Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Netthandel vokser raskt - men reiser er fortsatt største forbrukspost hos nordmenn

Netthandel vokser raskt - men reiser er fortsatt største forbrukspost hos nordmenn
Bilde: Yayimages
therese.karlsrud.haugen
therese@ehandel.com

Norsk netthandel-rapport spår at norske forbrukere vil handle på nett for 145 milliarder kroner i år.

ANNONSE

I rapporten Norsk Ehandel vises det at norske forbrukere vil komme til å handle for 144, 9 milliarder kroner i løpet av 2018, der av 65 milliarder går til reiser. Dette tilsvarer en økning i netthandel på 17 prosent sammenlignet med 2017. Rapporten tilsier også at over halvparten handler på nett fra utlandet, som Kina, Tyskland, USA og Storbritannia. 

- Nordmenns kjøpelyst på nett er på topp, og det er mye å glede seg over i 2018. Abonnementer blir stadig mer populære. Selv om det fortsatt er TV- og musikkstrømming det går mest i, dukker det stadig opp nye forretningsideer. Årets analyse viser for eksempel at det er populært å abonnere på dyrefor, og at det fra 2017 til 2018 har blitt 40 prosent flere nordmenn som abonnerer på matvarer. Mange forhandlere på nett har forstått kunsten å gjøre det enkelt for forbrukeren og samtidig skape en forretningsmodell som sikrer løpende inntjening, forteller Johanna Tell, Head of Sales i DIBS, i en pressemelding.

Netthandelen har blitt global, og rapporten viser tydelig at utlandet har fått en stor betydning for norsk netthandel med konkurrenter som Amazon, Ebay og Zalando. 

Reiser er fortsatt størst på nett

De siste 12 årene har reiser vært nordmenns største forbrukspost, noe de er fortsatt. På andre og tredje plass kommer kategoriene for varer og tjenester. 

- Det er fortsatt reiser som er livet for oss nordmenn, selv om også vare- og tjenesteforbruket går på høygir. Det gjelder e-handelen totalt sett, og forskjellene i fordelingstallene viser derfor i større grad i hvilke sektorer av næringslivet digitaliseringen har kommet lengst: At 26 prosent av norske forbrukere nå kjøper parkering på nett, samtidig som hele 20 prosent handler dagligvarer via nettet, sier noe om at nordmenn er villige til å endre vaner - selv i  bransjer man tradisjonelt har forbundet med detaljhandel, sedler og mynter. Dette er svært spennende å observere, utdyper Johanna Tell. 

Fortsatt vekst i den utenlandske netthandelen

Flere av de globale aktørene tilpasser sine nettbutikker til de lokale markedene, ved hjelp av å oversette lokal valuta, språk og kundestøtte. På denne måten kan det være vanskelig for forbrukerne å forstå at de handler i utlandet.

Ehandel rapporten bekrefter det samme som Are Trasdaahl spådde til E24 i går, at den store aktøren Amazon sannsynligvis kommer på det norske markedet om ikke lenge.

- I de kommende årene vil Amazon også sette sitt preg på det nordiske markedet, og konkurransen vil selvsagt bli tøff for de nordiske nettbutikkene, bekreftes det av netthandelsekspert Patrik Müller i DIBS sin pressemelding.

Del artikkel: