no og Marked.no er foreløpig uklart. Da Kjetil Graver holdt foredrag på konferansen NXT i fjor sa han at han på kort tid kunne starte med slikt matvaresalg og at han vurderte situasjonen fortløpende, men enn så lenge ikke ønsket å satse på dette. Tiden vil vise om han nå må børste støv av disse planene.

(Fotomontasje med bilder fra Adams Matkasse og Godtlevert.no)

Del artikkel: