Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Mener leveringsdroner ikke vil ta av

Ole Martin N. Evensmo

Eiendomsselskapet Colliers peker ut seks megatrender for handelslogistikk fremover. En av dem er et nei til droner.

ANNONSE

Det nederlandske eiendomsselskapet Colliers har utredet det europeiske varehandel- og logistikkmarkedet for å studere behovet bransjen har på eiendoms- og bygnings-siden.

I rapporten peker selskapet ut seks langsiktige megatrender for logistikkbransjen. Mange av trendene Colliers peker ut, dreier seg om hvor og hvordan nettbutikker lagrer varene på reisen fra produsenter til sluttkundene.Selskapet har 16 000 ansatte og kontorer i 67 land.

Selskapets analyse starter med å påpeke at Storbritannia leder an på netthandel, der nettsalget nå står for 15 prosent av det total varesalget og vil øke til 20 prosent innen 2020. Norden og resten av Europa ligger tett bak og vil vokse raskere enn for eksempel USA.

Denne veksten, kombinert med andre faktorer som svakere økonomisk vekst og en aldrende befolkning, vil skaper følgende endringer for varehandelen de neste fem årene:

Hovedgatene får nytt liv: I Europa har mange hovedgater mistet mye av kundetrafikken sin i konkurranse med shoppingsentere og netthandel. Denne utviklingen flater nå ut. Gamle butikklokaler tas blant annet i bruk som hentepunkter, kafeer og en bølge av nye kjeder.

Høyere varelager nærmere kunden: Behovet for raskere leveringer samtidig som eiendomsprisene stiger, gjør at kjedene, nettbutikker og logistikkbransjen vil i økende grad vil bygge i høyden der kundene bor. Europa vil snart få sitt første skyskraper-lager, spår Colliers.

Flere dypvannshavner: Europas havner må bygges ut og fordypes for å håndtere stadig større containerskip.

Nye markeder: Den raske veksten i netthandel i Kina og India skaper nye muligheter for europeiske handelsaktører og merkevarer.

Droner vil ikke ta av: Til tross for alt oppstyret rundt dronelevering, vil lovverket for flyving i offentlig luftrom begrense mulighetene for droner, mener Colliers. Det er dessuten vanskelig å se hvordan droner skal kunne levere varer til brukere som bor i leiligheter. Å lage landingssplass på takene blir vanskelig, påpeker fraktgiganten. Selv om mange kunder har lyst på en vare så fort som mulig, vil mange velge tregere metoder når de stilles overfor kostnadsvalget. Et økt fokus på miljø vil gire opp bruken av levering med sykkel og elbil.

Butikklokaler vil lønner seg: “Show rooming” har vært en sterk driver for netthandel og mindre filialer de siste årene, men nye butikkteknologier og mulighetene til å treffe kunden og tilby tilpasse produkter vil la smarte varehandlere få butikker til å lønne seg, spår Colliers.

Du kan lese hele Colliers-rapporten i PDF-format her.

(Bilde: Posti.fi)

Del artikkel: