Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Medlemsmassen i bokklubbene tynnes ut - omsetningen har falt med flere hundre millioner 

Medlemsmassen i bokklubbene tynnes ut - omsetningen har falt med flere hundre millioner 
foto: Christopher/CC BY 2.0
Magnus Hjelle

Bokklubbene har mistet hundrevis av millioner kroner i omsetning, men forlagene som eier dem tjener fremdeles penger.

ANNONSE

Fem år tilbake omsatte De norske bokklubbene for 450 millioner kroner. Dette tallet er nå nesten halvert til 229 millioner kroner, viser regnskapet ifølge Finansavisen. 

- Nedgangen i omsetning i bokklubbvirksomheten skyldes færre medlemmer, mens omsetningen per medlem er stabil, sier administrerende direktør i De norske bokklubber Kari Møller. 

De norske bokklubber er i hovedsak eid av Gyldendal og Aschehoug. 

Tidligere hadde bokklubber enerett på å gi 25 prosent avslag på bøker, men denne retten ble fjernet fra i 2003. Denne ordningen ga utvilsomt en fordel i et marked med fast prising, men den storhetstiden er for lengst over. Det er likevel fremdeles mulig å drive lønnsomt, skal man tro Møller.

- Vi har jobbet med effektivisering gjennom mange år og oppnådd mye, både når det gjelder bemanning og andre driftskostnader. Vi er langt færre ansatte i dag enn tidligere. 

Selv om omsetningssvikten var stor, ble driftsresultatet i 2017 på 7,5 millioner, en liten tilbakegang fra 7,2 millioner kroner i 2016. 

- Omsetningsnedgangen skyldes også at vi ga opp den offensive satsingen på pensumlitteratur i nettbokhandelen Bokkilden, som vi hadde for noen år siden. Det hadde stor påvirkning på topplinjen, men i liten grad på bunnlinjen, sier Møller. 

Del artikkel: