ANNONSE

Slutt for Norges eldste butikk - stenger etter 191 års drift

Slutt for Norges eldste butikk - stenger etter 191 års drift
Rafens i Grensen i Oslo sentrum er Norges eldste nålevende butikk, og en del av landets eldste kjøkkenkjede med 11 butikker. Etter flere år med tap har de nye eierne i Kitch´n-kjeden meldt oppbud og stenger dørene. Nå flytter de selv inn i disse lokalene.
Foto: Bjørn Skomakerstuen
Bjørn Skomakerstuen

Kitch´n har posisjonert seg og tar grep. Det betyr blant annet at Rafens i Grensen forvinner.

ANNONSE

Da slaveriet ble avskaffet i New York åpnet Rafens i Grensen. Året var 1827.

191 år senere er det ubønnhørlig slutt for kjøkkenkjeden som består av 11 butikker.

Ved veis ende

Odd Sverre Arnøy, daglig leder i Tirag som eier Tilbords og Rafens, bekrefter overfor Nettavisen at den ærverdige kjeden er ved veis ende.

I midten av november i fjor ble Tirag kjøpt opp av den fremadstormende kjøkkenkjeden Kitch´n.

Både Rafens og Tilbords har lenge slitt med å få fart på sakene og har tapt penger de siste årene.

Halvparten gjenoppstår under nye navn

Ifølge Arnøy blir rundt halvparten av Rafens-butikkene lagt ned, mens de resterende butikkene vil leve videre i en eller form - enten som Kitch´n, Tilbords eller Traktøren.

Rundt 50 personer blir påvirket av nedleggelsen. Men Arnøy sier til Nettavisen at minimum halvparten vil være sikret videre jobb i en eller annen form.

Grunnen til at Rafens forsvinner er at eierne ønsket å satse videre på Tilbords.


Rafens Butikk Grensen Oslo Kjøkken Interiør

«Takk for oss» står det skrevet på tavlen utenfor inngangsdøren. Foto: Bjørn Skomakerstuen

Ønsket strategi

- Vi ønsket å sikre videre drift i Tilbords-kjeden, og skulle vi brukt mer penger på Rafens, ville det gått ut over Tilbords, sier Arnøy, som er den første til å innrømme at Tilbords også er i en skvis.

- Tilbords har hatt en utfordrende utvikling. Det er tøft i varehandelen og vi jobber veldig for å redusere kostnader og forbedre konseptet, sier han.

Han anslår at antallet Tilbords-butikker blir redusert fra 120 til 100 i løpet av 2018.

Ifølge ham er det en naturlig omstrukturering som må til grunnet blant annet økt netthandel og lavere marginer.

Ingen sammenslåing

Det er ifølge Arnøy uaktuelt å slå sammen Kitchn og Tilbords, selv om kjedene har samme eier.

- Vi skal jobbe for å styrke begge kjedene sine unike profil. Tilbords skal være best på interiør og alt på bordet, mens Kitch´n som skal være best på kjøkkenutstyr. Vi må ta nytte av mest mulig effektive funksjoner. Vi skal kjempe for begge kjedene og sørge for at kostnadene blir lavere og at marginene blir bedre, sier han avslutningsvis til Nettavisen.

Del artikkel: