Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Den norske stat tjener milliarder på nettgiganten

Den norske stat tjener milliarder på nettgiganten
Ole Martin N. Evensmo
olemartin@netthandel.no

Det ryktes stadig at Amazon ønsker å gå inn på det nordiske markedet. Det bekymrer naturlignok mange, men ikke den norske staten. De tjener milliarder på sine aksjer i Amazon.

ANNONSE

Statens pensjonsfond utland, ofte omtalt som "Oljefondet" eide ved utgangen av 2017 0,79 prosent av aksjene i Amazon. Det tilsvarte 36 578 642 044 norske kroner, kan vi lese av fondets årsrapport. 

Og mer er det i ferd med å bli. Så langt i år har Amazon-aksjen økt sin verdi med 29,94 prosent.

Grafen viser verdien av Amazon-aksjer som eies av Statens pensjonsfond utland.

Grafen viser verdien av Amazon-aksjer som eies av Statens pensjonsfond utland.
Skjermbilde: nbim.no

Statens pensjonsfond utland er tilbakeholdne med opplysinger om endringer i aksjebeholdningen i de respektive selskapene gjennom året, men om vi tar utgangspunkt i at de ikke har endret antall aksjer - har "Oljefondet" økt verdien av sin Amazon-investering med cirka 11 milliarder kroner.

Deling av brukerdata har gitt milliardsmell

Mens den amerikanske nettgiganten altså bidrar svært positivt til det norske fondet, har en annen amerikansk aktør de siste dagene gjort det motsatte. Etter at det for få dager siden ble kjent at Facebook har delt brukerdata fra 50 millioner personer til det britiske analyseselskapet Cambridge Analytica (CA), har aksjeverdien falt med 10 prosent. 

Ifølge Oljefondets årsrapport eide Oljefondet 0,71 prosent av Facebook ved utgangen av 2018. Det innebærer at Facebook-porteføljen har redusert sin verdi med 2,94 milliarder kroner siden forrige uke, fra 29,4 til 26,5 milliarder kroner, med forbehold om at fondet ikke har kjøpt seg opp eller ned i Facebook-aksjen den siste tiden.

Del artikkel: