Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Mektig allianse vil bremse grensehandel og avvikle 350-kronersgrensen

Mektig allianse vil bremse grensehandel og avvikle 350-kronersgrensen
GRENSEHANDELALLIANSEN: Mektige aktører går nå sammen i en felles front mot netthandel og grensehandel. Fra venstre direktør Virke dagligvare og representant for Virke Handel, Ingvill Størksen, adm. direktør NHO Service og Handel, Anne-Cecilie Kaltenborn, adm. direktør i NHO Mat og Drikke, Petter Haas Brubakk, forbundsleder Handel og Kontor i Norge, Trine Lise Sundnes, og forbundsleder i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, Jan Egil Pedersen.
Foto: NHO Mat og Drikke
Ole Martin N. Evensmo
olemartin@netthandel.no

Fem av landets største arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjoner går sammen i «Grensehandelsalliansen». Målet er redusere grensehandel, avgifter og netthandel fra utlandet

ANNONSE

Bak «Grensehandelsalliansen» finner vi to av de største LO-forbundene, Handel og Kontor og Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, samt tre av de tre store arbeidsgiverorganisasjonene NHO Mat og Drikke, NHO Service og Handel og Virke Handel.

Dette er målene til Grensehandelsalliansen:

  • Snu trenden med økende grensehandel og tap av verdiskaping, arbeidsplasser og avgiftsinntekter på norsk side av grensen
  • Øke oppmerksomheten om årsakene til og konsekvensene av en voksende grensehandel og kriminalitet i form av smugling
  • Sikre avgiftslettelser på mat- og drikkevarer som er utsatt for grensehandel
  • Øke innsikt i og oppmerksomhet om grensehandelens negative effekt på kosthold og helse
  • Avvikle 350-kronersgrensen for avgiftsfri netthandel fra utenlandske aktører

- Handel på tvers av land er i utgangspunktet viktig, men nå eksploderer det mellom Norge og Sverige, og årsaken er det norske avgiftsnivået. I andre land tas denne problemstillingen på alvor, men i Norge er den politiske interessen nærmest lik null, sier administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, Petter Haas Brubakk i en pressemelding.

Han får støtte av Trine Lise Sundnes, leder i Handel og Kontor som representerer arbeidstakere norske butikker, dagligvarebransje og netthandelselskaper. Hun trekker også frem en annen av alliansens fansesaker, nemlig den særnorske ordningen som gjør at nordmenn kan handle toll- og avgiftsfritt fra utenlandske nettbutikker. Ifølge Posten kom det for eksempel 15 millioner pakker fra Kina til Norge i 2017.

-  Fritaket av avgifter for netthandel under 350 kroner er ikke noe annet enn en indirekte subsidiering av kinesiske og amerikanske netthandelselskaper. Ordningen underminerer både norsk arbeidskraft og dagligvarehandelen sett under ett.

Del artikkel: