Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Netthandelen kan femdobles innen 2025

Ole Martin N. Evensmo
olemartin@netthandel.no

I en fersk rapport fra DHL presenteres fire scenario for fremtidens netthandel, hvorav den mest offensive spår at netthandelen vil utgjøre opptil 40 prosent av all varehandel i Europa i 2025.

ANNONSE

Det er det tyske logistikkselskapet DHL som står bak rapporten «Global E-tailing 2025» der man presenterer fire ulike scenarier for hvordan varehandelen vil se ut i 2025. Det mest forsiktige estimatet går ut på at netthandelen i Europa og andre modne markedet øker fra dagens 8 prosent til 15 prosent av all varehandel, mens det mest offensive estimatet er 40 prosent. Det fremkommer i en pressemelding fra DHL.

De fire ulike scenariene er basert på detaljerte analyser av alt fra energi- og råvarepriser til teknologiske, politiske og sosiale faktorer som man mener påvirker detaljhandelen og forbruksmønster.

Dette er de fire scenarioene:

  • I det første scenarioet forventer Deutsche Post DHL en moderat økonomisk vekst og teknologisk utvikling. Netthandelen har overtatt som hovedarena for varehandel i de fleste land, og fysiske butikker fungerer i økende grad som utstillingslokaler der kundene kan prøve ut ulike produkter. Netthandel utgjør 20 prosent av all varehandel i Europa. Tallet i dag er 8 prosent.
  • I scenario nummer to blomstrer verdensøkonomien, og for første gang preges alle kontinentene av en middelklasse med stadig økende kjøpekraft. Små og innovative nettforhandlere gjør det godt i mer spesialiserte sektorer, mens det generelle markedet preges av noen store aktører. Netthandel utgjør 30 prosent av all varehandel i Europa.
  • Det tredje scenarioet tar utgangspunkt i at den globale økonomien drives frem av dynamisk og innovativ informasjonsteknologi der kunstig intelligens blir stadig viktigere. Det gjør at nettforhandlere og logistikkselskaper kan forutse behov for leveranser basert på nøyaktige kundedata. Varelevering for noen produkter skjer ved hjelp av automatiserte droner som sender ut varene før de er bestilt. Netthandel utgjør 40 prosent av all varehandel i Europa. Driverne for denne enorme veksten er primært klær, sko og forbrukerelektronikk.
  • Fjerde og siste scenario skiller seg fra de tre andre ved at den globale økonomien stagnerer etter en ny mulig finanskrise. Handelsbarrierer og høye energi- og råvarepriser fører til en regionalisering av verdensøkonomien, noe som gjør at folk i all hovedsak kjøper lokalt produserte varer. Netthandel utgjør 15 prosent av all varehandel i Europa.

- Vi vet ikke sikkert hvordan verden vil se ut i 2025, men studiets ulike scenarier viser hvor raskt den globale detaljhandelen, både online og offline, forandrer seg og at logistikk vil være en sentral del av denne endringsprosessen, sier Jürgen Gerdes som er sjef for post, pakker og netthandel i DHL.

DHL forventer blant annet langt tøffere krav til leveringstid enn man ser i dag.

- En større andel av handelen vil gå via ekspresstjenester, altså levering av pakker og dokumenter allerede påfølgende dag eller raskere. Kunden forventer derved raskere leveranser og enklere bestillingsløsninger, sier Terje Aarbog som er administrerende direktør i DHL Express Norge.

I en norsk rapport som ble lagt frem i januar i år, spådde analyseselskapet Hartmark at fysiske butikker i butikkhandelen kan tape 50 milliarder kroner i årlig omsetning til bl.a. nettbutikker før 2020, sammenlignet med 2012.

Del artikkel: