Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Nordens 99 viktigste nettbutikker 2016

Nordens 99 viktigste nettbutikker 2016
Bjørn Skomakerstuen

Vi har kartlagt markedet og presenterer det vi mener er Nordens 99 viktigste nettbutikker. Her er hele nettbutikkoversikten.

ANNONSE

Det finnes ingen fasit, la oss presisere det med en gang. Sjansen for å feile er stor og noen vil alltid føle seg glemt. Vi er selv over middels opptatt av tall og utvikling, da vi tror en slik toppliste og økt transparens er viktig for den videre utviklingen av nordisk netthandel. Vi presenterer derfor herved det vi tror er de viktigste aktørene i markedet. Vi tar gjerne imot innspill til forbedringer (både nye aktører og mer informasjon om de vil allerede har oppført, men før du sender en e-post til research@netthandel.no ønsker vi å fortelle litt om hvordan vi har tenkt og hva vi har vektlagt.

Nettbutikker over 200 millioner: Vi har valgt å fokusere på omsetning, eierskap, vekstrate, innovasjonsevne, omdømme og evne til å utnytte eventuelle fysiske butikker. Lønnsomhet er også noe vi har forsøkt å ta hensyn til, men her er det vanskelig å oppdrive informasjon og med det vekstfokuset mange virksomheter har i dag, blir kortsiktig lønnsomhet vanskelig å ta hensyn til. Vi har som utgangspunkt forsøkt å finne nettbutikker med mer enn 200 millioner norske kroner i omsetning. Dette har ikke vært noe absolutt krav (flere av nettbutikkene på listen hadde langt mindre enn dette i 2015), men det har vært en nyttig ledestjerne i jakten på de viktigste nettbutikkene.

Viktige avgrensninger: Det er verdt å merke seg at vi har vårt hovedfokus på nettbutikker som retter seg mot det nordiske forbrukermarkedet. Det er en viktig presisering. Det betyr at vi bevisst har utelatt:

 • Globale aktører med minimal nordisk tilstedeværelse som Amazon, AliExpress, DealExtreme, Wish og Asos. De er også så lite åpne på sine salgstall på det nordiske markedet at det er umulig å si noe om deres nordiske posisjon.
 • Reiselivsaktører som Apollo, Star Tour, SAS, Norwegian, NSB, Billettservice, Billettlugen, Danske Statsbaner, SJ etc.
 • Forsikringsselskaper som If, Skandia, Codan og Gjensidige.
 • Rene markedsplasser som Foodora, Just Eat, Blocket, Finn, eBay, Tradera, Blomqvist, QXL, Optimal Print og Trendsales.
 • Deal-nettsider som Sweetdeal og Letsdeal.
 • Blomsterkjeder som Mester Grønn og Interflora.
 • Nettbutikker som i hovedsak selger til bedriftsmarkedet som Rørkjøp, Brødrene Dahl, Optimera, Tools, Dustin, MPX og Atea.
 • Telecom-selskaper som Tre, Telia og Telenor.
 • Tjenester for streaming av musikk og film som Spotify, Tidal og Netflix.

Tøffe prioriteringer: Vi presiserer også følgende:

 • Vi har ønsket å lage en liste som viser noe av bredden i det nordiske markedet. Det gjør at særlig innen elektronikk og mote, der det finnes mange store nettbutikker, har vi vært nødt til å gjøre noen utvelgelser.
 • Ikke alle selskaper er like villige til å dele tall. Vi har da i mange tilfeller forsøkt å gjøre noen kvalifiserte beregninger, men det er klart at når selskaper som Bestseller, Varner, Zalando og Komplett Group holder tallene tett til brystet, gjør det jobben til en liten og ressursfattig aktør som Netthandel.no vanskelig. Det har neppe medført at vi har ført opp så mange feil aktører på listen, men argumentasjonen blir innimellom litt tynn. Det beklager vi.
 • Erfaringsmessig er det alltid noen som misliker at vi som et norsk fagblad og nettsted ikke trekker frem flere norske aktører. Vi heier på norske bedrifter, men vi presiserer at her har vi lagt følelser til side og forsøkt å bruke tall og god dokumentasjon som grunnlag for våre valg.
 • Vi har kun hatt plass til 99 nettbutikker og det må da tas en del tøffe valg. Hi-Fi Klubben, Cykelpartner.dk, Retnemt.dk, Vita.no, Blush.no, Haugen Bok, Spar Kjøp, Norrøna og Marked.no er blant de mange som ikke nådde helt opp.
 • I Sverige skrives det mye mer om ehandel i media og bedriftene der er også mer delevillige enn i resten av Norden. Dette kan ha påvirket våre resultater. Det samme kan det faktum at vi har et begrenset finsk ordforråd og det derfor har vært ekstra krevende å gjøre research på det finske markedet.

Dedikert ressurs: Det er vår egen medarbeider Kristin Andersson som har ledet research-arbeidet. Hun har gjort en fantastisk jobb gjennom flere måneder. I den innledende fasen var hun i kontakt med en rekke fagpersoner i hele Norden for å scanne markedet og lete etter aktuelle nettbutikker. Blant de hun fikk hjelp av finner vi personer som:

 • Norge: Caroline Grønvold (Posten), Anne Murstad (Creuna, nylig byttet til Tine) og Espen Sjaavik (Bazaarvoice).
 • Sverige: Andreas Eriksson (inRiver), Jussi Lindberg (Adyen), Arne Andersson (PostNord) og Henrik Hansen (Dibs).
 • Danmark: Mogens Møller (Sleeknote) Max Riis Christensen (MakesYouLocal og René Gert Brix (SevenVentures/ProSiebenSat1).
 • Finland: Simo Heiskanen (Arvato Partners, byttet nylig til Finpro).

Også en del andre har bidratt med sin innsikt. Tusen takk til alle! I tillegg har undertegnede som ansvarlig redaktør og en over middels ivrig netthandelsentusiast bistått etter beste evne.

Fra 150 til 99 kandidater: Etter en omfattende researchfase endte vi opp med cirka 150 potensielle kandidater. Deretter kontaktet vår researcher Kristin de aktuelle nettbutikkene for å få mest mulig informasjon om deres virksomhet. I tillegg brukte hun naturligvis diverse fagmedier, offentlige registre, børsrapporter etc for å få et best mulig grunnlag for å sette opp listen over de viktigste nettbutikkene i Norden. Gitt våre forutsetninger og de nevnte avgrensinger er vi veldig godt fornøyd med listen vi har satt sammen, men ønsker altså gjerne innspill forbedringer. Se hele listen under.

Aarstiderne

Aarstiderne.com er Danmarks største leverandør av matkasser (nest største er Retnemnt.dk). Siden lanseringen i 2010 har selskapet vokst raskt og i 2015 omsattse de for 452 millioner danske kroner med et positivt resultat på 32 millioner. Nettbutikken har ca 45 000 kunder i Danmark og sørlige Sverige.

Addnature/Bikester

I vinter ble det kjent at Internetstores AG, som eier friluftsbutikken Addnature, sykkelbutikken Bikester og flere andre sportsbutikker på nett, sine største eiere EQT ønsker å selge seg ut av selskapet. Prislapp? 2 milliarder svenske kroner. Totalt omsatte selskapet ifølge Breakit.se for 1,9 milliarder svenske kroner med et driftsresultat på 150 millioner kroner. I Norden omsatte selskapet for 400 millioner svenske kroner med et overskudd på 30 millioner kroner fordelt på Addnature og Bikester. De har vært sitt fokusområde, men de kryssmarkedsfører hverandre og i april i år åpnet de en felles fysisk butikk og vi slår dem sammen på vår 99-liste.

Adlibris

Adlibris solgte bøker for 1,3 milliarder svenske kroner i 2015. Eies nå av Bonnierkonsernet. I 2015 åpnet Adlibris sin første fysiske butikk og inngikk også en avtale med CDON.com som gjør at CDON kutter ut eget boksalg som utgjorde 200 millioner kroner og heller overlatter salget til Adlibris via CDON Marketplace. Adlibris selger i Sverige, Finland og Norge. Adlibris er en del av Adlibrisgruppen der også nettbutikkene Discshop, Bamba, Odla.nu och Kökets favoriter inngår.

Animail

Svenske Animail er markedsleder i Norden innen salg av dyremat på nett. Nettbutikken som ble etablert i 2007 uttalte i fjor høst til Dagens Industri at de forventet å omsette for ca 150 millioner svenske kroner i 2015 fordelt på Norge, Sverige, Danmark og Finland. Animail har ikke ferdigstilt sitt regnskap for 2015 og kan ikke gi oss eksakte tall, men opplyser til oss at omsetningen ble lavere enn målet på 150 millioner, noe de forklarer med et økt fokus på lønnsomhet fremfor vekst. Selskapet eies av bl.a. investeringsselskapet Verdane Capital og Egmont.

Anttila

Kalle Anttila etablerte Anttila Oy i 1952 som et finsk postordreselskap. Den første butikken ble åpnet på 60-tallet og i dag er Anttila en viktig aktør på det finske markedet med 23 fysiske butikker, samt nettbutikk. Også tilstede i Estland og Latvia. Anttila eier også interiørkjeden Kodin1 og deres 8 butikker og nettbutikk. En totalomsetning for Anttila og Kodin1 på rundt 300 millioner euro. Selskapet fikk for øvrig i fjor nye eiere i form av det tyske investeringsselskapet 4 K Invest.

Apotea

Det svenske nettapoteket Apotea.se ble etablert i 2012 av bl.a. Pär Svärdsson som var med å etablere bokbutikken Adlibris. Nettbutikken har vært lønnsom fra starten av og omsatte for 585 millioner svenske kroner i 2015. Det er mer enn en dobling i forhold til 2014. Overskuddet var på 10 millioner kroner før skatt. I år forventes nettapoteket å omsette for 950 millioner kroner. Få nordiske nettbutikker kan vise til så rask og god utvikling. Kanskje ikke så rart at norske Komplett Group nå forsøker å bygge opp noe tilsvarende i Norge med sin nye nettbutikk Komplettapotek.no?

Apoteket

Apoteket er Sveriges største apotekkjede. Apoteket satser på samspill med sine fysiske butikker, men Apoteket.se er langt mer enn et utstillingsvindu for butikkene. Totalt solgte de på nett for nærmere millioner svenske kroner og nærmere det dobbelte om man tar med salg per telefon i 2015, fortalte de nylig til Ehandel.se. Har også en app der kundene kan bestille reseptbelagte medisiner. Planlegger også utlevering i butikk til kundene innen to timer fra ordren legges.

Apple

Apple beskytter sine nordiske tall godt for både media og skattemyndigheter via det irske selskapet Apple Distribution International, men det er vel få som tviler på Apple posisjon i Norden på i forhold til både netthandel og salg via forhandlere. IT-analyseselskapet Radar Ecosystem Specialists estimerte på oppdrag fra NRK at Apple bare i Norge hadde en omsetning på 3 milliarder norske kroner i 2012, men dette er altså bare Norge og sørgelig gamle tall.

Babyshop

Babyshop ble etablert i 2006 av Marcus og Linn Tagesson med mål om å skape Nordens største nettbutikk for barneklær. De må tåle tøff konkurranse i Norden fra Jollyroom, men med oppkjøpene av Oii (2013), AlexandAlexa (2014) og norske Babyshop (2015) er konsernet The Luxury Kids Group totalt sett større takket være en betydelig satsing også utenfor Norden (AlexandAlexa er f.eks en konsept som retter seg mot engelsktalende land). Konsernet omsatte i siste regnskapsår for cirka 600 millioner svenske kroner og har nå milliarden som neste mål. Babyshop-gründerne har etter hvert fått med seg bl.a. britiske Seligman Private Equity, Verdane Capital, Net Departo, Real Dania og Wakaba e-commerce Invest på eiersiden. Totalt verdsettes selskapet til mer enn 700 millioner svenske kroner.

Bilka

Bilka er et dansk hypermarked-konsept med 18 store butikker som hver omsetter for 5-600 millioner danske kroner. Ønsker ikke å røpe hvor mye kjeden selger på nett, men det er velkjent at Bilka.dk er blant Danmarks største nettbutikker. Kjeden eies av Dansk Supermarked som igjen eies A. P. Møller-Mærsk og F. Salling Gruppen.

BilligVVS

Den danske nettbutikken BilligVVS opplyser til oss at de solgte via nett i de tre skandinaviske landene for over 250 millioner kroner i 2015.

Blivakker/Cocopanda

Brandsdal Group satser friskt på Blivakker.no – som i de andre nordiske landene går under navnet Cocopanda. Ifjor omsatte nettbutikken sminke, shampoer og skjønnhetsprodukter for 262 millioner norske kroner. Håper i år å passere 500 millioner kroner.

Bokus

Bokus lanserte sin nettbutikk for bøker i 1997. Bokus oppgir at omsetningen i 2015 endte på 528 millioner svenske kroner med et resultat på 36 millioner kroner.

Bolia

Den samlede omsetningen for Bolia for regnskapsåret 2014/15 endte på 570 millioner danske kroner med et resultat før skatt på cirka 60 millioner kroner, skriver Detailfolk.dk. Det er en tidobling av resultat fra året før. Kun 18 prosent av omsetningen skjer i Danmark. Det betyr at utenlandshandelen står for 82 prosent av samlet omsetning. Ifølge Bolia er utviklingen god i alle deres markeder. Også deres nettsatsing går godt. Nettsalget utgjør nå 45 prosent av det totale salget inkludert salg med utlevering via deres pick-up-points, hvilket betyr at deres nettsalg overstiger 250 millioner danske kroner.

Bon’a Parte

Det danske motemerket Bon’a Parte ble etablert i 1987 og kjøpt opp av DK Company i 2014. Selger i Danmark, Sverige, Tyskland, Sveits og Nederland. Opplyser at av omsetningen på 300 millioner danske kroner i 2015, var 80 prosent nettsalg.

Boozt

Boozt solgte klær for over én milliard svenske kroner i 2015, mot 658 millioner i 2014. Selskapet gikk for første gang i pluss på åtte år. Har i år et mål om 1,5 milliarder svenske kroner i år. Peter G. Jørgensen, markedssjef i Boozt, opplyser til Dagens Industri at Sverige er Boozts største marked med 40 prosent av omsetningen, tett fulgt av Danmark. Resten av salget skjer i Norge og Finland. Selskapet eies av bl.a. Sunstone Capital, Verdane Capital, Ecco Holding og Sampension og Friheden Invest. På sine nettsider skriver Boozt: “In 2017, we believe there will be 3 major players within Scandinavian online fashion. These companies will be considerably larger than others due to advantages associated with their large scale operations.” De har tidligere uttalt at Zalando er en tøff motstander, men håper å sikre seg av de to andre plassene i toppen. I motsetning til mange av konkurrentene, satser Boozt kun på kjente merkevarer og ikke egne merkevarer.

BR Leker / Toys R Us

Top Toy-eide BR Leker åpnet sin første butikk i Danmark i 1963. BR har nå butikker i Danmark, Norge, Sverige, Finland og Tyskland, samt nettbutikk. Eierne i Top Toy driver også amerikanske Toys R Us på det nordiske markedet med nettbutikk og et femtitalls butikker. Vi kjenner ikke nettomsetningen til BR og Toys R Us, men med ca 3 milliarder danske kroner i totalomsetning og en betydelig nettsatsing (ca 7 prosent i Norge ifølge Finansavisen 30.5.16), er vi trygge på at duoen BR Leker og Toys R Us bør være med på vår liste.

Bubbleroom

Svenske Bubbleroom startet som en motebutikk på nett i 2005 og ble etter hvert kjøpt opp av Consortio Fashion Group som også eier Cellbes, Halens og Discount 24. Bubbleroom har nå også fire fysiske butikker i Sverige. Bubbleroom selger på nett i hele Norden, og er også tilgjengelig i resten av EU via den internasjonale nettbutikken Bubbleroom.eu. Basert på tidlere års resultater, antar vi at de omsatte for ca 150 millioner svenske kroner i 2015. De er med andre ord ikke blant de største på vår liste, men fremstår som et frisk pust på den nordiske scenen med kreativ markedsføring, fysiske butikker og cross border-salg. Mer enn 90 prosent av salget skjer på nett.

Bygghemma

Bygghemma Group har på fire år økt sin omsetning fra 200 millioner svenske kroner til 1,9 milliarder svenske kroner. Det er Bygghemma (eller Bygghjemme.no som de heter i Norge) som er flaggskipet i Bygghemma Group, men de eier også blant annet store butikker som Trademax og Netrauta. Bygghemma har også et samarbeid med XL-Bygg. Bygghemma Group sin største eier er for øvrig Nordstjernan som eies av mektige Ax:so Johnssons. De kjøpte store deler av selskapet i 2014 i det som den gangen ble omtalt som årets «årets största e-handelsaffär» med en antatt kjøpssum i underkant av én milliard svenske kroner

Byggmax

Byggmax omsatte for vel 4,1 milliarder svenske kroner i 2015, fordelt på Sverige, Norge og Finland. Byggmax har i lang tid vært kjent for sin interesse for netthandel og store ambisjoner. Det var derfor kanskje ikke så overraskende at selskapet kjøpte den lille nettbutikken Buildor (50 millioner svenske kroner i omsetning) og omnikanalkonseptet Skånska Byggvaror (Grønt Fokus i Norge) i vinter. Særlig sistnevnte var en betydelig investering. Prisen var 936 millioner svenske kroner, noe mer om EBITDA-resultatet i 2016 blir bra. Heller ikke Buildor var noen billig handel med opp mot 130 millioner svenske kroner. Om man ser på nettsalget for Buildor, Skånska Byggvaror og Byggmax for fjorårets siste kvartal, skulle nettslaget gå opp til 20 prosent, påpeker Byggmax i sin årsrapport - og bemerker samtidig at netthandelen i Byggmax økte med 77 prosent i denne perioden sammenliknet med året før.

Bythjul

Bythjul.se ble lansert i 2002 og har etablert seg som en stor nordisk aktør innen salg av dekk og felger på nett. Selskapet som nå har franske Mobivia som største eier, driver foruten Bythjul.se også norske Byttdekk.com, samt Renkaatvaihtoon.fi og Goodgrip.dk. Svenskene ønsker ikke å kommentere omsetningen i 2015, men basert på tidligere års resultater estimerer vi at salget i fjor endte på rundt 250 millioner svenske kroner. De er dermed nummer to i Norden innen salg av dekk og felger på nett, et godt stykke bak tysk-
eide Delticom.

Caliroots

Caliroots som selger streetwear og sneakers ble lansert i 2003. I stor grad en online-virksomhet, men har også enkelte fysiske butikker. Omsatte for nesten 200 millioner svenske kroner i 2015 og hadde en vekst i nettbutikken i fjor på 50 prosent. Målet for 2016 er 300 millioner. Per i dag selger den svenske nettbutikken også i øvrige nordiske land, Tyskland, Frankrike og Nederland. Etter Sverige, er Tyskland deres viktigste marked. Gründer Andreas Koschnike har etter hvert fått med seg Verdane Capital, eEquity og privatinvestor Arthur Engel på eiersiden for å kunne vokse i henhold til sine store ambisjoner.

CDON

CDON.com finnes i Sverige, Danmark, Finland og Norge. Nettbutikken som ble etablert i 1999 er en del av Qliro Group. Etter hvert som onlinemarkedet for spill, filmer og musikk har falt, har CDON hatt sine utfordringer med å finne sin nye posisjon. Med sitt markedsplass-konsept CDON Marketplace kan det virke som de har funnet nøkkelen. Med omkring 1,7 millioner aktive kunder og ekstremt mye trafikk får nå eksterne aktører selge via deres nettsider CDON.com. De har nå ca 950 tilsluttede partnere. I fjor omsatte nettbutikken for 1,85 milliarder svenske kroner med, hvorav de CDON Marketplace stod for 224 millioner kroner.

Cellbes

Cellbes startet som et postordreselskap i 1954. De er i dag en del av Consortio Fashion Group sammen med bl.a. Bubbleroom og Halens. Postordresalget er forsatt deres viktigste kanal, men netthandelen blir stadig viktigere, skriver de på sine nettsider. Vi har dessverre ikke fått tak i deres 2015-tall, men basert på tidligere års resultater anslår vi ca 500 millioner svenske kroner i 2015.

Clas Ohlson

Clas Ohlson var opprinnelig et postordreselskap, men er nå mest kjent for sine vel 200 butikker i Sverige, Norge, Finland, Storbritannia og Dubai. Clas Ohlson vil ikke svare på hvor mye de omsetter på nett. Men om så lite som 5 prosent av deres omsetning på ca 7,5 milliard svenske kroner er i deres nettbutikk, er de å anse som en relativt stor nettbutikk sett med nordiske øyne. Vi merker også også at nettbutikken til Clas Ohlson også begynner å påvirke de fysiske butikkene; butikkene krympes og kundene henvises til nettbutikken.

Coolstuff

En av de mindre butikkene på denne listen med en omsetning på 129 millioner svenske kroner i forrige regnskapsår som ble avsluttet i mai i fjor. Men veksten er god i Coolstuff, kundefokuset er stort og de viser gang på gang at de kan netthandel. Vi mener derfor det er plass til den lekne gadgetbutikken på vår liste.

Coop

Coop har en betydelig posisjon i hele Norden, men de drives som separate enheter med ulik tilnærming til netthandel. I Danmark er de ifølge FDIH en av Danmarks største nettbutikker. Men det var først i april i år at det ble mulig å kjøpe mat på Coop.dk. Danskene har her store ambisjoner og med sitt eierskap i Irma.dk som har solgt mat i lengre tid, er dette en spennende satsing. Coop-sjefen Peter Høgsted innrømmer overfor Business.dk at satsingen er forbundet med en stor grad av usikkerhet, men at «Vi har øvet os og synes selv, vi er blevet relativt okay til det, og vi ser en stigende efterspørgsel fra danskerne. Så kan man vente, men man kan også sige, ‘lad os nu prøve’. Jeg tror ikke, man kan analysere sig frem til det rigtige tidspunkt.» Coop.dk vant for øvrig E-handelsprisen 2015 som deles ut av bransjeorganisasjonen FDIH, så helt håpløse er de åpenbart ikke. Også i Sverige kan kundene handle mat på nett, mens i Norge er det kun ikke-mat fra kjedene Obs og Obs Bygg som gjelder enn så lenge.

Cubus

Med en årlig omsetning rundt tre milliarder kroner og 330 butikker i Norge, Sverige, Polen, Tyskland og Finland er Cubus den største kjeden i norskeide Varner. Om vi antar at 5 prosent av omsetningen nå er på nett, betyr det en nettomsetning på 150 millioner norske kroner, noe som ifølge våre kilder stemmer greit med virkeligheten. Varner har frem til nå ikke vært noen pionerer innen digitaliseringen av nordisk handel, men det gjøres nå store investeringer og det ville ikke overraske oss om Cubus allerede neste år kan få selskap av andre Varner-konsepter som Dressmann, BikBok og rykende ferske A-Z på denne listen.

Cyberphoto

Svenske Cyberphoto solgte fotoutstyr for 236 millioner svenske kroner i 2015 på det nordiske markedet. Selger kun på nett og via sin ene butikk i Umeå i Sverige.

Daniel Wellington

Klokkeselskapet Daniel Wellington er en svensk suksess uten sidestykke. Omsatte i fjor for 1,413 milliarder svenske kroner med et resultat etter skatt på 543 millioner. Imponerende av et selskap som ble etablert så sent som i desember 2011. Netthandel.no har ikke klart å få tak i hvor mye av omsetningen som har vært via deres nettbutikk, men det er trolig en god del - vel vitende om at Daniel Wellington har en solid digital posisjon med bl.a. 2,1 millioner følgere på Instagram og nesten en halv milliard på Facebook.

Dermoshop

Dermoshop Oy er et finsk selskap etablert i 1983 som selger hudpleieprodukter og kosmetikk på nett under sitt eget varemerke Dermosil. Åpnet nettbutikk allerede i 1996. Satser i Finland, Estland, Latvia og Russland. De har også planer for å gå inn i Norge. Dermoshop-konsernet omsatte for ca 30 millioner euro i 2015.

DesignOnline

DesignOnline er en svensk innredningsbutikk som siden oppstarten i 2002 nå har etablert seg i over 70 land. I 2015 ble 58 prosent av selskapet solgt til blant annet NS Intressenter. I forbindelse med dette salget rett før jul ble det kjent at Designonline i fjor ville omsette for 160-170 millioner kroner med et driftsresultat på ca 20 millioner. Varslet i fjor at de også vil satse på fysiske butikker, men enn så lenge har lite skjedd. Kanskje har selskapet nok med å selge skandinavisk design på nett til sine internasjonale kunder?

Delticom

Tyskeide Delticom AG eier 140 nettbutikker fordelt på 42 land og er dermed Europas største online bildekksforhandler. Også i Norden er de markedsleder på nett. Tyskerne opplyser til Netthandel.no at de i fjor omsatte for mer enn 55 millioner euro i Norden. Dette inkluderer flere nettbutikker. Den mest kjente er Dekkonline.com, men de eier også Tirendo og flere andre nettbutikker.

Dustinhome

Dustin Group består av Dustin som selger mot bedriftsmarkedet i alle nordiske land, samt DustinHome som selger til privatmarkedet. Dustin ble børsnotert i 2015 på Nasdaq Stockholm. Selskapet har spesialisert seg på å selge til små og mellomstore selskaper; 90 prosent av omsetningen kommer fra dette segmentet. Nøyaktig hvor mye som er salg til forbrukermarkedet (som er vårt hovedfokus på denne 100-listen) er ikke kjent, men med en total omsetning i 2014/15 på 7,9 milliarder svenske kroner, et resultat før skatt på 159 millioner svenske kroner og en velfungende forbrukernettside i form av DustinHome er det tvil tvil om at Dustin skal med på listen.

Elkjøp/Elgiganten/Gigantti

Elektronikkjeden selger på nett og via sine nesten 400 butikker i Norden. I Norge bruker de navnet Elkjøp, i Finland Gigantti og i Sverige og Danmark er det Elgiganten som gjelder. Kjeden eies av Elkjøp Nordic som igjen eies av britiske Dixons Carphone. Dixons Carphone ble i Deloittes ferske rapport «Global Powers of Retailing» kåret til verdens 30. største netthandesselskap. Selskapet avsluttet i slutten av april sitt regnskapsår, og opplyser at de solgte for 3,9 milliarder norske kroner på nett. En økning på 15 prosent fra 2014/15. Dette inkluderer de nedlagte nettbutikkene Elektroworld.se og Margantalo.fi , samt Lefdal. Totalt omsatte i konsernet i 2015/2016 for ca 33 milliarder kroner i Norden.

Ellos

Postordreselskapet er i ferd med å transformeres til en netthandelsselskap. De la bl.a. ned sin klassiske katalog i 2014 og de har tidligere uttalt at nærmere 90 prosent av konsernets omsetning kommer fra netthandel. Ellos inngår i svenske Ellos Group sammen med Stayhard og Jotex. Ellos har omtrent halvparten av sin omsetning i Sverige opplyser de på sine nettsider, men de regnes som en av de ledende nettbutikkene i alle de nordiske landene og ble bl.a. kåret til “Årets Nettbutikk” på Load i Norge i 2015. Ellos Group omsatte for ca 210 millioner euro i 2015. Det meste av dette var relatert til Ellos.

Expert

Expert er organisert som et konsern der morselskapet Expert AS eier Expert i Norge, Danmark og Finland. I tillegg eier de merkevarene Punkt1 og Power i Danmark. De er også tilknyttet den sveitsiskbaserte salgsorganisasjonen Expert International. Expert i Sverige gikk konkurs i 2012 og Expert har utvilsomt hatt noen tøffe år også i resten av Norden. Men med en svært offensiv markedsstrategi, effektivisering på tvers av de nordiske landene, ressurssterke eiere og et tydelig lederskap fra hovedkontoret i Norge har de oransje kommet seg til hektene. Måten de nå jobber for å utnytte sine mange fysiske butikker er spennende, enten vi snakker om ekspressleveranser fra butikk og direkte til nettkundene eller utlevering i butikk (click and collect utgjør nå ca 50 prosent av nettsalget). Expert vil ikke opplyse om hvor mye de omsatte på nett, men totalt omsatte konsernet i fjor for 7,6 milliarder kroner med et tap på 188 millioner (kilde: Finansavisen 28.mai). I dag eies Expert av Awilhelmsen Capital AS og Dolphin Invest AS v/Øivind Tidemandsen.

Fjellsport/Tindberg

Norske Fjellsport.no drives av Eric Sandtrø og flere av hans gamle kolleger fra tiden i Komplett . Nettbutikken kom for vel ett år siden også i en svensk drakt, under navnet Tindeberg.se. De omsatte i fjor for 117 millioner norske kroner. Det har vært mye røde tall siden oppstarten for seks år sidem, men det investeres stort i bl.a. logistikksystem og avanserte IT-løsninger og vi tror de erfarne og økonomisk sterke eierne har kontroll på dette, noe et lite overskudd før skatt i fjor bekrefter.

Footway

Etablert i 2010. I 2015 solgte de sko på nett for 260 millioner svenske kroner, en vekst på 65 prosent mot året før. Driftsresultatet endte på 6,6 millioner kroner. Dette inkluderer salg via nettbutikken Brandos. Footway har i løpet av de siste årene kjøpt nettbutikker som Heppo, RunForest og nevnte Brandos, men hevder at de nå ikke har noen flere i kikkerten. Største eier er eEquity som eier flere større nettbutikker, inkludert Caliroots, Eleven og RoyalDesign.

Furniturebox

Møbelbutikken Furniturebox ble grunnlagt i Sverige i 2006, og har siden den gang etablert nettbutikk også i Norge, Danmark og Tyskland, samt én outlet og fysisk butikk i Sverige. Omsatte for 328 millioner svenske kroner i 2015, en kraftig oppgang fra 2014 da de omsatte for 190 millioner. Driftsresultatet ble 25,7 millioner kroner, en økning på 60 prosent fra året før.

Fyndiq

Fyndiq omsatte små og billige gadgets for over 300 millioner svenske kroner i 2015 og hadde en vekst mot fjoråret på småpene 60 prosent. Fyndiq er i likhet med f.eks CDON Marketplace en markeds-plass og selger varer fra andre nettbutikker. Fyndiq måtte for øvrig nylig gi opp sin Tyskland-satsing etter kort tid og er nå utelukkende på det svenske markedet.

Godtlevert.no

Det norske matkasseselskapet Godtlevert.no startet opp så sent som i 2010 og hadde da en omsetning på 7,6 millioner norske kroner. I 2015 økte omsetningen til 420 millioner kroner og et resultat før skatt på ca 7,8 millioner. Eies fortsatt av de fire norske gründerne, men har også fått med seg Midelfart Invest som eies av Celina Midelfart.

Gymgrossisten

Omsatte kostholds- og treningsprodukter for 852 millioner svenske kroner i 2015, hvilket var en økning på kun 2 prosent. mot 2014 Dette inkluderer ikke bare Gymgrossisten.com (Fitnesstukku.fi i Finland, Gymsector.com i EU og Bodystore.dk i Denmark), men også svenske Bodystore.com, Milebreaker.com og Fitness Market. Eierne i Qliro Group hadde store internasjonale ambisjoner for sitt lukrative kosttilskudd og treningskonsept, men møtte veggen og måtte i 2015 gjøre store nedskjæringer og igjen flytte fokus til sitt hjemmemarked i Norden.

Halens

Grunnlagt i 1952 av Hadar Halén i Borås. Selskapet var engelskeid fra midten av 1960-tallet frem til 2007, da det ble kjøpt opp av Consortio Fashion Group og igjen fikk svensk eierskap. I 2008 startet arbeidet med å gjøre om selskapet fra et tradisjonelt postordreselskap til en moderne e-handelsbedrift. Netthandelen utgjør nå mer av 90 prosent av omsetningen som nå antas å ligge på et par hundre millioner (211 MSEK i 2014).

Hennes & Mauritz

H&M begynte med netthandel i 1998. Ved utgangen av 2015 hadde kleskjeden nettbutikk på 23 av sine 61 markeder. Målet er å øke dette med 9 nye nettbutikker i løpet av 2016. Dagens Industri spekulerer i en nordisk nettomsetning på 2 milliarder svenske kroner for klesgiganten. Ifølge årsrapporten for 2015 omsatte H&M totalt for 9,495 milliarder svenske kroner i Sverge, mens de i Norge solgte for 5,806 milliarder. I Danmark var omsetningen 5,413 milliarder, mens Finland endte på 2,805 i fjor. Med en totalomsetning i Norden på ca 24 milliarder, er kanskje ikke DI sitt estimat så galt. Hvor mye av konsernets omsetning på 180 milliarder svenske kroner (inkludert Monki, Weekday, CheapMonday, COS og & Other Stories) som er nettsalg er uvisst, men vi er rimelig trygge på at H&M med god margin er det nordiske selskapet som selger mest på nett, hvis man ser på det totale nettsalget og ikke bare Norden.

Hobby Hall

Finske Hobby Hall var inntil nylig en del av børsnoterte Stockmann som bl.a. eier Lindex. De eies nå av finske SGN Group. Selger produkter til hjem og fritid på nett, samt via postordre og sin ene butikk. Totalomsetning på 86 millioner euro i 2015.

ICA

“Vi har stor respekt för de nya aktörerna, som Mathem och Mat.se. Men vi vet också när vi tittar internationellt att aktörer med en flerkanalstrategi växer väldigt snabbt på nätet”, sa Ica-sjefen Anders Svensson nylig til Breakit.se. Utfordringen til ICA er lokale frittstående butikker som selv bestemmer om de vil være en del av ICA sitt omnikanal-konsept. I dag er 178 av 3000 butikker tilsluttet satsingen og “rundt hundre ytterligere butikker” er på vei. ICA har i dag omtrent halve matmarkedet i Sverige. Målet er å bli størst også på nett i 2017.

Ikea

Ikea har ikke vært de mest offensive i forhold til netthandel, men selskapet har nå nettbutikk på 13 av sine 23 markeder. Ikea gikk i fjor ut og anslå at de omsatte for rundt 1 milliard euro i året, hvilket gjør dem til en av Nordens største selskaper på nett. Ikea.com hadde i 2015 1,9 milliarder besøk, fremkommer det av Ikea sin årsrapport for 2015. Totalt omsatte Ikea i fjor for 32 milliarder euro. Ikeas toppsjef Peter Agnefjaell fortalt nylig at netthandel står for under fire prosent av det globale salget til Ikea og at selskapet har et mål om ti prosent i løpet av 2020. Dette målet er Norge allerede neppe langt unna. Til Netthandel.no røpet Ikea nylig at andelen på det norske markedet var mellom 6 og 10 prosent. Vel så interessant er det kanskje at Ikea nå utfordrer sine tradisjonelle varehus og tester mindre showroom/pickuppoints der kundene kan handle, få hjelp, kikke og hente sine nettbestillinger.

Inkclub

InkClub som har solgt blekkpatroner i 15 år, har 4 millioner kunder fordelt på 10 land. Omsetningen endte i fjor på ca 500 millioner svenske kroner, opplyser eierne i ICA Gruppen. Ica har signalisert at de vurderer å selge: “InkClub är lönsamt och har en positiv utveckling men framöver ser vi begränsade synergier med vår kärnverksamhet.” Tiden vil vise hvor lett det er å selge en så stor nettbutikk som i hovedsak forbindes med blekkpatroner, selv om de etter hvert har fått et bredere sortiment og en sterkere posisjon i bedriftsmarkedet.

Jack & Jones

En av Bestseller-konsernets viktigste kjeder med mer enn 1000 butikker i 38 land. Bestseller bekrefter overfor Netthandel.no at Jack & Jones er blant de største nettbutikkene i Norden innen motesegmentet sammen med søsterbutikkene Vero Moda og Only, men utover det har vi ikke lykkes å få noe godt svar. Vi beklager at vi ikke kan være mer konkrete, men føler oss uansett 100% trygge på at Jack & Jones bør med på vår liste.

Jollyroom

Jollyrooms hovedaksjonær og gründer var med å bygge opp Komplett, Ole Sauar. Han er nå konsernsjef og største eier i barnebutikken Jollyroom (eier 60%). Egmont har kommet med på eiersiden de siste årene og kontrollerer 36%. De andre Komplett gründerne med Eric Sandtrö i spissen eier 4% gjennom deres netthandels-satsning Fjellsport Group. Jollyroom ökte omsetningen med småpene 187 millioner i 2015 og endte på 391,7 millioner svenske kroner. Målet i år er et godt stykke over 600 millioner svenske kroner og milliarden skal passeres i 2017. Jollyroom har til tross for sin norske hovedeier sitt lager og kontor i Gøteborg.

Jotex

Interiørbutikken inngår i likhet med Ellos og Stayhard i Ellos Group som eies av Nordic Capital Fund. Ellos Group vil ikke svare på hvor mye de omsatte for i 2015. Selskapet har hatt en jevn nedgang de senere årene. Om den negative utviklingen fortsatte i 2015, betyr det at omsetningen i fjor havnet på i overkant av 200 millioner svenske kroner i 2015.

Junkyard

Junkyard solgte skate- og streetwear for ca 200 millioner svenske kroner i 2015. Junkyard har vært på det norske norske markedet siden 2009, noe som ifølge Junkyard har vært en lønnsom satsing. I år har selskapet et mål om 250 millioner kroner i omsetning.

Jysk

Jysk-kjeden ble grunnlagt i Danmark av Lars Larsen. I dag finnes Jysk i 41 land. Med sine totalt 2300 butikker, nettbutikk i 15 markeder og en totalomsetning i forrige regnskapsår på 21,9 milliarder danske kroner med et overskudd før skatt og renter på 3,1 milliarder, er Jysk utvilsomt en viktig aktør på vår liste - selv om onlinesalget isolert sett trolig fortsatt er beskjedent målt i prosent. Jysk begynte med netthandel i 2010 gått fra 2 til dagens 20 medarbeidere. Jysk trekker selv frem deres “click-and-collect” som en viktig del av deres konsept.

Kappahl

Omsatte for 4,5 milliarder svenske kroner i 2015. Uvisst hvor mye av dette som var på nett, men deres nettsatsing er betydelig.

Kolonial.no

Omsatte for 75 millioner kroner i 2015. Vel vitende om medieoppmerksomheten selskapet har fått siden oppstarten i 2014, var det mindre enn vi hadde forventet. Samtidig tror vi at det å selge mat på nett handler om tenke langsiktig, gjøre seg klar for en eksplosiv vekst og skyndte seg sakte, noe Kolonial.no har gjort i form av hentepunkter, IT, logistikk, kundeservice og sitt strategiske samarbeid med ReitanGruppen. Selskapet hadde i fjor derfor ikke uventet et resultat før skatt på minus 25 millioner kroner. Selskapet opplyser nå at de omsetter for 8 millioner kroner i uken, med en vekst på vannvittige syv prosent i uken i perioden august 2015 til april 2016. Kolonial.no opplyser til
Netthandel.no at de regner med å omsette for over 500 millioner kroner i 2016. Det er de 10 gründerne som har aksjemajoriteten i selskapet med en andel på omtrent 70 prosent, mens deres venner og familie eier cirka 15 prosent. De resterende 15 prosentene eies av investeringsselskapene Alliance Venture Spring og Verdane Capital.
Kritiske røster tviler på det er mulig å tjene penger på matsalg på nett i langstrakte Norge. Tiden vil vise om de har rett, men om noen vil lykkes, tror vi det er Kolonial.no. Avslutningsvis vil vi nevne at Komplett Group og investeringsselskapene Klaveness Marine og Sundt februar i år lanserte Marked.no. Kan de to aktørene sammen endre norske handlevaner? I potten ligger anslagsvis 165 milliarder norske kroner som er det nordmenn bruker på mat i året.

Komplett

Komplett.no har sine røtter tilbake til 1996 og har siden den gang blitt Norges største nettbutikk. I dag er Komplett-merkevaren også velkjente i Sverige og Danmark. Komplett har også et uttalt mål om å gå inn i Finland, men enn så lenge glimrer Komplett.fi med sitt fravær. Komplett var tidligere en nettbutikk med stort fokus på hjemmeelektronikk, data og spill. Eierne i Komplett Group (som igjen eies av Stein Erik Hagen og hans familie via selskapet Canica) har gradvis utvidet sortimentet og i dag finner vi både kosmetikk, leker, barneutstyr, interiørprodukter og hageredskaper i nettbutikkens sortiment - og mer skal det bli. Komplett har nemlig planer om å utvide sin virksomhet og bli “Nordens Amazon” ved hjelp av salg fra tredjepartsleverandører, slik svenskeide CDON.com har gjort med sitt CDON Marketplace-konsept. I et tøft nordisk elektronikkmarked der særlig Elkjøp/Elgiganten og Expert nå har en svært sterk posisjon, fremstår Kompletts tanker om å bli en markedsplass som et fornuftig strategisk grep, selv om det er et ukjent og komplekst farvann de begir seg ut i. Komplett Group er svært tilbakeholdne med informasjon overfor Netthandel.no om fjorårets omsetning og forventninger til 2016 for Komplett i de tre skandinaviske landene. Totalt omsatte konsernet i fjor for 7,3 milliarder norske kroner. Vi estimerer at cirka halvparten av omsetningen var under merkevaren Komplett.

Lego

Med 125 egne butikker i markeder som USA, Tyskland og Kina, en meget sterk merkevare, vekst, stort fokus på digitalisering og varer som er lette og frakte ligger forholdene ekstremt godt til rette for Legos nettsatsing. Vi har ikke klart å oppdrive tall for Legos online-salg, men vi er trygge på at de skal med på listen. Legos totale omsetning har i løpet av de seneste fem årene vokst fra 18,7 milliarder danske kroner og til å ligge nesten 20 milliarder høyere, skriver Business.dk. Samtidige viste bunnlinjen i 2015 imponerende 9,2 milliarder, opp fra 7 milliarder året før.

Lekmer

Lekmer ble etablert i 2006 og kjøpt opp av Qliro Group i 2010. Lekmer er Nordens ledende nettbutikker for leker, men har også mye annet til barn og konkurrerer på mange måter med både Jollyroom og Babyshop om den nordiske tronen. Lekmer omsatte i 2015 for 482 millioner svenske kroner fordelt på 859 000 ordre i Norge, Sverige, Danmark og Finland, fremkommer det av Qliro sin årsrrapport for 2015. Trolig kunne omsetningen vært enda høyere i fjor om de ikke hadde fått så store problemer i forbindelse med flytting av lager. Dette medførte at de var nødt til å redusere markedsføringen i en lengre periode. Logistikkproblemer og redusert salg fikk naturligvis stor innvirkning på nettbutikkens årsresultat som endte med en negativ EBITDA på 33 millioner svenske kroner. Lekmer har for øvrig nå også en fysisk butikk og en outlet i Sverige.

LensWay

LensWay selger kontaktlinser, briller og solbriller. Nettbutikken ble grunnlagt av svenskene Daniel Mühlbach og Herman Ofenböck i 1999. I dag selger LensWay ikke bare i Sverige, men også i Danmark, Finland, Danmark, Nederland og Tyskland. LensWay meddeler at de har hatt en positiv utvikling i 2015, men ønsker på nåværende tidspunkt ikke å kommentere omsetningen. Men vel vitende om at de i 2014 omsatte for 450 millioner svenske kroner, er det vel ikke umulig at nettbutikken i fjor passerte en halv milliard, men det blir altså kun spekulasjoner. LensWay ble for øvrig solgt til optikkselskapet Essilor. Helt til slutt bør det nevnes at gründer Daniel Mühlbach også står bak skobutikken FootWay, der han nå er styreleder, adm.dir. og en viktig eier (12,5 prosent av aksjene).

Linas Matkasse / Adams Matkasse

Linas Matkasse er markedsleder i Sverige og hevder de er eneste matkasseaktør som er lønnsomme der. Carolinas Matkasse som kontrollerer Linas Matkasse eier nå også 97 prosent av norske Adams Matkasse. Totalt omsatte Carolinas Matkasse for ca 1 milliard svenske kroner, hvorav norske Adams Matkasse stod for 303 millioner norske kroner (med et resultat før skatt på minus 20 millioner), opplyser Carolinas Matkasse til Netthandel.no. Også nederlandske Mathijs Maaltijdbox er er en del av porteføljen. Det er for øvrig det norske investeringsselskapet Herkules Capital som nå er største eier i Carolinas Matkasse.

Lindex

Undertøyskjeden Lindex begynte med netthandel i 2007 og i dag selger de på nett til Sverige, Finland og Norge, samt hele EU via en internasjonal nettbutikk. Lindex har aktivt jobbet for å knytte butikk og nett sammen, og lanserte bl.a. nylig Lindex Instagram Shop slik at kundene enkelt kan handle sine Instagram-favoritter på nett. Lindex er en del av det finske konsernet Stockmann. Totalt omsatte Lindex i fjor for 652 millioner euro, hvorav 90 prosent var i Norge, Sverige og Finland. Det er uvisst hvor mye av dette som er online-salg, men vi føler oss trygge på at Lindex hører hjemme på vår liste. Stockmann-konsernet eier for øvrig også nettbutikken Stockmann.com.

Lyko

Lyko har etter at de slo seg sammen med butikkjeden Bellbox et trettitalls fysiske butikker fordelt på Norge og Sverige (foreløpig kun én i Norge). Med en omsetning på cirka en halv milliard svenske kroner, hvorav halvparten på nett, er Lyko en av de større kosmetikkaktørene på det nordiske online-markedet.

Mat.se

Omsatte for 203 millioner svenske kroner i 2015, hvilket var en økning på 69 prosent fra året før. Men med en negativ EBITDA på 45,6 millioner svenske kroner er det fortsatt mye som gjenstår for selskapet som har falt 30 prosent på børsen i løpet av siste 12 måneder. Enn så lenge fremstår ikke Mat.se som den sikreste kandidaten på vår 100-liste, men vi tar dem med under tvil.

Matas

Den danske komsetikkjeden Matas ble etablert i 1949 og hadde ved utgangen av 2015 291 butikker i Danmark, samt nettbutikk. Foruten Matas-konseptet driver Matas-konsernet 5 fysiske butikker og nettbutikk under navnet StyleBox. Totalt omsatte konsernet i regnskapsåret 2014/2015 for vel 3,4 milliarder danske kroner. Matas vil ikke fortelle oss hvor mye av omsetningen som er på nett, men har tidligere innrømmet at den kun er en liten prosent av den totale omsetningen. Men med et stort butikknettverk og en kundeklubb med 1,6 millioner medlemmer, har Matas likevel blitt en av Danmarks største nettbutikker.

Mathem

Mathem.se omsatte for 720 millioner svenske kroner i 2015 og forventer å passere milliarden i år med et positivt resultat. Sistnevnte ville i tilfelle være kjærkomment for en nettbutikk som gikk 104 millioner i minus i 2014 og 85 millioner i 2015. Hovedeier er Verdane Capital (som bl.a. også har eierandeler i Kolonial.no) med en andel på 40 prosent, men selskapet har også fått med seg bl.a. H&M-sjefen Karl-Johan Persson (ca 10 prosent) og Bestseller-eier Anders Holch Povlsen (ca 20 prosent). Gründer Tomas Kull og hans familie har også betydelige andeler (ca 15 prosent).

Miinto

Totalt omsatte danske Miinto for 431 millioner norske kroner fordelt på 350 000 ordre i 2015, opplyser selskapet til Netthandel.no. Det er en vekst på 16 prosent fra året før. Omsetningen inkluderer salget i Norge, Sverige, Danmark og Nederland. Merk at Miinto eier ikke selv sine varer, men lever av at butikker betaler en fast månedsavgift og provisjon av det de selger via Miinto.

MQ

Motekjeden MQ har ca 120 butikker i Sverige og 4 i Norge. Åpnet nettbutikk i Sverige i 2010 og i Norge i 2015. MQ omsatte totalt for vel 1,5 milliarder svenske kroner i 2014/2015. Kleskjeden sier lite om utviklingen på nett, annet enn at netthandelen er lønnsom. Antakelig ligger nettomsetningen mellom 5 og 10 prosent av den totale omsetningen. Ikke all verden i tilfelle. Men vel så viktig er det å se hvordan MQ jobber for å knytte nettbutikk og fysiske butikker sammen. Her har MQ i lang tid vært meget langt fremme og har også delt rikelig av sine erfaringer med bransjekolleger i resten av Norden. Har også en kundeklubb med over 600 000 medlemmer.

Nelly

Grunnlagt av netthandelsprofilen Jarno Vanhatapio i 2003. Han har nå for lengst solgt seg ut og Nelly er nå heleid av Qliro Group. I 2014 ble Nelly sin herresatsing skilt ut i en egen nettbutikk, NLYman.com. Nelly har også siden 2011 hatt sin egen lukkede nettbutikk med gode tilbud, Members.com. Nelly og de to nisjebutikkene omsatte i 2015 for 1,2 milliard svenske kroner, fremkommer det av Qliros årsrapport. Det vil si en vekst mot 2014 på 9 prosent. Nelly har etter hvert fått mange sterke konkurrenter på nett og videre vekst er ingen selvfølge, men vel vitende om at Nelly i 2015 stod for 23 prosent av Qliro sin samlede omsetning og 36 prosent av salget i fjor var egne merkevarer er det grunn til å tro at nettbutikken får den interne støtten som er nødvendig. 50 prosent av Nelly-salget var øvrig i Sverige, mens 10 prosent var utenfor Norden.

Nemlig.com

Den største matvarebutikken på nett i Danmark med en omsetning i 2015 på i underkant av 1 milliard danske kroner. Målet er å bryte milliard-grensen i 2016, opplyser Nemlig.com til Netthandel.no. Etter at Bestseller-eier Anders Holch Povlsen kom inn på eiersiden (eier 49 prosent) har nettbutikken gjort store investeringer og kundene kan bl.a. bestille og få varene levert samme dag. I 2015 investerte Nemlig et tresifret millionbeløp. Hadde tidligere også utlevering via bensinstasjoner i København-området, men Nemlig.com opplyser at de nå har gått bort i fra dette og heller ekspandert til 17 nye steder på Sjælland. Har gått med store underskudd i flere år, noe de forklarer med store investeringer (de åpnet bl.a i 2015 det de hevder er Skandinavias største vare- og logistikksenter på 36.000 m2 dedikeret til dagligvarer på nettet). Selskapet opplevde også store IT-utfordringer i fjor og gikk 96 millioner i underskudd. Samlet kan man nå kjøpe ca 8500 varer på Nemlig.com.

NetOnNet

Netonnet Group omsatte for 6,37 milliarder svenske kroner i 2015 (opp 2 prosent fra 2014); med et EBIT-resultat på 68,2 millioner kroner. I konsernet inngår Siba, NetOnNet og ComputerCity. For kort tiden ble det kjent at kjeden Siba i løpet av 2017 skal fases helt ut og at konsernet i stedet vil satse ytterligere på NetOnNet og tilhørende enkle butikker ("Lagershoper").

Netrauta

Netrauta.fi er Finlands største byggvarehus på nett. Netrauta OY ble etablert i 2006 og kjøpt opp av Bygghemma i 2014. Foruten nettbutikk, har Netrauta også shoowrooms der kundene kan se de mest populære produktene. I 2015 omsatte Netrauta for vel 200 millioner kroner.

Netthandelen.no

Netthandelen.no har i lang tid vært Norges største auksjonsnettside, men det kan virke som kundene nå ønsker å handle til fastpris i stedet. I 2012 omsatte butkkken til Einar Øgrey Brandsdal for over 440 millioner kroner, ifjor sank omsetningen til 280 millioner. Ytterligere nedgang forventes i år. Trøsten får være at kosmetikksatsingen Blivakker/Cocopanda som også eies av Brandsdal Group går så det suser.

Nicehair

En av listens mindre nettbutikker med en omsetning i fjor på 110 millioner danske kroner og en budsjettert omsetning i år på 150 millioner kroner. Startet opprinnelig med hårprodukter, men selger nå alt av kosmetikkprodukter på det danske markedet. Har også en 350 kvadratmeter stor butikk i Esbjerg der du kan handle og få faglige råd.

Norsk Bildelsenter

Norsk Bildelsenter AS som eier Bildeler.no inngår nå i Komplett Group. Komplett eier 90,1 prosent mens gründer Arne Aasland eier resten.Komplett ønsker ikke å kommentere nettbutikkens resultat i 2015, men de bekrefter at utvikling fortsatt er god for nettbutikken som i 2014 omsatte for 75 millioner norske kroner, med et driftsresultat på nesten 21 millioner kroner. Basert på tidligere års utvikling og litt research våger vi å påstå at salget i 2015 endte på ca 100 millioner norske kroner med fortsatt svært høy lønnsomhet.

OnePiece

Norske OnePiece omsatte for 152 millioner norske kroner (opp 20 prosent fra 2014), hvorav 8 av 10 salg skjer digitalt. Resultat før skatt ble på 16 millioner kroner, hvilket er en nedgang fra året før, noe som forklares med økte ekspansjonskostnader og valutaendringer, opplyste til nylig til Aftenposten. Ifølge Oslo-avisen har gründerne siden oppstarten i 2009 hatt et samlet driftsresultat på 160 millioner kroner.

Only

Kleskjeden Only eies som nesten alt annet i Danmark av Bestseller. De vil ikke røpe sin nettomsetning overfor Netthandel.no, men hevder den er omtrent på samme nivå som konsernets andre store nettsatsinger, Vero Moda og Jack & Jonas.

Outnorth

Outnorth er Skandinavias ledende aktør innen friluftsliv. Selskapet har slitt lenge med røde tall, men i fjorårets siste kvartal gikk de i alle fall med overskudd. Outnorth ønsker ikke å dele sine resultater for 2015, men etter hva vi erfarer snakker vi om en totalomsetning i fjor på ca 350 millioner svenske kroner. Det uttalte målet er å gå i overskudd i 2016. Har nettbutikker i hele Norden og Tyskland. I tillegg har de en internasjonal nettbutikk for EU-området. Outnorth har ikke bare nettbutikk, men også noen fysiske butikker og gjort flere oppkjøp opp gjennom årene. Blant eierne finner vi Verdane Capital som også har eierandeler i en rekke nordiske nettbutikker.

Pandora

Den danske smykkegiganten Pandora selger på nett i 14 land, blant annet USA der de lanserte i 2015. Pandora omsatte totalt i 2015 for 16,7 milliarder danske kroner. De ønsker ikke å avsløre hvor mye de selger på nett. Med 9300 utsalgssteder, inkludert 1800 egne konseptbutikker, er netthandel neppe det viktigste per i dag. Men med nettbutikk i 14 land, en sterk merkevare og 124 millioner besøk på deres nettsider i 2015, føler vi oss sikre på at de fortjener en plass plass på listen og potensialet er enormt.

Royal Design

Royal Design solgte interiørprodukter for 442 millioner svenske kroner i 2015, en vekst på hele 80 prosent fra året før. Dette inkluderer salg via Room21 som de kjøpte fra Qliro Group i 2014. De ønsker ikke å kommentere om en sammenslåing er aktuelt, men for utenforstående det kan i alle fall virke lite effektivt å ha to så like konsepter. RoyalDesign har for øvrig også fysiske butikker, noe som de har antydet at også kan bli en realitet her i Norge.

Samlerhuset

Norske Samlerhuset AS ble etablert i 1994 og er en av Europas største aktører innen samlerobjekter. Eier Det Norske Myntverket på Kongsberg, har virksomhet i 16 land, største eier av fagmessen World Money Fair og en betydelig nettaktør. Omsatte for totalt 1,25 milliarder kroner i 2015, opplyser de til Netthandel.no. Av dette var ca 25 prosent via nett.

Saxo

Saxo er Danmarks første og største online bokhandel. De er også kjent som en av de mer innovative med blant annet digitale bokhyller på Københavns t-banestasjoner. Selskapet har også én fysisk butikk som faktisk har eksistert helt siden 1961 og er opphavet til det som mange nå forbinder med en av Danmarks aller største nettbutikker. Siden nettbutikken ble lansert i 2001 har den vokst raskt, men Saxo er meget tilbakeholdne overfor Netthandel.no og andre medier med hvor mye de faktisk omsetter.

Scandinavian Photo

Scandinavian Photo er et gammelt postordreselskap med 7 fysiske butikker i Norden og nettbutikker i alle nordiske land. Totalt omsatte de for 420 millioner svenske kroner. I Norge er selskapet best kjent som FotoVideo, men etter at de ble kjøpt opp av Scandinavian Photo i 2014, byttet de navn.

Skruvat

Svenske Skruvat er Nordens største nettbutikk for bildeler. Investeringsselskapet Scope solgte rett før jul sine andeler etter kun to år på eiersiden til franske Mobivia som også eier dekkselskapet Bythjul (se egen oppføring). Robert Risberg og Peter Jakobsson som grunnla Skruvat i 2008 er forsatt med i selskapet, men nedjusterer sine andeler. Totalt eier Mobivia Group nå 80 prosent av Skruvat, mens de to gründerne har ti prosent hver. Peter Jakobsson opplyser til Netthandel.no at selskapet i 2015 hadde en omsetning på 255 millioner svenske kroner.

Skånska Byggvaror

Skånska Byggvaror ble etablert i 1965 og har gått fra å være et postordreselskap til å bli en stor nettbutikk (åpnet netbutikk i 1998) med en omsetning i fjor på 721 millioner svenske kroner og en vekst på 22 prosent mot året før, mye takket være en god utvikling på det norske markedet der de opererer under navnet Grønt Fokus. Driftsresultatet endte for øvrig på 7,8 prosent. Kanskje ikke så rart at konkurrenten Byggmax i fjor kjøpte selskapet for nærmere én milliard kroner (les mer under Byggmax). Selskapet har for øvrig et samarbeid med Plantasjen i Sverige, noe som innebærer at Skånska Byggvaror har shop-in-shop-butikker i 8 av Plantasjens butikker.

Sportamore

Sportamore ble etablert i 2010 og er Nordens største rene nettbutikk, men møter tøff konkurranse fra et hav av halvstore aktører, samt kjeder som Stadium og XXL som begge gjør det godt på nett. Sportamore sin vekst har kostet flesk, men i 2015 gikk i alle fall EBITDA i pluss på deres hjemmemarked Sverige som utgjør ca 65 prosent av totalomsetningen. Totalt omsatte Sportamore for 542 millioner svenske kroner i 2015, en pen vekst fra 2014 da de omsatte for 370 millioner.

Stadium

Den svenske sportskjeden Stadium var lenge Nordens største sportskjede, men har nå blitt forbigått av XXL. Stadium omsatte i 2015 for totalt 5,2 milliarder svenske kroner fordelt på Danmark, Finland, Tyskland og Sverige. Stadium har over lengre tid vært kjent for en solid nettsatsing og en nettandel som nærmer seg 10 prosent (dvs omtrent som XXL) virker ikke umulig. Stadium ønsker verken å bekrefte eller avkrefte denne antakelsen.

Stayhard

Motebutikken Stayhard ble startet i 2005. Omsatte for 116 millioner svenske kroner i 2014, inkludert omsetningen i deres ene fysiske butikk i Gøteborg. Stayhard ønsker ikke å kommentere fjorårets resultat. Vel vitende om deres massive markedsføring og etablering på det norske markedet i fjor er det grunn til å tro at omsetningen har økt, men at vekstambisjonene også synes på bunnlinjen, men dette blir altså bare spekulasjoner fra vår side. Selskapet inngår i dag i milliardkonsernet Ellos Group.

Stylepit

Danske Stylepit har vært gjennom en svært tøff periode. Drømmen om Europa-dominans som inkluderte et feilslått bytte av navn fra Smartguy til Stylepit. Det hele endte med mageplask og en nedgang i omsetningen fra 2014 til 2015 fra 421 til 325 danske millioner kroner. Problemene gav en ekstrem nedgang på den danske børsen og selskapet er nå overtatt av Bestseller-eier Anders Holch Povlsen via hans selskap ’Aktieselskabet af 14.10.2012’. Stylepit uttalte i vinter at de for det kommende året forventet en 0-vekst i år. Dette måtte de senere nedjustere til en negativ vekst på 5 prosent, “'hvilket primært skal ses i lyset af navneskiftets fortsatte negative effekt på omsætningen”.

Trademax

Interiørbutikken har vært en del av Bygghemma Group siden 2013. Trademax har i dag nettbutikk i hele Norden. I tillegg har de syv fysiske butikker i Sverige. Bygghemma ønsker ikke å kommentere omsetningen i Trademax for 2015, men basert på tidligere års resultater antar vi at salget i 2015 passerte 400 millioner kroner.

Tretti

Tretti har spesialisert seg på å selge hvitevarer og husholdningsapparater på nett (de har også én fysisk butikk/outlet i Stockholm) og har med et utvalg på mer enn 10 000 produkter en solid posisjon i dette segmentet. Selskapet ble grunnlagt i 2004 og ble en del av Qliro Group i 2011. Tretti finnes i dag ikke bare på hjemmemarkedet i Sverige, men også i Danmark (2010), Norge (2010) og Finland (2011). Tretti omsatte for 754 millioner svenske kroner i 2015, hvilket var en økning på 13 prosent fra 2014, viser Qliros årsrapport for 2015. Nettbutikken hadde 12 millioner besøk i 2015, 289 000 aktive kunder og 343 000 ordre. Totalt utgjorde Tretti-salget 15 prosent av Qliros samlede omsetning. Solgt til Whiteaway Group i juni 2016.

Verkkokauppa

Finske Verkkokauppa.com omsatte i 2015 for 344 millioner euro (en økning på 25 prosent fra året før) fordelt på nettbutikken og 3 fysiske butikker, hvorav den ene er på hele 20 000 kvadratmeter. Verkkokauppa tilbyr sine kunder “click-and-collect” i en døgnåpen del av sin store Helsinki-butikk, et konsept der kundene kan hente varene 15 minutter etter de er bestilt - uansett tid på døgnet. Verkkokauppa er for øvrig børsnotert på Nasdaq OMX First North. Selger i hovedsak elektronikk, men i deres utvalg på mer enn 50 000 produkter finner man også både babyutstyr, leker og griller.

Vero Moda

En av danske Bestsellers største suksesser med mer enn 1000 motebutikker i Europa og 1600 i Kina. Vi har ikke lykkes å få noe konkret svar på deres online-omsetning i Norden, men overfor Netthandel.no bekrefter Besteller at nettsalget er betydelig og omtrent på samme nivå som to av deres øvrige kjeder, Only og Jack & Jones.

Webhallen

Webhallen selger spill, filmer, hjemmeelektronikk og datautstyr. De selger via nettet i Sverige, Finland og Danmark og har dessuten 20 fysiske butikker i Sverige og én i København. Ifølge Komplett Group som eier Webhallen kommer konseptet neppe til Norge før i 2017, da de ønsker å styrke seg på sitt hjemmemarked i Sverige, der de vokser raskt og på kort tid allerede har doblet antall butikker. Webhallen er særlig kjent for sin kundeklubb med 500 000 medlemmer, gamification og samspill mellom nett og butikk. Webhallen forventes å omsette for 2 milliarder svenske kroner i 2016, fortalte deres sjef Wilhelm Sporrong på netthandelskonferansen D-Congress i mars 2016. Hvor mye de omsatte for i 2015 og hvor stor andel som var online, vil ikke Komplett svare på, men en totalomsetning i 2015 på 1,5 milliarder svenske kroner synes sannsynlig. Webhallen er utvilsomt et spennende konsept som har en lys fremtid om eierne forvalter den sterke posisjonen innen “gaming” på en god måte. Uten å kjenne alle detaljer rundt det økonomiske, fremstår det uansett som merkelig at Pixmania (som den gangen var eid av Elkjøps eiere Dixons) i 2013 solgte Webhallen for kun 140 millioner norske kroner.

Whiteaway/Skousen

Whiteaway har spesialisert seg på å selge hvitevarer via nett. “Pure playeren” har sin store styrke i Danmark, der de ble startet på bakrommet i en kjøkkenbutikk i Danmark i 2003. I 2010 inntok de det svenske markedet og og i 2011 etablerte de seg i Norge. Nettbutikken inngår i WhiteAway Group som også eier hvitevarekjeden Skousen som nå satser tungt i Norge. Konsernet omsatte for 1,3 milliarder danske kroner i 2015 med et driftsresultat på 45,3 millioner danske kroner. Ca 1 milliard av omsetningen var på det danske markedet, mens det norske og svenske stod for ca 100 millioner danske kroner hver. Fordelingen mellom Skousen og Whiteaway er ikke kjent. De to konseptene går uansett hånd i hånd og på vår liste slår vi dem derfor sammen til en aktør. Det er forresten Danmarks ubestridte retail-konge Anders Holch Povlsen som er største aksjonær i hvitevarekonsernet med ca 46 prosent eierandel.

Wupti

Wupti er en stor dansk nettbutikk innen hjemmelektronikk og hvitevarer grunnlagt i 2006. Var tidligere en del av 3C Retail-konsernet, men ble i 2015 solgt til Dansk Supermarked som en del av deres onlinesatsing, der også Bilka.dk inngår. Wupti kostet de nye eierne “et pent tresifret millionbeløp”. Wupti opplyser til Netthandel.no at omsetningen i 2015 var på omtrent 500 millioner danske kroner og hevder de har vært lønnsomme siden 2010.

XXL Sport & Villmark

Den norskeide sportskjeden XXL har tatt Norden med storm og har nå 24 varehus i Norge, 20 i Sverige og 8 i Finland. Totalomsetningen i 2015 var på 6,5 milliarder norske kroner. På nett omsatte selskapet for 530 millioner kroner i fjor. XXL har ingen planer å hvile på laurbærene, og satser på flere fysiske butikker. Totalt har de signert 10 nye leieavtaler for butikkåpninger. Seks av dem er i Norge. I tillegg jobber XXL med nettbutikk i Danmark og ekspansjon til Tyskland, Østerrike og Sveits. XXL er børsnotert på Oslo Børs. Største eier er Dolphin Management AS som også er tungt inne på eiersiden i bl.a. Expert.

Zalando

Tyske Zalando har etablert seg som Europas ledende nettbutikk for mote og sko, særlig blant kvinner som utgjør 75 prosent av deres kunder. Da Netthandel.no nylig besøkte Zalando i Berlin, ville de ikke avsløre hvor store de er i Norden, men de bekreftet at det nordiske markedet er viktig for dem, både på grunn av godt salg, digitale forbrukerne og moteinteresse. I årsrapporten for 2015 fremkommer det at Zalando i fjor omsatte for nesten 3 milliarder euro. Av dette var 1,665 millarder i de tyskspråkelige landene Tyskland, Østerrike og Sveits, mens vel 1,285 milliarder euro var i deres øvrige 12 markeder, inkludert Norge, Sverige, Danmark og Finland. Trolig er Zalando blant de aller største nettbutikkene i alle de nordiske landene. Blant deres 10 000 ansatte er cirka 200 av dem nordiske, hvorav ca 150 jobber direkte mot det nordiske markedet (resten inngår i Zalandos it-avdeling med 1300 utviklere). Største eier i selskapet er for øvrig svenske Kinnevik (ca 32 prosent), viser Zalandos aksjeoversikt. Også danske Anders Holch Povlsen er sentral med ca 10 prosent eierandel. Han eier for øvrig også motekonsernet Bestseller og er største eier (ca 27 prosent) i Asos som er en av Zalandos største konkurrenter, også i Norden.

24MX, XLmoto og Sledstore

Svenske Pierce AB sin forretningsidé er å selge reservedeler til motorsykler og snøscootere på nett. I stedet for å lage én stor nettbutikk, har Pierce valgt å fordele salget på de tre nettbutikkene 24MX, XLmoto og Sledstore. I vår kåring behandles de tre nettbutikkene som én aktør da de tre konseptene tross alt er relativt like. Selskapet som helhet omsatte for 2015 på 342 millioner svenske kroner. Pierce vil ikke avsløre fordelingen per merkevare, men etter hva vi erfarer så er 24MX den største aktøren. Pierce er nå tilstede i 14 land, inkludert Norge, Sverige, Danmark og Finland. 75 prosent av omsetningen i fjor var utenfor Sveriges grenser. I 2014 omsatte selskapet for 251 millioner svenske kroner med 11 millioner kroner i overskudd (resultatet for 2015 er foreløpig ikke offisielt). Selskapet ble startet av Daniel Petersen og Stefan Rönn. I 2014 fikk de to gründerne med seg investeringsselskapet Procuritas som nå eier 14,7 prosent. Uttalte i vinter at de håper å omsette for én milliard svenske kroner i 2018. Hårete mål, men med den utviklingen vi har sett siden 2009, har selskapet utvilsomt noe spennende på gang.

Del artikkel: