Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Microsoft og Facebook samarbeider om tidenes kraftigste fiberkabel i atlanteren

Netthandel

Får en datakapasitet på 160 terrabyte i sekundet.

ANNONSE

Fiberkabel-prosjektet heter «Marea» - som betyr tidevann på spansk.

Allerede i oktober neste år skal den 6 600 kilometer lange lysoptiske kabelen, som strekker seg fra North Virgina i USA til den spanske byen Bilbao, være ferdig utlagt og klar til bruk.

Kabelen kan sies å være en indikasjon på hvordan store amerikanske tech-selskaper forsøker å tilegne seg mer og mer kontroll over deres egen data, sett i lys av Edward Snowdens avsløringer av massiv, amerikansk spionasje og overvåkning av både data- og teletrafikk verden over gjennom den skandalerammede etteretningstjenesten NSA.

Massiv dataflyt

Kabelen, som vil romme åtte fiberpar, vil kunne overføre rundt 160 terrabyte data i sekundet - mange millioner ganger raskere enn en god nettforbindelse i et norsk hjem. Hver av de 16 fiberkablene er ikke større enn 17 millimeter i diameter.

Ifølge den spanske avisen El Pais begynner produksjonen av kabelen i august i år. Når kabelen er klar til bruk, vil Microsoft og Facebook ha full kontroll over egen data.

Hverken Amazon, Google, Facebook og Microsoft er ukjente med investeringer i store trans-atlantiske sjøkabler. Dette blir den tredje investeringen til Microsoft.

Økt streaming krever mer kapasitet

Økt streaming, som er en stor utfordring for både teleselskaper og internettleverandører, er angivelig hovedgrunnen til investeringen av en ny undersjøisk fiberkabel. Eksperter som Wall Street Journal har vært i kontakt med, antar at et prosjekt i denne størrelsesorden vil lande på rundt 200 millioner dollar.

Begge de amerikanske selskapene mener at investeringen vil senke kostnadene og gi hurtigere dataflyt for hver enkelt bruker.

Samt at de vil - vi har sagt det før - få fullstendig kontroll over egne data siden de eier kabelen.

Del artikkel: